galéria megtekintése

Külföldiek és síiták a célkeresztben

0 komment


Körösi Ivett

Több mint száz ember vesztette életét a hét végén Irakban és Bangladesben, miután iszlamista szélsőségesek kávézókat és éttermeket támadtak meg.

A bagdadi Karrada negyed éttermeiben és kávézóiban nyüzsgő tömeg gyűlt össze éjszaka, hogy a böjti hónap előírásainak megfelelően az emberek ételt és italt vegyenek magukhoz, mielőtt felkel a nap. Ezt használták ki az Iszlám Állam (IS) szélsőségesei, akik szombatról vasárnapra virradóra két bombát robbantottak Irak fővárosában.

A többségében síiták lakta karradai főutcán vasárnap mérték fel a károkat a helyiek
A többségében síiták lakta karradai főutcán vasárnap mérték fel a károkat a helyiek
Khalid al-Mousily / Reuters

A merényletekben legalább 125 ember vesztette életét, 150-en pedig megsérültek. Az áldozatok között több gyerek van – számolt be az AP hírügynökség. Egyes sajtóhírek szerint az első robbantást egy hűtőautóba rejtett pokolgép okozta a főként síiták lakta Karrada negyedben. A főutcán ezután tűz ütött ki, és számos épület porig égett. A második robbantást szintén egy főként síiták lakta negyedben követték el, Bagdadtól északra. Mindkét terrorista akcióért a szélsőséges szunnita szervezet, az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

 

A szeretteiket elvesztő gyászolók vasárnap kőzáporral fogadták Haider al-Abadi iraki kormányfő konvoját. A miniszterelnök a reggeli órákban látogatott el a támadások helyszínére, ám érkezése után a tömeg „tolvajnak" és „kutyának" nevezte a miniszterelnököt. A BBC helyszíni tudósítója, Ahmer Maher szerint a helyiek a központi kormányzatot hibáztatják, amiért fokozatosan romlik a biztonsági helyzet a fővárosban is, és sokakat megrémített, hogy az ország északi és nyugati részén jelentős területeket ellenőrzése alatt tartó IS-nek sikerült a belváros szívében ilyen súlyos merényleteket elkövetnie.

Az Iszlám Állam az utóbbi hónapokban több, az ellenőrzése alatt álló területet, kulcsfontosságú várost is elveszített a kormánnyal vívott harcokban. Szíriában szintén veszteségeket szenvedett a kormányerőktől, és az Egyesült Államok által támogatott felkelőktől. Szakértők szerint a hét végihez hasonló véres merényletek elkövetésével akarja megmutatni a szervezet, hogy nem lehet legyőzni. Ezt csak fokozza, ha a közel-keleti régión kívül sikerül lecsapni. Ezért lehet, hogy egy pénteki, a bangladesi fővárosban történt mészárlást is magára vállalt a szervezet.

Vasárnap azonban kiderült, hogy a 22 ember – főként külföldi állampolgárok – életét követelő dakkai túszejtést egy helyi iszlamista szervezet követte el. A szélsőségesek pénteken bombákkal és gépfegyverekkel felszerelkezve rontottak be a Bangladesben élő külföldiek egyik kedvenc dakkai kávézójába és éttermébe. – Olyan volt, mint egy film. Rám fogták a fegyverüket, majd hallottam a mellettem elsüvítő golyókat. Rendkívül félelmetes volt – nyilatkozta az argentin származású séf, Diego Rossini, aki a teraszon keresztül menekült el a helyszínről.

Bangladesben kétnapos nemzeti gyászt rendeltek el
Bangladesben kétnapos nemzeti gyászt rendeltek el
Adnan Abidi / Reuters

A diplomatanegyed szívében történő, tizenkét órán át tartó túszejtés során húsz tússzal és két rendőrrel végeztek. Túlélők beszámolói szerint azt, aki nem tudott idézni a Koránból, machetével végezték ki. Az áldozatok között kilenc olasz, hét japán és egy amerikai állampolgár is van. Ehhez hasonló, összehangolt merényletre a közelmúltban nem volt példa Bangladesben. Sheikh Hasina kormányfő kétnapos gyászt rendelt el: „Vallásos ember nem követhet el ilyesmit. Nem hisznek ezek semmiben, csak a terrorizmusban."

Az IS idei legvéresebb iraki merényletei

Június 9.: legalább 30 ember vesztette életét Bagdadban és környékén két öngyilkos merényletben.

Május 17.: négy bomba robbant az iraki fővárosban, 69 ember halálát okozva ezzel. A célpontok többségé-ben síita régiók voltak.

Május 11.: autóba rejtett pokolgépek 93 ember életét követelték Bagdadban. Az egyik bomba egy főként síiták lakta kerület piacán robbant.

Május 1.: 30 ember vesztette életét, amikor két autóba rejtett pokolgép robbant Szamáva városában.

Március 25.: egy iskandariyai futballmeccsen öngyilkos merénylők 32 emberrel végeztek.

Március 6.: az IS egy üzemanyagot szállító kamiont robbantott fel a hillai ellenőrző pont közelében. A támadásban 47 ember vesztette életét. Február 28.: két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Szadr város piacán. A merénylet 70 ember életét követelte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.