galéria megtekintése

Legionárius mester tanítványa lehet a bukaresti főpolgármester

3 komment


Szőcs Levente

Az 1990-es rendszerellenes tüntetések egyik vezéralakját jelöli a bukaresti főpolgármesteri tisztségre a román Nemzeti Liberális Párt (PNL). Marian Munteanu ugyanakkor meglehetősen furcsa pályát futott be az elmúlt negyedszázadban: a demokrácia élharcosából a jobboldali szélsőséges ideológiák egyik „arca" lett. Tévelygéseit jól mutatja, hogy 2000-ben azzal a titkosszolgálati vezetővel hozott létre politikai pártot, aki egy évtizeddel korábban a Munteanuék elleni atrocitásokat irányította.

A PNL lépéskényszerbe került, hétfőn ugyanis a párt főpolgármester-jelöltje visszalépett a jelöltségtől: a korrupcióellenes ügyészség (DNA) eljárást indított ellene megvesztegetés gyanújával. Az ügyészek szerint Ludovic Orban 50 ezer eurót kért készpénzben egy üzletembertől a kampánya finanszírozására.

Ludovic Orban
Ludovic Orban
Mihai Barbu / Reuters

A PNL vezetőinek nem sok idejük maradt, hogy megtalálják Orban utódját, ugyanis a választások júniusban lesznek, és kevesebb mint egy hónap van hátra a kampány kezdetéig. A párt bővített elnöksége kedd este egyhangúlag megszavazta Munteanu jelölését.

 

Marian Munteanu az egyetemisták vezetője volt az 1990-es rendszerellenes megmozdulások idején, amelyeket vérbe fojtottak a rezsim által Bukarestbe hívott Zsil-völgyi bányászok ezrei. Előzőleg a diákvezért letartóztatták, és csak az országszerte tartott tüntetések hatására engedték szabadon, egy nappal a tüntetések leverése előtt. Éppen rosszkor, mert a bányászok kis híján lefejezték, négy napig feküdt kómában.

A kilencvenes években Munteanu létrehozta a Mozgalom Romániáért nevű szervezetet, amely a két világháború közötti Vasgárda (más néven Mihály Arkangyal Légiója) szellemiségét és szervezettségét hivatott újjáéleszteni. Korabeli beszámolók szerint maga Munteanu mesterének tekintette Petre Tuteát, az egykori legionárius kormány egyik magas rangú tisztségviselőjét.

A kilencvenes évek végén Munteanu a nacionalista Román Nemzeti Egységpártban (PUNR) politizált. (Ez volt az egykori kolozsvári polgármester, a magyarfaló Gheorghe Funar pártja is.) A 2000-es választások előtt a PUNR összeolvadt a Román Nemzeti Párttal (PNR), és az egyesülésből létrejött Nemzeti Szövetség Munteanut jelölte az államfői tisztségre. A PNR elnöke az a Virgil Magureanu volt, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) alapítója, akit 1990-ben az akkori diákvezér úgy tartott számon, mint a rendszerellenes megmozdulások vérbefojtásának koordinátorát. Az elnökválasztáson végül Munteanu mégsem indult el, viszont az egykori ellenségből lett szövetséges miatt másfél évtized múltán is magyarázkodnia kell. Erre vonatkozott az első kérdése az újságíróknak kedden, amikor a PNL bejelentette az új jelöltet.

Munteanu tagja egy nemrégiben alakult, Romániáért Csoport nevű szervezetnek, amelynek fő célja „Románia szuverenitásának a visszaszerzése" a románok identitástudatának a megerősítése révén. A csoportnak meggyőződése, hogy „a nemzeti identitás egyet jelent egy terület vagy állam fölötti történelmi joggal", ezért harcolnak e jog megkérdőjelezése és a román népet lejárató „összehangolt kampányok" ellen. Szintén Munteanu idei alapítása a Nemzeti Szövetség civil platform, amely ultranacionalista és Nyugat-ellenes nézeteket terjeszt.

Megfigyelők felidézik, hogy pár hete a PNL egy Vargárda-szimpatizáns újságírót jelölt a közszolgálati televízió igazgatótanácsába, a parlamenti szavazáson pedig a liberális szónok egy legionárius költő versével válaszolt a magyar képviselők tiltakozására.
Romániában június elején tartják az önkormányzati választásokat. A bukaresti voksolás azért fontos, mert az eredmény rendszerint előrevetíti az ősszel esedékes parlamenti választások kimenetelét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.