galéria megtekintése

Gyilkosság után, robbanás előtt a Közel-Kelet

0 komment

NOL

Izrael több mint 30 légicsapást mért az éjjel a Gázai övezetre, miután a hadsereg szerint Dél-Izraelt palesztin rakétatámadás érte. A robbanás előtti helyzet azt követően alakult ki a Közel-Keleten, hogy hétfő este megtalálták három elrabolt izraeli fiatal holttestét.

Izrael a Hamászt vádolja a három fiatal meggyilkolásával, és kormányzati források tegnap úgy nyilatkoztak, hogy kíméletlenül megtorolják azt. A válaszcsapás tegnap meg is kezdődött: a BBC híradása szerint izraeli csapatok benyomultak Halhul városba, és felrobbantották két Hamász-tag otthonát, akiket az elrablás fő gyanúsítottjainak tartanak.

Rakéta csapódik be egy ciszjordániai palesztin házba
Ammar Awad / Reuters

Marvan Kavaszamehen és Amar Abu Ajsán kívül egy másik palesztin férfi is meghalt, őt azt követően lőtték le, hogy bombát dobott izraeli katonákra Ciszjordániában.

 

A felelősnek tartott Hamász szerint Izrael ürügyként használja a történteket, hogy háborút indíthasson Palesztina ellen. A szervezet szóvivője szerint amennyiben az izraeli haderő súlyosbítja a helyzetet vagy háborút indít, azzal „kinyitja a pokol kapuját".

A feszültség már az elrablást követően is rendkívüli volt, ám miután tegnap Halhul városának közelében egy veremben megtalálták a 16 éves Naftali Frenkel és Gilad Shaár, illetve 19 éves társuk, Ejal Jifrah földi maradványait, Izrael bosszút esküdött.

Jeruzsálemben a gyász napja van, ezt viszont a fegyverek napjai követhetik
Jeruzsálemben a gyász napja van, ezt viszont a fegyverek napjai követhetik
Nir Elias / Reuters

A fiataloknak június elején veszett nyoma, utoljára egy kereszteződés közelében látták őket stoppolni. A beszámolók szerint a holttesteket nem messze ettől a kereszteződéstől találták meg tegnap.

A hadsereg tizennyolc napja kereste őket egy nagyszabású művelet, a Fivérem Őrzője keretében. (A művelet nevét adó kifejezés Káin és Ábel történetéből származik.) Izrael kezdettől fogva a Hamászt vádolta Frenkel, Shaár és Jifrah elrablásával, a palesztin szélsőséges szervezet cáfolja, hogy bármi köze lenne a dologhoz.

Az izraeli politikusok egymás után szólalnak meg Simon Peresz elnöktől Jichák Herzogig, az ellenzéki Munkapárt elnökéig, sorra nyilvánítják ki részvétüket és adnak hangot a megdöbbenésüknek. A jeruzsálemi Cion téren kétszáz ember gyűlt össze tüntetni és gyászolni a három tinédzser halálát.

Megszólalt az a Vatikán is, ahol pünkösdkor Mahmúd Abbász palesztin elnök izraeli kollégájával, Simon Peresszel és Ferenc pápával együtt imádkozott a Közel-Kelet békéjéért. A szentszéki közlemény szerint a három izraeli tinédzser meggyilkolása „visszataszító, elfogadhatatlan" bűn volt.

Naftali Bennett gazdasági miniszter – a koalíciós partner, a Habajit Hajehudi elnöke – tegnap azt írta Facebook-oldalán, hogy a „gyermekgyilkosoknak és az őket irányítóknak nem lehet megbocsátani. Nem a szavak, hanem a cselekvés ideje jött el."

Az egyik feltételezett gyerekrabló palesztin lerombolt háza
Az egyik feltételezett gyerekrabló palesztin lerombolt háza
Ammar Awad / Reuters

Az izraeli kormány biztonsági kabinetje rendkívüli ülést hívott össze az ügyben. A biztonsági kabinet ülése előtt Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Naftali Bennett külön is egyeztetett a három tinédzser halálára adandó válaszról.

Danni Danon helyettes védelmi miniszter a Hamász teljes elpusztítására szólított fel. A biztonsági kabinet ülésén végül nem született döntés a Hamász elleni esetleges csapásról és más megtorló intézkedésekről sem – ezzel a Netanjahu-kormány meg akarja várni a mai napot és a fiúk temetését.

A Hamász gázai szóvivője, Szami Abu Zuhri erre úgy reagált, hogy a szervezet nem akar katonai konfrontációt Izraellel, de készen áll, és nem fogja ölbe tett kézzel tűrni, hogy megtámadják.

Ron Proszor izraeli ENSZ-nagykövet eközben a tinédzserek halálát, az Izraelt érő gázai rakétatámadásokat és a nemrég a Fatah és a Hamász támogatásával megalakult palesztin egységkormányt elítélő határozatra szólította fel Ban Ki Munt, a világszervezet főtitkárát. Ban a maga részéről egyelőre úgy nyilatkozott, „a béke ellenségeinek aljas tette", ami történt.

Az emberrablást elítélte Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke is, és hangsúlyozta: a palesztin biztonsági erők együttműködtek az izraeliekkel az eltűnt fiatalok felkutatása érdekében. Az emberrablás óta több száz palesztin radikálist fogtak el az izraeli biztonsági erők.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.