galéria megtekintése

Az Iszlám Állam ellen kevés a technikai fölény

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 04. számában
jelent meg.


Kőműves Anita, WASHINGTON
Népszabadság

Növekszik egy újabb jelentős, tradicionális háború esélye – figyelmeztet az amerikai védelmi minisztérium által kiadott új katonai stratégia.

A Pentagon 2011-ben frissítette utoljára a dokumentumot. A július 1-jén nyilvánosságra hozott, legújabb verzió azért készült, hogy reagáljon a megváltozott globális biztonsági helyzetre, amelyben az Egyesült Államoknak olyan, hozzá hasonló méretű és vele majdnem megegyező erővel rendelkező ellenfelekkel kell szembenéznie, mint Kína vagy Oroszország. Eközben olyan veszélyekre is reagálnia kell, mint az IS (az Iszlám Állam – a szerk.) – írja a stratégiát ismertető szaklap, a Defense News.

„Ma annak az esélye, hogy az Egyesült Államok háborúba lép egy jelentős nagyhatalommal, alacsony, de növekszik”

– szögezik le a stratégia szerzői. „2011 óta, amikor a Nemzeti Katonai Stratégia legutóbb megjelent, a globális zűrzavar jelentősen növekedett, miközben katonai előnyünk egyes részei kezdtek lemorzsolódni” – írta Martin Dempsey, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a bevezetőjében.

 

Dempsey tábornok szerint az Egyesült Államoknak egyszerre kell szembenéznie tradicionális, más államok jelentette biztonsági kihívásokkal és a nem állami szinten működő, régiókon átívelő csoportokkal. Az ellenfelek ráadásul kihasználják a technológiai fejlődés nyújtotta előnyöket. Ezért az olyan csoportok elleni harcban, mint az IS, a technikai fölény már nem garantálja a győzelmet.

– Nagyobb rá az esély, hogy gyorsan megoldható konfliktusok helyett elnyújtott hadjáratokkal kell majd szembenéznünk

– véli a négycsillagos tábornok. A Defense News kiemeli, hogy a dokumentum tisztán katonai stratégia. Egyetlen szó sincs benne a politikai helyzetről, azaz a költségvetésről és a megszorításokról. A dokumentum Oroszországot, Iránt és Észak-Koreát emeli ki olyan országokként, amelyek fenyegetést jelentenek a békére. Kína is szóba kerül, de az ázsiai óriásról szóló szakasz azzal kezdődik, hogy Barack Obama elnök kormányzata támogatja Peking felemelkedését, és arra biztatja, „váljon partnerré a nagyobb nemzetközi biztonság érdekében”.

„Ezek közül egyik országról sem hisszük, hogy közvetlen katonai konfliktusra törekedne az Egyesült Államokkal vagy szövetségeseinkkel” – olvasható a dokumentumban. „Ám mindegyikük súlyos biztonsági kihívást jelent, és a nemzetközi közösség azon dolgozik, hogy ezeket közös politikával, üzenetekkel és együttes cselekvéssel kezelje.” Az amerikai katonai stratégia ezzel együtt élesen bírálja Kína területi igényeit és terjeszkedését (például a mesterséges szigetek építését) a Dél-kínai-tengeren.

Amerikai–lengyel hadgyakorlatra érkeznek Swidwinbe az USA hadseregének ejtőernyősei a Krím elcsatolása után
Amerikai–lengyel hadgyakorlatra érkeznek Swidwinbe az USA hadseregének ejtőernyősei a Krím elcsatolása után
Kacper Pempel / Reuters

Peking lépéseit agresszívnek nevezi, és leszögezi, azok nem állnak összhangban a nemzetközi joggal. „Kína lépései növelik a feszültséget a térségben” – írja a Pentagon. A dokumentum ezen részére Hua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője úgy reagált, hogy az „alaptalan túlzás.” A Reuters szerint Peking „elégedetlenségét és ellenérzését” fejezte ki amiatt, hogy a Pentagon „irracionálisan” felnagyította a Kína által jelentett veszélyt. „Az Egyesült Államoknak fel kellene hagynia a hidegháborús mentalitással” – idézte Huát a hírügynökség.

Az új stratégia Moszkvában sem talált jobb fogadtatásra. A Pentagon által kiadott dokumentum azzal vádolja Oroszországot, hogy nem tiszteli szomszédai szuverenitását, és céljai elérése érdekében „hajlandó erőt is alkalmazni”. Amerika szerint Oroszország katonai akciói aláássák a térség stabilitását: a nyílt katonai akciók és azok is, amikor „nem hivatalosan” kerülnek orosz katonák Ukrajna területére.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az új amerikai stratégia minden objektivitást nélkülöz. „Ez aligha fog hozzájárulni ahhoz, hogy normalizáljuk a kétoldalú kapcsolatokat” – mondta a Reuters szerint egy kérdésre válaszolva.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.