galéria megtekintése

Mankót kapott Merkel

66 komment

Munkatársunktól

Németországból naponta kétszáz menekültet utasítanak ki. Közben különböző tervek láttak napvilágot: egy vezető CDU-politikus, Julia Klöckner kiegészítené Angela Merkel irányvonalát, míg a visegrádi négyek balkáni partnereikkel B tervet, azaz Görögország északi határainak „eltorlaszolását” készítik elő.

Algériai és marokkói származá­súaknak esélyük sincs, s azok menekültkérelmét is elutasítják, akik úti célja nem Németország. Naponta kétszáz embert toloncolunk vissza Ausztriába – nyilatkozta Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter annak kapcsán, hogy egyre többen próbálkoznak a két észak-afrikai országból menekültként bejutni az Európai Unió­ba. Az érintettek Törökországba mennek, s ott szíriai polgárháborús menekültekké „alakulnak át”. A német belügy szerint tavaly október óta a szövetségi rendőrség ötezer embert fordított vissza a bajor határról az osztrákokhoz.

Ahol Johanna Mikl-Leitner szövetségi belügyminiszter abból indul ki, hogy pár hónapon belül elérik a minap meghirdetett plafont. Ha a beadott menekültkérelmek száma eléri a 37 500-at, akkor életbe lép a stop. Az még nem dőlt el, hogy a plafon elérése után jövőket azonnal visszaküldjük Szlovéniába – közölte a néppárti politikus.

Közben „mankót” kapott Angela Merkel német kancellár és CDU-elnök, aki egyelőre elutasítja, hogy radikálisan változtasson menekültpolitikáján. – Az A terv (értsd Merkel terve) nem bukott meg, ezért nincs szükség B tervre. Viszont jöhet egy A2, ami lehetővé teszi, hogy több pályán mozogjunk – hangoztatta az A2 kitalálója, Julia Klöckner. A CDU rajna-pfalzi elnöke és listavezetője – a nyugati tartományban március 13-án választásokat rendeznek – plafon helyett naponta változó menekültkontingenseket javasol. Emellett a német–osztrák határon fogadóközpontokat hozna létre, ezek lényegé­ben olyan tranzitzónák lennének, amelyeket a CDU/CSU nagykoalíciós partnere, az SPD tavaly ősszel elutasított.

 
Menekült az osztrák–német határon. Négy hónap alatt ötezer személyt toloncoltak ki az NSZK-ból
Michael Dalder / Reuters

B tervük viszont van a visegrádi négyeknek. Amennyiben a török–görög határon a februári EU-csúcsig nem állítják meg a menekültek beözönlését, a visegrádi négyek javasolni fogják egy B terv elfogadását, amelynek alapján Bulgária és Macedónia, és esetleg Albánia déli határain új védvonal jönne létre az illegális bevándorlás megállítására – jelentette ki Bohuslav Sobotka. A cseh kormányfő szerint a B tervet Bulgária, Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia támogatni fogja. A szociáldemokrata politikus úgy látja, hogy a B tervvel nyomást lehet gyakorolni Törökországra is, amely nem teljesíti 2015 őszén vállalt kötelezettségeit.

Klubtilalom Freiburgban

Kitiltották a freiburgi bárokból és klubokból a menekülteket, miután a szórakozóhelyeken tömegessé váltak a lopások és a szexuális zaklatások. Dieter Salomon, a breisgaui város zöldpárti polgármestere szerint a tettesek nem szíriaiak, hanem észak-afrikai származásúak, akik nem riadnak vissza az erőszaktól. (Spiegel Online)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.