galéria megtekintése

Könnygázzal és savval ébresztik a romákat

13 komment

NOL

Az Amnesty International jelentése lesújtó képet fest a romákat érő támadások elleni fellépésről.

Bár az Amnesty International többször bizonyítékokat adott át arról, hogy Európai Unió több tagországa is törvényt szeg, futni hagyva a romák elleni támadások elkövetőit, az Európai Bizottság mindeddig nem lépett fel ezen tagországok ellen, semmit nem tett a diszkrimináció és az erőszak felszámolásáért – derül ki abból a jelentésből, amelyet a jogvédő szervezet adott ki kedden a Romák Nemzetközi Napja alkalmából. A negyvenoldalas dokumentum szerint az Európában élő összesen 10-12 millió romából sokan a mindennapi rendőrségi zaklatás, az erőszakos kitelepítések és támadások árnyékában tengődnek. „Nem azért élek itt, mert szeretek. Hanem mert nincs más választásom. Szeretnék dolgozni és olyan házban élni, mint mindenki más, e helyett a sátorváros helyett" – szólaltatott meg ezzel kapcsolatban az AI egy Párizs mellett élő roma nőt, Adelát, akit tizenötször lakoltattak ki azóta, hogy 2002-ben megérkezett Franciaországba.

Kitelepítésre váró roma kisfiú Nizza mellett
Kitelepítésre váró roma kisfiú Franciaországban, Nizza mellett
Eric Gaillard / Reuters

Az AI már a jelentés címében jelzi, hogy az Európai Unió kudarcot vallott a romák megvédésében a rasszista támadásoktól. Külön fejezet Magyarországról ezúttal nem szól, de a dokumentum emlékeztet, hogy Magyarország egyik politikai napilapját, a Magyar Hírlapot megbüntették Bayer Zsolt publicisztikája miatt, amelyben állatoknak nevezte a romákat. A kormányzó Fidesz – amelynek Bayer az alapító tagja – ezt csak korlátozottan kritizálta.

Az AI három országot vesz szemügyre. Csehországot a tavalyi tüntetések és felvonulások miatt, amelyeket országszerte a parlamenten kívüli szélsőjobboldali Társadalmi Igazságért Munkáspárt (DS) szervezett meg. „Iszonyat volt. Féltünk. A gyerekek nem tudtak aludni. Csak nézünk ki az ablakon, ahogy a ház előtt kiabálták, hogy fekete disznók vagyunk, és hogy megölnek" – mesélte az egyik České Budějovice-i felvonulásról Maria, egy helyi roma asszony. Ez és a hasonló tanúvallomások ellenére a rasszista, megfélemlítő szidalmakat és gesztusokat – jegyzi meg az AI – Prágában kormányzati részről nem ítélték el egyhangúan.

 

Franciaországban – hangzik a nyugat-európai országról szóló fejezet – kormányzati politikusok is elejtenek diszkriminatív megjegyzéseket, annak a sztereotip képnek megfelelően, ahogy a közvélemény a romákról gondolkodik. A jelenleg miniszterelnök Manuel Valls még belügyminiszterként, 2013 szeptemberében azt nyilatkozta, hogy „azoknak az embereknek" – a főleg Romániából és Bulgáriából érkezett roma bevándorlóknak – az életmódja jelentősen eltér a franciákétól, ezért vissza kell menniük oda, ahonnan érkeztek.

Franciaország már évek óta küld vissza romákat Romániába és Bulgáriába. Sátorvárosaikat a hatóságok jellemzően erőszakkal számolják fel. Egy Maros megyéből Marseille-be menekült roma nő, Steluta az AI-nak arról mesélt, hogy a rendőrök kezdettől fogva, a 2007-es érkezésük óta kvázi ellenségként kezelték őket. Amikor az egyik, 2011 novemberében történt kitelepítésükkor a hatósági figyelmeztetés ellenére nem mentek el önként, egy reggel a kivezényelt biztonságiak könnygázt fújtak be a sátrakba, amelyekben mindenki – a gyerekek is – aludt. Amíg a romák átmenetileg megvakítva, könnyezve tántorogtak kifelé, a sátrakat a rendőrök a földdel tették egyenlővé, nem kímélve a bent lévő személyes tárgyakat sem. És azokat a szekereket sem, amelyekkel elmehettek volna. Steluta férje megkérdezte a rendőröktől, hogy miért nézik őket tolvajnak és teszik ezt velük, amire az volt a válasz, hogy könnygázt fújtak az arcába. Menekülés közben a férfinak eltört a lába, és elájult a könnygáz miatt. Csak a kórházban tért magához. Fél évig volt bent. Mentőt nem a rendőrök, hanem néhány szomszéd hívott hozzá.

Emiatt az incidens miatt az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet feljelentést tett, de a nyomozás és a fegyelmi vizsgálat máig nem állt elő semmivel. Az MSF egyik alapítója az a Bernard Kouchner exkülügyminiszter, aki nem kis részt a romák deportálása miatt nyújtotta be a lemondását 2010-ben Nicolas Sarkozy akkori francia elnöknek. (Kouchner szocialistaként vállalt szerepet a jobboldali Sarkozy-kormányban. Emiatt kizárták a jelenleg hatalmon lévő pártból.)

Roma menekült család a görögországi Macedónia régióban egy váz helyett  készített sátor alatt. Razziák, diszkrimináció
Roma menekült család a görögországi Macedónia régióban egy ház helyett készített sátor alatt. Razziák, diszkrimináció
Ognen Teofilovski / Reuters

Előfordul az is, maszkba bújt alakok, önjelölt rendfenntartók jelennek meg a romák sátorvárosainál, csak ők nem könnygázzal, hanem savval és Molotov-koktéllal ébresztik a romákat. Savval a támadók többnyire nőket égettek meg. Az egyik ismert eset elkövetőjét Párizsban letartóztatták. Eközben a Lille-hez tartozó Hellemmes-ben a Molotov-koktél lett a fő fegyver, amely a köveket váltotta fel a rasszista támadók kezében.

Ami a harmadik vizsgált országot, Görögországot illeti – írja az AI –, az ott élő 250-300 ezer roma nagy része szintén kormányzati diszkrimináció és hatósági zaklatás áldozata. Az elsővel kapcsolatban az emberi jogi szervezet emlékeztet, hogy a parlamentben lévő szélsőjobboldali párt, az Arany Hajnal szóvivője, Iliasz Kaszidiarisz egyszer „emberi szemétnek" nyilvánította a görögországi romákat. Rengeteg ellenük a hivatalosan bűnmegelőzéssel indokolt rendőrségi razzia. Ezekből tavaly országszerte 1131-et tartottak, de annak ellenére, hogy több mint 19 ezer alkalommal vittek be gyanúsítottakat, csak 1305-öt vettek őrizetbe közülük.

Jellemző, hogy a romák nem számíthatnak védelemre és igazságtételre sem. Egy 18 éves fiatalember a nyugat-görögországi Messzolongiban az AI-nek elmondta, hogy őt egy falka suhanc csak azért verte ájultra, mert roma. Amikor elment feljelentést tenni, a rendőrök először lebeszélték a dologról. Bár ragaszkodott ehhez és végül sikerült is megtennie, az ügyben másfél éve nincs semmiféle előrelépés. Itt és a környéken nagyon durva a helyzet. A közigazgatásilag Messzolongihoz tartozó kisvárosban, Aitolikóban egy romák és nem romák közötti összetűzés után, 2012. augusztus 3-án több százan mentek ki tüntetni a főtérre romák ellen, többek között a „Ki a cigányokkal a városból!" jelszóval. Állítólag városlakók voltak, de a romák azt mondják, hogy az Arany Hajnal szedte össze őket a környékbeli városokból. A biztonságukra rengeteg rendőr vigyázott. A tüntetést kiváltó vita miatt csak romákat vettek őrizetbe és vádoltak meg a nyugalom megzavarásával, tiltott fegyverviseléssel és emberölési kísérlettel. Nem roma aitolikói egy sem volt a gyanúsítottak között. Másnap a városból több roma család is elmenekült. De néhány két hónappal később, októberben menekülőre fogta az a roma nő, Paraskevi Kokoni is, akit Aitoliko főterén vertek meg a 23 éves, értelmi fogyatékos unokaöccsével és a 11 éves fiával együtt, miután egy közeli kávéház teraszáról észrevették, hogy romák, és ő a helyi roma közösség vezetőjének a sógornője.

Az Európai Uniónak 2000 óta van egy direktívája a rasszizmus, a diszkrimináció és szegregáció minden formája ellen, az Európai Bizottság mind ez idáig azonban egyetlen kötelezettségszegési eljárást sem indított olyan tagországok ellen, amelyek nem teljesítik a direktíva előírásait – emlékeztet az AI.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.