galéria megtekintése

Kompbaleset: megtalálták az első segélyhívást leadó diákot

0 komment

NOL

Megtalálták annak a diáknak a holttestét, aki leadta az első segélyhívást a süllyedő dél-koreai kompról.

A ma azonosított középiskolás fiú volt az első, aki telefonon értesítette a hatóságokat, hogy a Sewol süllyed, és életveszélyben vannak. A Reuters szerint a fiú remegő hangon tárcsázta a 119-es segélyvonalat, miután a komp leírta a feltehetően süllyedést kiváltó éles kanyart.

„Mentsenek meg! Egy hajón vagyunk, azt hiszem süllyedünk" – idézi a fiú szavait a Yonhap hírügynökségre hivatkozva a the Guardian. A háromperces üzenetet követően állítólag még húsz kétségbeesett gyerek telefonált.

A fiú testét a parti őrség tájékoztatása szerint a komp belsejéből hozták fel a mentést végző búvárok, szülei már azonosították, azonban a DNS- vizsgálat még zajlik, így nem hivatalos az értesülés.

 

Az áldozatok többségében a Danvon középiskola diákjai és tanárai voltak, ahol ma megkezdődött a tanítás. Az első órák előtt virágokkal és képekkel emlékeztek meg az elhunytakról.

A középiskola diákjai rajzokkal és üzenetekkel emlékeztek meg elhunyt társaikról
Kim Kyung-Hoon / Reuters

A Sewol az Incseonból a déli Dzsedzsu szigete felé tartó 14 órás út vége előtt három órával borult fel 476 utassal a fedélzetén. 176 személyt sikeresen kimentettek, de a többség nem élte túl a balesetet: a halálos áldozatok száma már 150 felett jár.

Bár az egyelőre eltűntnek nyilvánított utasok fele még nincs meg, az anszani ravatalozókat már megtöltötték az eddig előkerültek. Oh Szang Jon, a mentést irányító kormányzati katasztrófa-elhárítási központ vezetője szerint a hatóságoknak nemsokára a közeli városokban lévő ravatalozókat is ki kell nyittatniuk a folyamatosan érkező halottak miatt.

A baleset számos részlete homályos egyelőre, de annyi bizonyos, hogy a komp egy tapasztalatlan, a helyi vizeket nem ismerő harmadtiszt irányítása alatt süllyedt el, akire a szombaton őrizetbe vett kapitány, Li Dzson Szeok bízta a kompot.

A 69 éves Li már bocsánatot kért a baleset miatt, de ez aligha csillapítja a dühöt és a szégyent, amelyet Dél-Koreában most elnöki szinten is éreznek, a borulás után ugyanis az irányítás arra utasította a fedélzeten lévőket, hogy maradjanak a helyükön és ne meneküljenek.

Bár Li szerint a komp dőlésszöge miatt veszélyes lett volna a vízbe ugrani, a hozzátartozók és a szakértők is azt mondják, hogy ez rengeteg ember életét megmenthette volna.

Az eltűntek családtagjai figyelik a mentési munkálatokat
Yonhap / Reuters

Az interneten több filmfelvétel is terjed, amelyek tanúsága szerint a már mentőmellényben ülő utasok megszeppenve, az arcukon látható halálfélelemmel engedelmeskednek a maradást sürgető parancsnak. Sokan bírálják a katasztrófa-elhárítást is, amiért a mentők csak 53 perccel az első riasztás után értek a helyszínre.

A balesetet a Sewol személyzetének 29 tagja közül 22 élte túl. Közülük 11-et már őrizetbe vettek. Ami az okokat illeti, a balesethez egy túl éles fordulási kísérlet vezethetett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.