galéria megtekintése

Már a foghíjas kormány is jó hír

0 komment


Szőcs László

Csaknem fél éve tartó politikai válság érhet véget Bagdadban, ha sikerül végre feltölteni az új miniszterelnök, Haider el-Abádi keddre virradóra jóváhagyott kabinetjét, és a központi kormány végre hozzáláthat a recsegő-ropogó állam helyreállításához.

Washington már az új, „befogadó" kormány létrejöttét is áttörésként értékeli. Barack Obama elnök telefonon ígért nyomban támogatást Abádinak a fél Irakon átgázoló szunnita szélsőséges szervezet, az Iszlám Állam (IS) elleni harcban.

Abadi (jobbra)kedden a bagdadi parlament épületében az egyik szunnita helyettesével, Szaleh al-Mutlakkal. Bár több miniszteri poszt is betöltetlen még, a kormány puszta léte is bizakodásra ad okot
Abadi (jobbra)kedden a bagdadi parlament épületében az egyik szunnita helyettesével, Szaleh al-Mutlakkal. Bár több miniszteri poszt is betöltetlen még, a kormány puszta léte is bizakodásra ad okot
Thaier Al-Sudani / Reuters

Ez különösen érthető azután, hogy Abádi elődje, a szintén síita Nuri al-Maliki makacsul ellenállt a jelentős részben éppen amerikai nyomásnak, hogy nyisson a szunniták felé. Maliki most „fölfelé bukott", a ceremoniális államfő-helyettesi posztot kapta, csakúgy, mint a kormányfői feladatot kettővel előtte betöltő Ijád Allavi. A köztük „regnáló", természetesen szintén síita Ibrahim al-Dzsafari a külügyminiszter lett. De a szunnitáknak is állnak sarzsik, így az egyik helyettes kormányfőé is.

A bizakodásra az szolgáltat okot, hogy egyáltalán létrejött ez a kormány, mégpedig viszonylag röviddel azután, hogy Maliki beadta a derekát. A hadügyi és a belügyi tárcát szunnita politikusok kaphatják meg, a kurdok megbékülhetnek a helyzettel, és visszatérnek a kormányba – mondja Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője. A védelmet eddig is szunnita irányította, de a belügyet maga Maliki, és az elődje is síita volt. Washington a múlt héten tízes szövetséget toborzott, hogy közösen vegyék fel a harcot az Iszlám Állammal (IS). Erre eddig Bagdad képtelennek bizonyult.

 

Párizsban eközben nagy vihart kavart a Libération értesülése, miszerint Mehdi Nemmouche, a brüsszeli Zsidó Múzeumban májusban elkövetett négyes gyilkosság vádlottja a francia fővárosban, a július 14-i díszszemle alkalmával készült nagyszabású terrorcselekményre. A napilap vitába is keveredett a francia hatóságokkal, de fenntartja állítását. Bernard Cazeneuve belügyminiszter azt mondta, nincs tudomása ilyen merénylettervről, és „hamis információközléssel" vádolta meg a Libérationt.

Egy IS ellen harcoló síita milicista Észak-Irakban
Egy IS ellen harcoló síita milicista Észak-Irakban
Ahmed Jadallah / Reuters

Az újság jegyzőkönyvekre alapozva állította: a 29 éves, francia-algériai Nemmouche azt mondta az azóta kiszabadult francia újságíróknak, akiknek Szíriában a fogvatartója volt: ötször akkora pusztítást visz végbe a július 14-i parádé alkalmával, mint Mohammed Merah tette korábban. A szintén francia-algériai Merah 2012-ben hét embert ölt meg a Pireneusokban, közte három gyereket egy zsidó iskolánál.

Nemmouche-t a franciák elfogták, majd kiadták Belgiumnak, ahol vád alá és előzetesbe helyezték. Jelenleg tárgyalására vár. A jellemrajzokból beilleszkedésre képtelen, radikalizálódott fiatal muzulmán képe bontakozik ki. Korábban köztörvényes bűncselekmények miatt került összeütközésbe a törvénnyel, radikalizálódott, s amint szabadult, 2013-ban Szíriába utazott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.