galéria megtekintése

Nem tört meg, macskákat rajzol az ukrán fogoly

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 13. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

A védencük ártatlanságát alátámasztó bizonyítékok rendszerezésére használják fel Nagyija Szavcsenko ügyvédei azt a rövid szünetet, amelyet a bíróság rendelt el az ukrán hadseregben helikopternavigátorként szolgáló nő perében.

A 34 éves egykori főhadnagyot, aki Kelet-Ukrajnában a kormányerők oldalán, az Ajdar önkéntes zászlóaljban harcolt a lázadók ellen, Oroszországban gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel, tiltott határátlépéssel vádolták meg, és akár 25 év szabadságvesztésre is ítélhetik.

A tárgyalás azonban július végén éppen csak elkezdődött a kelet-ukrajnai lázadók központjával azonos nevű, de Oroszországhoz tartozó Donyeck bíróságán, máris elnapolták. A védelem ugyanis kétségbe vonta a bírói fórum illetékességét, és kezdeményezte, hogy Moszkvában folytassák le az eljárást. Szerintük azzal, hogy a pert az orosz–ukrán határhoz helyezték át, korlátozni akarják az eljárás nyilvánosságát, és Szavcsenko azt is kifogásolta, hogy a harcok közelsége, a felkelők jelenléte veszélyezteti a testi épségét.

A katonanő ügyének mind Ukrajna, mind Oroszország különös jelentőséget tulajdonít. Moszkvában az ukrán kormányerők kegyetlenségének bizonyítékát látják benne. Szavcsenkót azzal vádolják, hogy tavaly júniusban Luhanszk térségében az általa megadott koordináták alapján hajtottak végre egy tüzérségi támadást, amelyben az egyik orosz közszolgálati tévécsatorna két munkatársa is életét vesztette.

 

Az események orosz tálalása szerint a nő ezután magát menekültnek álcázva önként lépte át az orosz határt, és akkor leplezték le, amikor egy településen személyazonosságának megállapítására előállították. Ukrajnában viszont az orosz jogsértések példájaként és orosz belpolitikai célokat szolgáló propagandaeszközként mutatják be az ügyet. Ott azt állítják, hogy Szavcsenko a lázadók fogságába esett, és akarata ellenére vitték Oroszországba, vagyis elrabolták.

Szavcsenko egy bírósági meghallgatáson
Szavcsenko egy bírósági meghallgatáson
Sergei Karpukhin / Reuters

Az immár több mint egy éve húzódó ügynek ráadásul időről időre újabb politikai csavart ad, hogy felröppennek hírek arról, milyen feltételekkel nyerhetné vissza szabadságát az ukrán repülős. Terjedtek már olyan értesülések, amelyek szerint ukrán fogságban lévő lázadókért cserébe engednék el, legutóbb pedig az ukrán belbiztonsági szolgálat elnökének egyik tanácsadója közölte: Moszkva képviselői felvetették, hogy rendeződhetne Szavcsenko sorsa, ha Oroszország lehetőséget kapna egy Ukrajna területén át a tavaly márciusban bekebelezett Krím félszigethez vezető szárazföldi folyosó kialakítására. Ez utóbbi felvetést Moszkvában tagadták, Kijevben pedig határozottan visszautasították.

Nem hozott megoldást Szavcsenko ügyére az sem, hogy a volt kormányfő, Julija Timosenko pártja, a Batykivscsina jelöltlistájának élére állította a tavaly októberi parlamenti választásokon, így a hadseregből ezek után leszerelt exfőhadnagy az ukrán Verhovna Rada képviselője, sőt az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének is tagja. Április végén az Európai Parlament is sürgette a szabadon bocsátását, mondván, bebörtönzése nemzetközi jogot sért, hiszen a fogoly diplomáciai védettséget élvez.

Ügyvédei közben Szavcsenko ártatlanságát bizonygatják, egyebek közt telefonos híváslistákra és olyan videofelvételekre hivatkozva, amelyek szerint ügyfelük már órákkal az előtt a lázadók fogságába került, hogy az orosz tévések életét követelő támadást végrehajtották. Tagadja bűnösségét a vádlott is, akit 24 órás megfigyelés alatt tartanak a cellájában, mert kétszer is éhségsztrájkba kezdett, amiért öngyilkosságra hajlamosnak minősítették. Ám a róla szóló hírek nem utalnak arra, hogy megtört volna. Áprilisban például, amikor az orosz elnök mellett működő emberi jogi tanács elnöke, Mihail Fedotov meglátogatta a börtönben, Szavcsenko sokat olvasott és macskákat rajzolt, sőt műveit a szentpétervári Ermitázsnak is el akarta küldeni. A világhírű képtárnak otthont adó Téli Palotát ugyanis még a cári idők óta hagyományosan macskák tucatjai védik a rágcsálóktól.

Brüsszel figyelmeztet

Sérti a februárban Minszkben megkötött békemegállapodást, hogy Kelet-Ukrajnában egyre gyakrabban támadják a kormányerők ellenőrzése alatt álló településeket az oroszbarát lázadók – figyelmeztetett az Európai Unió.

Kijev szerint a szakadárok a tűzszünet életbelépése óta a leghevesebb tüzérségi támadást indították a térségben. A felkelők azonban ezt tagadják, és az orosz nemzetbiztonsági tanács moszkvai ülésén is az ukrán kormányerőket vádolták azzal, hogy lövik a Donyec-medence településeit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.