galéria megtekintése

Utolsó felvonásához érkezett a görög dráma

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 16. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Mintha elveszítette volna türelmét az Európai Unió és a görög kormány is. Mindkét fél egyre súlyosabb következményekkel fenyegeti a másikat, sokan már az euró jövőjét féltik. Mire megy ki a játék? Erre keressük most a magyarázatot.

MEDDIG KELL MEGÁLLAPODNI?

Sürget az idő: az euróövezet pénzügyminisztereinek következő tanácskozása június 18-án lesz,de addig szinte biztosan nem jut egyezségre a hónapok óta eredménytelenül alkudozó athéni kormány és az EU–IMF páros. Az egyeztetések nehézségét mutatja, hogy az IMF-küldöttség múlt csütörtökön váratlanul felállt a brüsszeli tárgyalóasztaltól, és visszautazott Washingtonba.

Még kínosabb határidő június 30. Ekkor jár le a –már így is meghosszabbított – 240 milliárd eurós görög mentőprogram, amelynek utolsó (7,2 milliárd eurós) részletét még át sem utalták Athénnak. És eddig kellene a görögöknek 1,6 milliárd eurót törleszteniük az IMF-nek. Július–augusztus sem lesz könnyebb: az Európai Központi Banknak ebben a két hónapban 6,7 milliárdot kellene visszafizetni. A mentőprogram újabb hosszabbítását így aligha lehet megúszni.

 
Egyeurós bolt Athénban. Sokaknak már csak erre telik
Egyeurós bolt Athénban. Sokaknak már csak erre telik
Alkis Konstantinidis / Reuters

MI A GÖRÖG EU ALKUDOZÁS TÉTJE?

Rövid távon a görög államcsőd elkerülése. A nemzetközi hitelezők (EU és IMF) csak akkor folytatják a görög állam működésének finanszírozását, ha cserébe az athéni parlament további reformokat – értsd: megszorításokat – hagy jóvá. Hosszabb távon pedig kiderül, mennyire eredményes a bajba jutott dél-európai tagállamok megsegítése, az észak-európai országok által sürgetett szigorú pénzügyi politika alkalmazása. Görögországban a válságkezelés belpolitikai tétje is nagy. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök csak akkor tud az EU-val megegyezni, ha meggyőzi a kormányzó Sziriza párt megszorításellenes balszárnyát. Ha végképp kudarcot vall, jönnek az előre hozott választások.

MELYEK A FŐ VITAPONTOK?

Az EU és Görögország reformjavaslatai – és ellenjavaslatai – elsősorban a nyugdíjrendszer, a munkaügyi szabályozás és az áfa körül forognak. Az athéni kormány nem akar több fizetés- és nyugdíjcsökkentést, nem szeretné megkönnyíteni az elbocsátásokat az állami szférában, és a kedvezményes áfakulcsokat (élelmiszer, gyógyszer, energia, szállodák, éttermek) sem szívesen emelné. A hitelezők erre azt válaszolják, hogy akkor álljon elő egyéb ötletekkel. Ciprasz mozgásterét szűkíti, hogy ez év elején azzal az ígérettel nyert választásokat: felszámolja a megszorító intézkedéseket, és visszaszerzi Görögország méltóságát.

VISSZAFIZETI E GÖRÖGORSZÁG AZ ADÓSSÁGÁT?

Ez talán a legkényesebb kérdés. Nem hivatalosan a szakértők többsége azt mondja, semmi esély arra, hogy a görögök minden hitelt törleszteni tudjanak. A teljes államadósság jelenleg a görög GDP (bruttó hazai termék) 180 százaléka: ez éppen a háromszorosa annak, amit az euróövezet szabályozása megenged. Athéni politikusok rendszeresen felvetik az adósságleírás gondolatát, ám ezt a gazdagabb tagállamok – élükön Németországgal – határozottan elutasítják. Ha bármely nyugat-európai vezető, például Angela Merkel német kancellár nyilvánosan beismerné, hogy a görög adósság egy részét sosem kapják vissza, ez mind a pártoknál,mind a közvéleményben komoly felzúdulást keltene.

KITESZIK E A GÖRÖGÖKET AZ EURÓÖVEZETBŐL?

Noha egyre nyíltabban fenyegetőznek a Grexitnek elkeresztelt vészforgatókönyvvel (a görögök kitaszításával az eurózónából), ennek megvalósulására szinte semmi esély. A Grexit nem annyira Görögország, mint inkább a teljes euróövezet, sőt a teljes EU bukása lenne, és megkérdőjelezné az európai integráció visszafordíthatatlanságába vetett hitet. Ez a szélsőséges megoldás nem gazdaságilag, hanem főként politikailag rengetné meg az Európai Uniót, benne a közös pénz tervét a kezdetektől fogva dédelgető német–francia tandemmel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.