galéria megtekintése

Legyőzi-e Orbán Viktor Ferenc pápát?

10 komment


Miklós Gábor

Egyelőre csak egy lengyelországi konferencián, az Év embere címért csap össze a magyar kormányfő és a katolikus egyházfő. Előbbi személyesen is megjelenik Krynicában, ahol a V4 országok kormányfőivel és Jaroslaw Kaczynskivel találkozik.

Kedd este jelentik be, ki kapja az Év embere címet a dél-lengyelországi Krynicában megrendezett Gazdasági Fórumon. A svájci Davosszal versengő rendezvényt immár 26. alkalommal rendezik meg, és minden évben kitüntetik a címmel azt a személyiséget, akit azt a fórum káptalanjának tagjai titkos szavazáson választanak meg. Tavaly Jaroslaw Kaczynskinek ítélték a címet, akinek jobboldali-nacionalista pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) meg is nyerte az októberi lengyelországi választást.

Orbán Viktor miniszterelnököt azzal jelölték, hogy ő volt tavaly az a politikus, aki legközelebb került kitűzött céljához. Jelölték még Ferenc pápát, Mateusz Kijowskit, a lengyelországi kormánykritikus KOD mozgalom alapítóját, Adam Nawalkát, a lengyel labdarugó válogatott edzőjét és Andrzej Rzeplinskit, a lengyel alkotmánybíróság elnökét is. A külföldi jelöltek között ott van Klaus Johannis román elnök és Petro Porosenko ukrán államfő is. A címet korábban megkapta Donald Tusk akkori lengyel kormányfő, Julija Timosenko, ukrán miniszterelnök Vaclav Havel cseh elnök és Jose Maria Barroso EB-elnök is.

Orbán Krynicában találkozik a V4 országok kormányfőivel, és a hozzájuk csatlakozó Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnökkel. A politikusok délután öt órakor találkoznak a sajtóval. A V4 csúcsról, mint informális találkozóról nyilatkoznak a lengyel források. Korábban Varsóban volt csúcstalálkozójuk, ahol Angela Merkel német kancellár próbálta meggyőzni a négy kelet-közép-európai vezetőt. A lengyel sajtó kiemeli, hogy Orbán újra tárgyal Jaroslaw Kaczynskivel, a PiS elnökével, aki Lengyelország tényleges irányítójának tartanak.

 

A Gazdasági Fórumot 1990 óta rendezik, mindig szeptember közepén a szlovák-lengyel határon, Újszandec közelében lévő üdülőhelyen, Krynica-Zdrójban. A rendezvény ötletadója Zygmunt Berdychowski. A korábban a Szolidaritáshoz kötődő, de minden politikai táborral jó kapcsolatot tartó politikus azért hozta létre a fórumot, hogy fejlessze Lengyelország, az egykori kelet-európai szocialista országok és a volt Szovjetunió utódállamainak kapcsolatait. E célból hozta létre a Keleti Tanulmányok Intézetét, amely a találkozókat szervezi. A későbbi években arab és nyugat-európai politikusok és üzletemberek is megjelentek a találkozókon, amelyeket jó alkalomnak tartanak az informális kapcsolatépítésre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.