galéria megtekintése

„Még európaiabbak lettünk”

6 komment


Dési András

Litvánia január elsejei belépésével tizenkilencre bővült az eurózóna tagjainak száma. Bár a közvélemény fenntartásokkal kezeli a közös fizetőeszközt, immár mindhárom balti állam az EU, az eurózóna és a NATO tagja, a volt szovjet tagköztársaságok a Nyugat integráns részei.

Igazi mintatanulóval bővült az eurózóna – számos szakértő így látja Litvániát, amely január elsejével bevezette a közös európai fizetőeszközt, s azok használóinak száma a 28 tagú Európai Unióban így tizenkilencre nőtt. A három balti állam így lezárta a magyar közbeszédből is jól ismert euro-atlanti integrációt. A berlini fal leomlása után huszonöt évvel, a Nyugat és Oroszország közötti feszültség közepette immár mindhárom volt szovjet tagköztársaság az Európai Unió, az eurózóna és a NATO tagja. Észtország 2011-ben, míg Lettország egy évvel ezelőtt lépett be az eurózónába.

Rimantas Sadzius pénzügyminiszter egy tízeurós bankjeggyel. Garancia a gazdasági biztonságra
Rimantas Sadzius pénzügyminiszter egy tízeurós bankjeggyel. Garancia a gazdasági biztonságra
Ints Kalnins / Reuters

A hárommillió lakosú Litvánia valóban elismerésre méltó gazdasági mutatókkal rendelkezik. A költségvetési hiány 2,6 százalék, az államadósság az éves GDP 39 százaléka, miközben a 2014-es esztendőt legalább 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel zárják. – Az euró számunkra a gazdasági biztonságot garantálja és egyben lehetőséget ad arra, hogy tovább erősítsük a pénzügyi stabilitásunkat – idézték a hírügynökségek a 2012 decembere óta kormányzó Algirdas Butkevicius miniszterelnököt.

Az euróval még európaiabbnak érezzük magunkat. Azzal együtt is, hogy a felmérések szerint jelenleg a közvélemény 49 százaléka inkább a közös fizetőeszköz bevezetése ellen van. Sokan úgy gondolják, hogy az eddigi pénzünk, a litas megszűnésével elveszítjük nemzeti identitásunk egy részét – nyilatkozta lapunknak Vytautas Kuokstis, a Vilniusi Egyetem Politikatudományi Intézetének munkatársa. Majd hozzátette: a nagy kormánykoalíciós és ellenzéki pártok támogatták az euró bevezetését. A kisebb pártok szkeptikusak voltak, de a parlamentben mégis megszavazták e történelmi lépést.

 

Kuokstis emlékeztetett rá, hogy hazája 2007-ben már megpróbált belépni az euróklubba, de kicsivel ugyan, mégis „elbukott" az inflációs feltételen. A 2008-ban kirobbant gazdasági válság azt is magával hozta, hogy a litvánoknak – az észtekhez és a lettekhez hasonlóan – még nehezebbé vált az eurózónás csatlakozás alapjául szolgáló maastrichti feltételek teljesítése. – Alaposan meg kellett nyirbálni az állami kiadásokat, az adóemelések elkerülhetetlenné váltak. Fájdalmas volt, de sikerült, nem számít, hogy a másik két balti állam gyorsabbnak bizonyult – tette hozzá a Vilniusi Egyetem filozófiai tanszékén posztdoktori munkáján dolgozó elemző.

Teljesen más társadalomszervezési pályán
Teljesen más társadalomszervezési pályán
Ints Kalnins / Reuters

A balti országok a Szovjetunió bukása után tiszta lappal indultak. Sikerüknek egyik titka, hogy a hazatérő emigránsok segítségével ügyesen kitalálták magukat. A külföldi befektetőket szívesen fogadják, nyitott gazdaságaik két stratégiai ágazatban, az informatikában és a távközlésben tudnak nemzetközileg versenyképes szolgáltatásokkal bekapcsolódni a globális gazdasági körforgásba – ezt már Kutasi Gábor, a Corvinus Egyetem docense mondta lapunknak. A három balti állam ugyanakkor „átmeneti zóna" Nyugat-Európa és Oroszország között, minkét irányból jöttek is beruházók. A bankszektort skandináv pénzintézetek uralják, az orosz cégek is aktívak, igaz, az elmúlt hónapok eseményei nyomán a dollárhitel-csatornáik befagytak, így nem kizárt, hogy tőkét lesznek kénytelenek kivonni a balti térségből – tette hozzá a kutató.

A közép-európai országokhoz képest a baltiak teljesen más társadalomszervezési pályát futottak be. Az állami újraelosztási rendszerek e térségben jóval kisebbek, az angolszász „mindenki magáért felelős" modell érvényesült a kezdetektől. Ugyanakkor a 2000-es években a balti térséget is elérte a túlfűtöttség, óriási deficitet halmoztak fel, a (luxus)fogyasztást külföldi eredetű hitelekből finanszírozták.

Fájdalmas volt, de sikerült
Fájdalmas volt, de sikerült
Ints Kalnins / Reuters

- A léggömb aztán kipukkant, súlyos megszorítások jöttek, de a külföldi tőke felé mutatott nyitottság, a munkaerőpiacot is jellemző rugalmasság révén vissza tudtak jönni. A hullámvasút az elmúlt években ismét felfelé vitte a térséget – világította meg a hátteret Kutasi, hozzátéve, hogy a litvánok a litas árfolyamát 2004 óta az euróhoz kötötték. A rögzített árfolyammal szintén a külföldi befektetőknek kedveztek, hiszen kizárták az ingadozás kockázatát. A litván euróérméken látható, az országot megtestesítő Vytis lovag újra vágtat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.