galéria megtekintése

Lelkesítő antijelölt a fiatalok kedvence

3 komment


Kőműves Anita

Megszületett az első olyan közvélemény-kutatás, amely szerint Bernie Sanders már országos szinten is népszerűbb a demokrata párti választók között, mint Hillary Clinton.

A Fox News felmérése egyelőre az egyetlen, amely Sanders előnyét mutatja az előválasztási versenyben, ám megerősíti az általános véleményt: a tavaly még esélytelenként leírt Sanders komoly kihívója lett a volt külügyminiszternek. Az előrejelzések szerint a mai nevadai jelölőgyűléseken is szoros versenyben lesz Clintonnal. (A republikánusoknál Dél-Karolinában lesznek előválasztások, ott Donald Trump vezet.)

Nem szeret magáról beszélni
Nem szeret magáról beszélni
Jim Young / Reuters

Saját sikerén eleinte Sanders is meglepődött. Több újságcikk is felidézi, hogy amikor egyik első nagygyűlésére autózva dugóba került, azt hitte, focimeccs vagy koncert lesz, azért van tömeg. Stábja hívta fel rá a figyelmét, hogy téved, őt akarják látni. Most már annyira komolyan veszik a párton belül is, hogy a héten négy, a demokratákhoz köthető neves közgazdász nyílt levélben támadta a gazdasági programját.

 

A vermonti szenátor ugyanis közelebb vinné Amerikát az európai típusú szociáldemokráciához: emelné a gazdagok adóját, állami egészségbiztosítót hozna létre, feldarabolná a nagybankokat, ingyenessé tenné az állami felsőoktatást és infrastruktúra-fejlesztéssel teremtene munkahelyeket. A Massachusettsi Egyetem professzora, Gerald Friedman szerint e programnak köszönhetően a GDP 2 helyett évi 5,3 százalékkal nőne, a munkanélküliség 4,9-ről 3,8 százalékra csökkenne. Ám a koncepció bírálói állítják: mindezt nem támasztja alá hiteles számítás.

Sanders a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentésének fontosságát hirdeti. Meg akarja szüntetni az alsó- és középosztály kiszolgáltatottságát. Ezért harcol az ellen is, hogy a nagyvállalatok korlátlanul adhatnak pénzt politikai kampányokra – ennek betiltását ígéri. Cserébe közpénzből finanszírozná a választási kampányokat.

Szociális programjának abszolút jelentősége előny és hátrány is neki. Hátrány, mivel úgy gondolta, nem kell külön foglalkoznia a fekete vagy a spanyol ajkú közösség gondjaival, hiszen ha a szegények helyzetén javít, az őket is érinti. Ám amikor nagygyűlésein tüntetni kezdtek a feketék jogvédő szervezetei, kénytelen volt az ő helyzetükre is kitérni a programjában. Ám a déli államokban a fekete demokrata szavazók többsége így is Clinton mellett áll.

Fiatal támogatói azért rajonganak Sandersért, mert végre valaki nyíltan kimondja, mi a baj az országgal – vagyis azt, hogy a milliárdosoknak túlzott befolyásuk van, mindenki másnak pedig egyre rosszabbul megy. Az pedig csak még vonzóbbá teszi a szemükben Sanderst, hogy külsőségekben „antipolitikus". A 73 éves, lengyel zsidó bevándorló apa gyermekeként született szenátor nem is próbálja elrejteni erős brooklyni akcentusát. Túl hosszú beszédeket mond, ráadásul nem súgógépről. Ám ez a híveit nem zavarja, szerintük Sanders hiteles, szemben a túlzottan kiszámított Clintonnal.

De közelebb au európai típusú szociáldemokráciához
De közelebb az európai típusú szociáldemokráciához
Jim Young / Reuters

Sanders nem szeret saját magáról beszélni, nem épített fel a politikában szinte kötelező megható sztorit, mert úgy véli, sokkal fontosabb, mit tenne elnökként. „Persze, megértem, ahhoz, hogy megbízzanak benne, az embereknek ismerniük kell a jelöltet” – mondta a The New Yorker magazin riporterének.

Noha szerény körülmények között nőtt fel – állami iskolákba járt, és volt, hogy kikapcsolták náluk a telefont, mert nem tudták fizetni a számlát, erről nem akar beszélni. Nem szívesen keltené ugyanis azt a látszatot, hogy családi háttere miatt lett „balos”. Egyszerűen mélyen hisz abban, amit mond – hangoztatja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.