galéria megtekintése

Luhanszkban megrohanták a megyei adminisztráció épületét

0 komment

NOL

Mintegy húsz fiatal vezetésével kedden hatalmas orosz és oroszpárti tömeg – több száz ember rohanta meg a megyei adminisztráció épületét a hasonnevű kelet-ukrajnai megye központjában, Luhanszkban. Az épülethez a szeparatisták közül a legtöbben fémrudakkal és baseballütőkkel felfegyverkezve, „Népszavazást Oroszországról!” kiáltásokkal érkeztek. Néhány tucatnyi aktivista bevetette magát az épületbe, amelyre aztán kitűzték az orosz zászlót.

Az orosz zászló kitűzése Luhanszkban
Az orosz zászló kitűzése Luhanszkban
Vasily Fedosenko / Reuters

Az AP kijevi hírforrásokra hivatkozva azt írta, hogy a luhanszki rendőrség nem próbálta visszatartani a tüntetőket a megyei adminisztráció épületétől, a városvezetés ugyanis nem tartja ellenőrzése alatt a rendőri erőket. Erről Sztaniszlav Recsinszkij, Arszen Avakov ukrán elnök munkatársa beszélt.

 

A luhanszki orosz és oroszpárti szeparatisták korábban ultimátumot intéztek a megyei vezetéshez, amelyben amnesztiát követeltek bebörtönzött társaiknak, az állami elismertség státuszát az orosz nyelvnek és referendum megtartását a föderációról. Ultimátumuk helyi idő szerint délután kettőkor lejárt, ezért vonultak a megyeháza elé, amelyből az alkalmazottak távoztak. A tüntetők egy része az épületfoglalás után a televízió székházához vonult.

Ukrán katonák a szeparatista épületfoglalási akciók forrpontjának számító Szlavjanszk mellett. A Kijev által elindított antiterrorista akció eddig nem járt sikerrel
Ukrán katonák a szeparatista épületfoglalási akciók forrpontjának számító Szlavjanszk mellett. A Kijev által elindított antiterrorista akció eddig nem járt sikerrel
Baz Ratner / Reuters

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint a demonstrálók közölték, hogy ha a kijevi hatóságok nem teljesítik a helyiek valamennyi, az április 17-i genfi megállapodásban is rögzített követelését, akkor népellenesnek lesznek nyilvánítva. Ebben az esetben „aktív cselekedetekre” fognak áttérni. Azt nem árulták el, hogy ez mit jelent.

Oleh Mahnyitszkij ukrán főügyész nem sokkal korábban jelentette be, hogy a leváltott elnök, Viktor Janukovics 32 milliárd dollárnak megfelelő készpénzt vitt magával, amikor februárban Oroszországba menekült. A főügyész állítása szerint Janukovics ebből a pénzből a kelet-ukrajnai szeparatista törekvéseket támogatja. Az exelnök tavalyelőtti adóbevallásában mindössze 2,5 millió dolláros vagyon szerepel, amelyre Janukovics állítólag könyveladásokból és szerzői jogokból. Összehasonlításul: 2014-ben Ukrajnában az egész központi költségvetés 31,5 milliárd dollár úgy. hogy a túlélés nem fog menni még 24,5 milliárd dollár nélkül, amelyre Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök hitel és segélyformájában számít.

A baseballütők és a fémrudak mellett
A baseballütők és a fémrudak mellett
Vasily Fedosenko / Reuters

Kelet-Ukrajna három megyéjében, Doneckben, Luhanszkban és Harkivban – egy majdnem magyarországnyi nagyságú területen – hetek óta lázadoznak az orosz és az oroszpárti tüntetők. Milíciáik több városban is kormányzati épületeket és rendőrőrsöket foglaltak el. A közkeletű nyugati vádak szerint szeparatistákat Oroszország anyagilag is támogatja, amiért az Egyesült Államok hétfőn egy új szankciókörben hét orosz közéleti személyiséget és 17 céget sújtott vagyonbefagyasztással, illetve utazási korlátozásokkal. Ezek miatt Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes új vasfüggöny leeresztésével vádolta meg a Fehér Házat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.