galéria megtekintése

Putyint is megviselte a maláj gép katasztrófája

6 komment


Poór Csaba
NOL

Zaklatottnak és kimerültnek tűnt az orosz elnök egy múlt éjjel közzétett, furcsa videón. Túlságosan nem meglepő: Vlagyimir Putyin szorult helyzetbe került a maláj gép lelövése után. Elemzők azt várják, mérsékeltebb lázadóvezérek veszik át a hatalmat Donyecknél.

Meglehetősen kimerültnek és zaklatottnak tűnik az orosz államfő azon a videofelvételen, amelyet hétfőre virradó éjszaka tettek közzé a Kreml internetes honlapján. A kétperces – a minősége alapján különösebb technikai előkészületek nélkül rögzített – nyilatkozatban Vlagyimir Putyin arra hívja fel a figyelmet, hogy Moszkva többször is a harcok leállítására szólította fel az Ukrajnában szemben álló feleket.

A katasztrófa nem történt volna meg, ha június 28-án nem kezdődtek volna újra a harci cselekmények – utalt a Kijev által június 20-án egy hétre meghirdetett, ám valójában június 30-áig meghosszabbított tűzszünetre, és kijelentette: ezzel együtt sincs joga senkinek önző politikai célok elérésére felhasználni ezt a tragédiát.

„Az ilyen eseményeknek nem elválasztania, hanem egyesítenie kell az embereket" – hangoztatta Putyin, és sürgette, hogy a szerencsétlenség helyszínén teremtsenek biztonságos munkafeltételeket a nemzetközi szakértők számára, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) égisze alatt „teljes értékű szakértői csoport" végezze a vizsgálatokat.

 

Egyszersmind kijelentette: Oroszország mindent megtesz azért, hogy az ukrajnai konfliktus a katonaiból a tárgyalásos szakaszba lépjen.

Putyin alighanem rendkívül kínos helyzetbe került a malajziai repülőgép lezuhanása után. A nyomok többsége ugyanis arra utal, hogy az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság harcosai lőtték le a Boeing-777-est, méghozzá Oroszországból kapott rakétával. John Kerry amerikai külügyminiszter több nyilatkozatában is azt mondta, hogy bizonyítékaik vannak erre, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsának magyar idő szerint hétfő késő este kezdődő ülésén talán be is mutatnak.

Közben azonban a moszkvai védelmi minisztérium is megindította az ellenakciót: állításuk szerint az orosz légtérvédelem egy a maláj Boeing felé közeledő ukrán vadászgépet észlelt, feltehetőleg Szu-25-öst. Kijevben ezt tagadják, és továbbra is azt hangoztatják, hogy a felkelők Oroszországból jutottak az utasszállító lelövésére alkalmas BUK rakétarendszerhez.

Meglehetősen kimerültnek és zaklatottnak tűnik
Meglehetősen kimerültnek és zaklatottnak tűnik
RIA Novosti / Reuters

– Azt hiszem, hogy Putyin egy kicsit megijedt – mondta lapunknak Alekszej Malasenko politológusprofesszor, a Moszkvai Carnegie Központ tudományos tanácsának tagja. Szavai szerint az elnök várhatóan továbbra általánosságokra fog hagyatkozni, hangoztatva, hogy nem a donyeckiek, hanem az ukrán válság a felelős a történtekért.

– Másrészt elképzelhetőnek tartom, hogy a Kreml törekvéseinek, célzásainak következtében személycserék mennek végbe a felkelők vezetői között. A mostaniak ugyanis – főként Donyeckben – lejáratták magukat – mondta Malasenko.

Ő úgy véli, hogy kevésbé harcias vezérek jelenhetnek meg a lázadók élén, jelentősen csökkenhet a nekik nyújtott orosz katonai támogatás, és sokkal nagyobb hangsúlyt kaphatnak a humanitárius kérdések. Azt azonban szerinte még Putyin sem tudja megmondani, hogy mindez elvezethet-e egy tűzszünethez vagy akár egy békemegállapodáshoz.

Bármilyen következtetést korainak tart Alekszej Muhin, a Politikai Információs Központ moszkvai tanácsadó cég vezérigazgatója. A Kremlhez közelálló politológus szerint meg kell várni a szakértők, a nemzetközi bizottság megállapításait, és Moszkva csak ezek fényében hoz majd politikai döntést.

– Az ellenfeleink, és néhányan Oroszországban is, a mozdony előtt futnak, elsietett következtetésekre jutnak – mondta Muhin a Népszabadságnak, és azt fejtegette, hogy a történtek az ő olvasatában inkább ukrán provokációnak látszanak. Szerinte Ukrajna és az Egyesült Államok húz hasznot a tragédiából, és azt is gyanúsnak tartja, hogy „még el sem érte a földet a repülőgép, máris politikai nyilatkozatok kísérték a katasztrófát".

Nadzsib Razak maláj miniszterelnök helyi idő szerint kedd hajnalban bejelentette, hogy kormánya megegyezett a kelet-ukrajnai szakadárokkal.

Moszkvának nincs oka a sietségre a saját bizonyítékainak bemutatásával – vélekedett, és hozzátette: előbb kivárják, mit mondanak az ellenfeleik, aztán a nemzetközi szakértők elé tárják a saját anyagaikat. Arra a felvetésre pedig, hogy a Nyugat addig tovább szigoríthatja az Oroszország elleni szankciókat, csak annyit mondott: „legfeljebb befürödnek, ha megalapozatlannak bizonyulnak a következtetéseik".

Márpedig Washington igyekszik a Moszkva elleni büntetőintézkedések szigorítására rábírni az Európai Uniót. London például hajlik is a határozottabb lépésekre, diplomaták szerint azonban az EU reakciója nagyban függ Hollandia álláspontjától, hiszen a 298 áldozatból 193 ennek az országnak az állampolgára volt.

Ám mindaddig, amíg egyértelműen nem bizonyosodik be Moszkva felelőssége, kérdéses az uniós lépések keményítése.Miközben a hágai ügyészség gyilkosság, háborús bűnök és repülőgép szándékos lelövésének gyanújával indított vizsgálatot az ügyben, Mark Rutte holland kormányfő egyelőre csak arra az esetre sürgetett Oroszország elleni intézkedéseket, ha a következő napokban is megközelíthetetlen lesz a szerencsétlenség színhelye.

Hétfőn hasonló megfontolásokból hangsúlyozta Oroszország és személy szerint Putyin felelősségét Barack Obama amerikai elnök is, aki kijelentette: Moszkvának rá kell bírnia a kelet-ukrajnai szeparatistákat, hogy a nemzetközi szakértők vizsgálatokat folytathassanak a maláj utasszállító tragédiájának helyszínén.

A holttestek azonosítására Ukrajnába érkezett holland szakértők közben eljutottak a repülőgép roncsainak közelébe, ahova eddig az ukrán katasztrófaügyi hatóságok munkatársain kívül csak az EBESZ megfigyelőit engedték a területet az ellenőrzésük alatt tartó szeparatisták. 

Az EBESZ küldöttei kifogásolták, hogy korlátozták a tevékenységüket – például megszemlélhették az áldozatok holttesteit, de nem számolhatták meg őket –, a kijevi hatóságok pedig azzal vádolják a szakadárokat, hogy – mint a budapesti ukrán nagykövetség lapunkhoz is eljuttatott közleményében áll – „Oroszország támogatásával igyekeznek eltüntetni ennek a szörnyű balesetnek a nyomait".

A hétfő azonban haladást is hozott: Nadzsib Razak maláj miniszterelnök helyi idő szerint kedd hajnalban bejelentette, hogy kormánya megegyezett a kelet-ukrajnai szakadárokkal. A megállapodás értelmében a szakadárok átadják a holttesteket és a feketedobozokat.

A kormányfő elmondta, hogy az egészen mostanáig szeparatisták kezén lévő feketedobozokat este nyolc órakor adják át a maláj kormány Donyeckben tartózkodó képviselőjének.

Kijevi közlés szerint 282 holttestet és 87 emberi maradványt találtak meg a katasztrófa helyszínén. Ezeket hűtővagonokban Torez városába szállították, majd – mint a kutatómunkát irányító ukrán miniszterelnök-helyettes, Volodimir Grojszman közölte – a konfliktusövezeten kívülre, Harkovba viszik. Kijevben egy-egy ausztrál, maláj, német és az ICAO-tól érkezett csoport is arra vár, hogy bekapcsolódhasson a vizsgálatba, amelybe orosz szakértőket is bevonnak.

Erre adott utasítást Petro Porosenko ukrán államfő, és azt is elrendelte, hogy a fegyveres erők a szerencsétlenség negyven kilométeres körzetében állítsák le a hadműveleteket. A vizsgálatot így várhatóan nem gátolják majd összecsapások, a régió központjában, Donyeckben viszont a pályaudvar és a repülőtér környékén hétfőn újabb harcok törtek ki, amelyekben öt ember életét vesztette.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.