galéria megtekintése

Már félnek, hogy Röszkénél lesz a görög határ

6 komment

NOL

Lehangoló riportban számol be a magyar–szerb határon álló menekülttáborban uralkodó viszonyokról az AP amerikai hírügynökség. Akadt olyan menekült is, aki a magyar határon tapasztalt reménytelen helyzet miatt fordul embercsempészekhez.

A magyar hatóságok kis, legfeljebb 20 fős csoportokban engedik be az országba a menekülteket. Elsősorban a kisgyerekes családokat. A Horgos melletti menekülttáborban a riport idején 400-an voltak, de még mindig tucatjával érkeznek – bár már korántsem olyan tömegben, mint tavaly, amikor a menekültáradat tetőzésekor ezrek jöttek naponta. A szerb hatóságok azonban arra számítanak, hogy a jó idő beköszöntével ismét többen vágnak majd neki az útnak, és ez humanitárius problémákat fog felvetni a táborban. 

A sátorváros egyre nő
A sátorváros egyre nő
Stoyan Nenov / Reuters

Azokat a menekülteket, akik eljutnak a röszke-horgosi magyar–szerb határátkelőig, Horgoson szörnyűséges körülmények fogadják. Nincsenek vécék vagy zuhanyzók. A menekültek ellátásáról étellel, itallal és tiszta ruhával kizárólag a segélyszervezetek gondoskodnak. Látni a szennyesüket az egyetlen csapnál mosó nőket, és olyanokat is, akik tüzet gyújtanak, hogy melegedni tudjanak, vagy az ingóságaik közt kuporognak az apró sátrak egyikben.

 

Amikor a takarókat, cipőket és zoknikat szállító kisteherautó megérkezik, az emberek felsorakoznak, hogy adományhoz jussanak. Az emberek a sátrakban esznek a segélyszervezetek által kiosztott segélycsomagból, műanyag tányérokról.

„A helyzet nem túl humánus. Nincsenek meg a higiéniai feltételek. Az emberek az erdőben végzik a dolgukat” – tárja fel a körülményeket Balla Zsolt, az ENSZ menekültügyi segélyszervezetének egyik munkatársa, hozzátéve, közeledik a nyár, és a vécék hiánya a melegben könnyedén fertőzésekhez vezethet.

A menekültek többsége abban reménykedik, hogy törvényesen átlépheti a határt, de csak zárt ajtókat találnak. Nekik nem marad más választásuk, mint az embercsempészekhez fordulni. Ezek közé a menekültek közé tartozik a 20 éves Ahmad Samir Zamari, aki Afganisztánból érkezett,és most azon gondolkodik, hogy Horvátország felé folytatja az útját embercsempészekkel, mivel Magyarországon 13 nap elzárásra ítélték, mielőtt visszaküldték Szerbiába. 

Sebesült a tavalyi zavargások után
Sebesült a tavalyi zavargások után
Marko Djurica / Reuters

„Mégis, mit tehetnék? Azt mondják, egy évig nem léphetek be Magyarországra. Most nem tudom, mihez kezdjek. Nincs választásom” – panaszkodik. És miközben a táborban veszteglő menekültek azt állítják, nem mehetnek vissza a szülőföldjükre, Afganisztánba, Szíriába és Irakba, mivel ezekben az országokban jelenleg is háború van, a szerbek attól félnek, hogy Horgos lesz az új Idomeni – vagyis a görög–macedón határon fekvő városhoz hasonlóan itt is egyre csak nőni fog a sátortábor, és szinte minden napra jellemző lesz a menekültek és a kivezényelt biztonságiak közötti erőszak. Utóbbira volt már precedens. Tavaly szeptemberben a menekültek egy csoportja megpróbált áttörni a lezárt kisebbik határátkelőn. A kivezényelt magyar készenlétisek könnygázzal és vízágyúval oszlatták őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.