galéria megtekintése

Kötéltáncos két tűz között

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 24. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Görög hetet tartanak az Európai Unióban, ahol – több hónapos civakodás után – néhány nap alatt kellene elkerülni a tragédiát. Ciprasz athéni kormányfő két tűz közé került: a saját pártja sokallja, az EU keveselli az engedményeket.

Mostanáig süketek párbeszéde folyt a januárban megválasztott Sziriza-kormány és az EU/IMF páros között. Bár a felek tudták, hogy lejár a mentőprogram, és kiürül az athéni államkassza (amit már csak egy lépés választ el a vészforgatókönyvtől, Görögország kilépésétől az euróövezetből), egészen e hét elejéig kellett várni arra, hogy elinduljon az érdemi egyeztetés. Íme az expressz menetrend: 1. a hétfői rendkívüli EU-csúcs megfelelő tárgyalási alapnak minősítette a legújabb görög reformígéreteket; 2. ezeket kedden elemezték a hitelezők (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap); 3. szerdán összeülnek az eurózóna pénzügyminiszterei, hogy előkészítsék a terepet a kormányfők politikai megállapodásához; 4. ha minden jól megy, a csütörtök–pénteki EU-csúcs rábólinthat a görög reformcsomagra.

„Intenzív munkára van szükség, s kevés az idő” – figyelmeztetett Angela Merkel német kancellár, akitől saját kormánya is azt várja, hogy ne legyen túl engedékeny a görögökkel. Idő tényleg alig van: június 30-án lejár a görög mentőprogram, és ugyaneddig a napig Athénnak törlesztenie kell 1,6 milliárd eurót az IMF-nek. (Július–augusztusban az Európai Központi Banknak kell több milliárdot visszafizetnie.) Ám ehhez szüksége lenne a mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletére, amelyet nem kap meg, amíg a reformokról nincs megegyezés.

Ciprasz görög kormányfő (balra) és Juncker európai bizottsági elnök a hétfői EU-csúcson
Ciprasz görög kormányfő (balra) és Juncker európai bizottsági elnök a hétfői EU-csúcson
Yves Herman / Reuters

 

Vékony kötélen egyensúlyoz Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök. Egyik oldalról a nemzetközi hitelezők mondhatják, hogy további megtakarításokra van szükség, ami a gyakorlatban fájdalmas változásokat jelenthet, elsősorban az adó- és a nyugdíjrendszerben. Másik oldalról Ciprasz pártján, a Szirizán belül sokan elégedetlenkednek az eddigi engedmények miatt, sőt, egyes képviselők azzal fenyegetőznek, hogy a parlamentben leszavazzák a görög vállalásokat.Márpedig ha a parlament elutasítja az EU-val kötött egyezséget, előre hozott választásokat vagy népszavazást kell kiírni, és Görögország mindkét esetben kifut az időből.

A görögök többsége meg akarja tartani az eurót – derül ki a legújabb felmérésekből. Nyugat-európai politikusok – köztük Merkel – is azt hangsúlyozzák, hogy Görögországnak az euróövezetben a helye. Ez mindkét félre nyomást gyakorol, és növeli annak esélyét, hogy az utolsó pillanatban megszülessen az egyezség. Ám a nehézségek ezzel nem érnek véget. Nyilvánvaló, hogy a június végén lejáró mentőprogramot az EU kénytelen lesz meghosszabbítani (a görögök kilenc hónapos haladékot szeretnének, az uniós kormányok három-négy hónaposat), egy harmadik mentőcsomag jóváhagyását azonban – legalábbis egyelőre –kizárják. Egy biztos: mindegy, milyen formában, de a görög államműködését az EU-nak még sokáig eurómilliárdokkal kell finanszíroznia.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.