galéria megtekintése

Leváltó hangulat a választások előtt

Gazdasági csodát ígér a jobboldali miniszterelnök-jelölt, Narendra Modi – Már a Gandhi név sem segít

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 03. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

Több mint 814 millióan szavazhatnak az április 7-én kezdődő indiai parlamenti választásokon.

Már maga a szervezés is kihívás, így a voksolás eltart egészen május közepéig, mert kilenc eltérő napon rendezik a választást az ország különböző részein. Az 1,2 milliárd lakosú dél-ázsiai országban több száz regionális párt verseng az 543 képviselői mandátumért. Általában sikerrel járnak, így a két országos szervezettel és ismertséggel rendelkező nagy pártnak évtizedek óta nem sikerült egyedül kormányt alakítani. Feltehetően most is hosszadalmas koalíciós tárgyalásokra lesz szükség.

Az egykor India függetlenségét kivívó, baloldali Kongresszus párt tíz éve vezeti (koalícióban) az országot, ám az utóbbi évek korrupciós botrányai annyira megtépázták a tekintélyét, hogy az általános vélekedés szerint hatalmas vereséget szenved majd. „Olyan inkompetens és korrupt a Kongresszus, hogy már a Gandhi név sem segíthet nekik megnyerni a választást” – mondta lapunknak Szumit Ganguli, az amerikai Indiana állam egyetemének indiai vendégprofesszora. A Kongresszus ugyanis a Nehru-Gandhi-dinasztia újabb generációját „küldte harcba”, a fiatal, csupán 43 éves Rahul Gandhit.

A kampány kizárólag rá épül: a BBC tudósítója meg is jegyzi, hogy a kormánypárt már-már „rejtegeti” az erőtlennek tartott Manmohan Szingh miniszterelnököt és a korrupciós botrányokban szintén érintett pártelnököt, Sonia Gandhit. Ám Rahul maga is kedvetlennek tűnik, egy interjúban mintha egyenesen elismerte volna, hogy csak azért vállalt politikai szerepet, mert ebbe a családba született – véli a The New York Times tudósítója.

 

Szinte minden elemző a jobboldal legerősebb pártja, a Bharatíja Dzsanata (BJP) győzelmét várja. Miniszterelnök-jelöltjük Narendra Modi, Gudzsarát állam vezetője. A karizmatikus, korábban elsősorban hindu nacionalizmusával népszerűséget szerző politikus ma már a gazdaság megmentőjének szerepében tünteti fel magát. Gudzsarátban kormányra kerülése, 2002 óta az országos átlagnál gyorsabban fejlődött a gazdaság. Most az egész országnak ezt a „gudzsaráti csodát” ígéri: a GDP-növekedés beindítását infrastruktúra-fejlesztéssel, üzletbarát politikával, a bürokrácia visszanyesésével és a korrupció elleni fellépéssel.

Sonia Gandhi kongresszuspárti támogatók gyűrűjében
Sonia Gandhi kongresszuspárti támogatók gyűrűjében
Pawan Kumar / Reuters

Nemcsak a nagyvállalatok vezetőit nyerte meg, hanem az egyre szélesebb fiatal alsó középosztályt is. Ők azok, akiknek nincs magas jövedelmük, de ismerik a nyugati kultúrát és annak vívmányait, és arra vágynak, hogy beléphessenek a fogyasztói társadalom világába. Ám Soutik Biswas, a BBC újdelhi tudósítójának elemzése szerint éppen Modi erősen megosztó személye miatt nem biztos, hogy elsöprő lesz a BJP-győzelem. Hiába változtatott retorikáján, Modi a mai napig nem tudta lemosni magáról a gyanút, hogy része volt a 2002-es gudzsaráti vérengzésben. Akkor Godhra városa mellett, egy hindu zarándokokkal teli vonatban közel hatvanan haltak meg egy tűzben.

A gyújtogatással a muzulmán közösséget vádolták, akikre emiatt rátámadtak a hindu szélsőségesek, s a zavargásokban több mint ezren vesztették életüket. A vizsgálatok nem állapították meg Modi felelősségét, ám makacsul tartja magát a vélekedés, hogy az állam vezetőjeként többet tehetett volna az erőszak megfékezésért. „A muzulmán közösség, illetve a szekuláris hinduk továbbra is szkeptikusak Modival kapcsolatban” – állítja lapunknak Ganguli professzor, aki szerint ettől eltekintve sem a vallás, sem a kaszt nem játszik szerepet abban, kire szavaznak az indiaiak.

„A BJP retorikájába jól beleillik a nagyhatalmi szerepre való törekvés is, amely már régi álma Indiának. Jól megértik egymást a hasonló helyzetben lévő Brazíliával, mindkettőnek célja például, hogy állandó tagjai legyenek az ENSZ Biztonsági Tanácsának” – mondta lapunknak Király Péter, az ELTE indológia tanszékének mesterszakos hallgatója, aki már korábban, a Corvinus egyetemen is az indiai hindu–muszlim feszültségeket kutatta.

„Szeretik hangoztatni az olyan szélsőséges hindu elméleteket is, miszerint minden indoeurópai nyelvet beszélő nép az ő leszármazottjuk. Persze ennek nincs alapja. Előkerül a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés is, de abból a szempontból, hogy szerintük az ország túlnépesedéséért a muzulmánok a felelősek, mert öt-hat gyereket vállalnak, míg a hinduk csupán kettőt.” Nem segített a bizalom megszerzésében az sem, hogy amikor 1998 és 2005 között a jobboldali párt volt hatalmon, „ha nem is volt a muzulmánok ellen diszkrimináció, de megesett, hogy visszatartottak egyes támogatásokat valamiféle ürüggyel.” Mindezek miatt Király Péter úgy véli, a muzulmánok ezúttal is inkább a Kongresszusra fognak szavazni.

Mindkét, általunk megkérdezett szakértő úgy véli: az újonnan alakult, korrupcióellenes programmal kampányoló Ám Ádmi párt (AAP) legfeljebb egyes államokban, helyi szinten érhet el jelentős eredményt. Az „Átlagember Pártja” tavaly télen a delhi helyi választásokon második helyezést ért el, és kormányt alakíthatott, ám vezetője, Árvind Kedzsrivál hat héttel később le is mondott. Talán túl korán jutottak túl magasra, a kormányzáshoz szükséges tapasztalatuk és szervezettségük még nem volt meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.