galéria megtekintése

Másfél fok lehet a kettőből

3 komment


Hargitai Miklós

Megegyezés még nincs, formálódó megállapodástervezet azonban már van a Párizsban második hete zajló klímacsúcson. A cél eredetileg az átlaghőmérséklet-növekedést a kétfokos küszöb előtt megállító egyezmény lett volna, de formálódik egy csoport, amelyik inkább 1,5 foknál húzná meg a felső határt – nem kizárt, hogy ennek a nukleáris lobbi örülhet majd a végén.

A hivatalosan november 30-án indult tanácskozáson, az első munkahét végére a szervezők eredeti terveinek megfelelően, a szakértők elkészítettek egy 48 oldalas tárgyalási szöveget. Jelenleg az ún. miniszteri szakaszban ennek rövidítéséről és véglegesítéséről, illetve a még tisztázatlan részletekről folyik a vita hat – egyenként két-két miniszter vezette – szakbizottságban.

A tervezetből még mintegy 800 zárójeles, azaz vitatott tartalmú vagy opcionális részt kellene kigyomlálni, illetve konszenzussal elfogadni.

Vita van többek között a dokumentum jogi formájáról (ha megállapodás lesz, akkor még a nemzeti törvényhozásokkal is el kell fogadtatni, ha viszont határozat, akkor a kormánydelegációk helyben aláírhatják), a közös kibocsátási célértékről, az országonkénti célszámokról, illetve a finanszírozásról. A leg­izgalmasabb pontnak most a közös kibocsátási cél tűnik: abban, hogy a globális átlaghőmérséklet növekedése nem lépheti túl a kétfokos szintet, mivel utána már valószínűleg visszafordíthatatlan az éghajlat megváltozása.

 

A tudományos nézetazonosság nyomán a részt vevő országok döntő többsége egyetért, de

formálódik egy „kemény mag" amely szerint a valódi biztonságot inkább az 1,5 fok szavatolná, és annak is hangsúlyosan meg kellene jelennie a szövegben.

Ezt a klubot többek között az USA, Kanada és Ausztrália alkotja. A palaolaj-forradalommal jelentős olajexportőrré vált USA szerepvállalása sokakat meglep, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az 1,5 fokos szinthez egyes tudósok szerint 2030-ig teljesen fel kellene hagyni a fosszilis energiaforrások, vagyis az olaj, a gáz és a szén használatával. Az egyik lehetséges magyarázat szerint Amerika és Kanada érdekelt a nukleáris energiatermelés fejlődésében, Ausztrália pedig urán­érchatalomként szintén nem bánná, ha több új atomerőmű épülne.

Kínában súlyos következményei vannak a légszennyezésnek
Kínában súlyos következményei vannak a légszennyezésnek
Kim Kyung Hoon / Reuters

A világ eddigi összes szén-dioxid-kibocsátásának kétharmadáért az USA, Európa, illetve Oroszország a felelős, 2050-re viszont a jelenleg is a legnagyobb üvegházgáz-kibocsátónak számító Kína összesített gáztermelése valószínűleg beéri az ­USA-ét. Az ázsiai ország – ahol a légszennyeződés mértéke miatt három napja vörös riasztást adtak ki – többek között ezért ellenzi mereven, hogy ötévente felülvizsgálják és újratárgyalják a most formálódó egyezményt:

ma még a relatíve kis felelősséggel rendelkező „fejlődő ország" pozíciójából tárgyalhat annak ellenére, hogy a világátlag kétszeresét küldi a légkörbe.

Később azonban már vélhetően többet kell vállalnia a finanszírozásból és a kibocsátáskorlátozásból is.

Ha mindenben követik az előzetesen elhatározott menetrendet, akkor egy nap van még a szöveg csiszolgatására: péntek estére el kellene jutni a véglegesnek szánt változatig, vagyis egy olyan verzióig, amely a klímacélok elérésére is alkalmas, és az egyes országok hazai közvéleményeivel is elfogadtatható.

Magyar vándor

Magyarország jellegzetesen kétkulacsos klímapolitikában van jelen Párizsban: igyekszik belesimulni az uniós álláspontba (lehetőleg úgy, hogy a terheket mások viseljék), közben azonban az európai konszenzust a leginkább gyengítő Lengyelországgal flörtöl. A lengyelek nem érdekeltek egy szigorú klímaegyezmény elfogadásában, mivel az energiatermelésük alapvetően szénbázisú, és ezen foglalkoztatási okok miatt nem is szeretnének változtatni. Magyarországnak viszont globális léptékben átlagos, európai viszonylatban pedig az átlagnál kisebb a karbonlábnyoma, vagyis komoly korlátozások esetén sok eladható kibocsátási kvótánk keletkezne – a magyar érdek tehát nehezen hozható összhangba a lengyellel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.