galéria megtekintése

Kovács Béla lengyel kapcsolatát tartóztathatták le Lengyelországban

1 komment

Hírösszefoglalónk

Letartóztatták az oroszbarát Változás párt vezetőjét, Piskorskit, aki szoros kapcsolatot ápolt Kovács Bélával, a Jobbik EP-képviselőjével, aki ellen ugyancsak nyomozás van folyamatban kémkedés gyanúja miatt.

Mateusz Piskorski
Mateusz Piskorski
Wikipédia

A lengyel Belbiztonsági Ügynökség különleges egységei letartóztatták az oroszbarát Változás párt (Zmiana) vezetőjét, Mateusz Piskorskit, miközben házkutatást tartottak a párt irodájában és a tagok otthonában - írta a lengyel sajtóra hivatkozva a Pcblog. Piskorskit sajtóhírek szerint azzal gyanúsítják, hogy Oroszországnak kémkedett.

Az Index információi szerint Piskorski szoros kapcsolatot ápolt Kovács Bélával, a Jobbik EP-képviselőjével, aki ellen ugyancsak nyomozás van folyamatban kémkedés gyanúja miatt. Az Index értesülései szerint Kovácshoz hasonlóan Piskorski is hosszú ideje több európai titkosszolgálat látókörében volt, a két politikus egymással lengyelül beszélgetett. Nincs kizárva, hogy Piskorski kémügye esetleg a Kovács Béla elleni eljárásra is befolyással lesz.

 

Kovács Bélát is kémkedéssel gyanúsítják
Kovács Bélát is kémkedéssel gyanúsítják
Balogh László / Reuters

Piskorski korábban tagadta, hogy a „Kreml ügynöke" volna és pártja oroszoktól kapna pénzt, a szervezet már korábban a lengyel kémelhárítás látókörébe került. A szintén a politikus vezette Geopolitikai Elemzés Európai Centruma elnevezésű think tank egyértelműen összefonódott orosz választási megfigyelési tevékenységgel a posztszovjet térségben, a Newsweek tényfeltáró cikke szerint pedig a szervezet feltételezhetően Moszkva révén finanszírozta választási megfigyelői tevékenységét, miközben szorosabb kapcsolatot ápol az orosz titkosszolgálattal.

Piskorski közeli kapcsolatban van az eurázsiai-orosz nagybirodalmi ideológiát kidolgozó Alekszandr Duginnal. 2013-ban Dugin meghívására utazott Moszkvába Vona Gábor Kovács Béla társaságában, a Lomonoszov egyetemen tartottak előadást arról, hogy Oroszország hogyan tudná kiegyensúlyozni a világ „amerikanizálódását” – írja az Index, hozzátéve, hogy Dugint kedden a szaloniki repülőtéren feltartóztatták a görög határőrök, és nem engedték, hogy belépjen az országba. A szélsőjobboldali és szélsőbaloldali körökben egyaránt népszerű ideológus szerint Magyarország kérése volt, hogy ne engedjék be EU-s országba. Az eljárás azért is különös, mert Dugin bevallása szerint az elmúlt hónapokban többször is utazott már az unión belül.

Az Index úgy tudja, hogy köze lehet Dugin feltartóztatásához annak a fajvédő konferenciának, amelyet 2014 őszén szerveztek Budapesten. Az eseményre akkor Dugint is meghívták a szervezők, úgy volt, hogy előad, de végül nem jött el. Ekkor kerülhetett „tiltólistára”, ami miatt most Görögországba nem mehetett be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.