galéria megtekintése

Letette az esküt Ukrajna új elnöke

NOL/MTI

A kijevi parlament szombati ülésén letette a hivatali esküt Petro Porosenko, Ukrajna új államfője. 

Beiktatására érkezik a megválasztott ukrán államfő
Beiktatására érkezik a megválasztott ukrán államfő
Konstantin Grishin / Reuters

A 48 éves csokikirály – milliárdos üzletember – az eskütétel utáni beszédében békére, biztonságra és egységre szólított fel, valamint hangsúlyozta, hogy nem akar sem háborút, sem bosszút – írja a BBC. Porosenko büntetlenséget ígért azoknak a kelet-ukrajnai szakadároknak, akik leteszik a fegyvert, és nem öltek sem katonákat, sem civileket.

Kijelentette, hogy llenőrzött folyosót nyitnak Oroszország felé, hogy a külföldi zsoldosok elhagyhassák Ukrajnát. Azonban leszögezte, hogy „terroristákkal" nem tárgyal, és hangsúlyozta, hogy Ukrajna egységes állam, „nem lesz semmiféle föderalizáció az országban". 

 

Az új elnök külön szólt a Donyec-medencében élőkhöz, áttérve az ukránról az orosz nyelvre. Ígéretet tett nekik, hogy hamarosan a térségbe látogat. „Békével érkezem, a kijevi vezetés decentralizációs terveivel és garanciával az orosz nyelv szabad használatára az Önök régiójában" – jelentette ki.

Szerinte mivel szükség van partnerekre, akikkel párbeszédet folytathat a központi vezetés, előrehozott helyhatósági választásokra van szükség a Donyec-medencében. Beszédében előrehozott parlamenti választásokat is kilátásba helyezett 

Porosenko a kelet-ukrajnai térségben kirobbant fegyveres konfliktusért elődjét, Viktor Janukovics posztjáról eltávolított elnököt és „klánját" tette felelőssé, akik szerinte „kirabolták és elárulták a Donbasszt, most pedig terroristákat finanszíroznak".

A vendégek között a német és a fehérorosz államfő is ott volt
A vendégek között a német és a fehérorosz államfő is ott volt
Anastasia Sirotkina / Reuters

Hangsúlyozta, hogy ők a felelősek a térség gazdasági, szociális helyzetéért, a szegénységért és a munkanélküliségért, a harcokban elesettekért. Beszéde közben felkérte a teremben jelen lévőket, hogy egyperces néma felállással adózzanak a kelet-ukrajnai konfliktus áldozataiért.

Az új elnök kijelentette, hogy Oroszország törvénytelenül annektálta a Krímet, amely mindig is Ukrajna része volt és az is marad. „Ezt közöltem az orosz vezetéssel is" – tette hozzá, arra utalva, hogy előző nap beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a normandiai partraszállás évfordulóján rendezett franciaországi ünnepségen. 

Az államfő kijelentette, hogy továbbra is az ukrán lesz az ország hivatalos nyelve. Ígéretet tett ugyanakkor, hogy szavatolja az országban élő minden nemzeti kisebbség számára anyanyelvének szabad használatát és fejlesztését. 

Petro Porosenko kilátásba helyezte Ukrajna európai uniós integrációjának felgyorsítását is. Ígéretet tett arra, hogy késlekedés nélkül aláírja a társulási megállapodás gazdasági részét, amint erről az unióban döntés születik.

Kifejezte, hogy azt szeretné, ha a jövő év elejétől az ukrán állampolgárok vízummentesen utazhatnának az Európai Unió országaiba. A társulási megállapodás politikai részét Kijev és Brüsszel már március 21-én aláírta.  

Magyar részről Orbán Viktor tisztelte meg a beiktatást
Magyar részről Orbán Viktor tisztelte meg a beiktatást
Burger Barna / MTI

A nyugat támogatását élvező Porosenko beiktatásán 56 ország képviselője vett részt, köztük több mint húsz állam- és kormányfő. Ott volt Bronislaw Komorowski lengyel, Dalia Grybauskaite litván és Georgi Margvelasvili grúz elnök, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Az Egyesült Államok küldöttségét Joe Biden alelnök vezette, de tagja volt több szenátor – így a Majdan tevékeny támogatójaként is ismert John McCain – és Victoria Nuland külügyi államtitkár-helyettes is, aki ugyancsak aktívan kiállt a kijevi tüntetők mellett.

A szerény ünnepséget követően Porosenko Joe Bidennel és Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel tanácskozott a kormány politikai programját illetően, amelynek célja egy átfogó demokratikus és gazdasági reformprogram elindítása, valamint a kelet-ukrajnai krízis megfékezése. 

Porosenko hivatalba lépésétől azt várják, hogy fordulatot hoz az egyelőre kilátástalannak tűnő ukrajnai válságban. Maga a leendő államfő átfogó béketervet ígért, amelyről az elmúlt napokban, varsói, berlini és párizsi eszmecseréin egyeztetett nyugati támogatóival, köztük Obamával és Merkel kancellárral. Korábban pedig bejelentette, hogy három hónap alatt rendezi a kapcsolatokat Oroszországgal.

A normandiai partraszállás hetvenedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Porosenko és Putyin már váltottak néhány szót egymással. Jelenlévők szerint a Francois Hollande és Angela Merkel német kancellár társaságában tartott negyedórás megbeszélés „két vezető normális, komoly eszmecseréje volt".

Kelet-Ukrajnában mindeközben tovább folytatódtak a harcok. A Reuters hírügynökség helyszíni forrásai szerint az oroszpárti szeparatisták pénteken Szlavjanszk közelében lelőtték az ukrán haderő egyik repülőgépét. A BBC helyszíni tudósítója szerint pedig ma reggel, a kijevi beiktatási ceremónia közben is folytak a harcok Szlavjanszban és Mariupolban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.