galéria megtekintése

„Kockára teszi az életét”, aki elmegy a riói olimpiára

0 komment


Körösi Ivett

Három hónappal a riói olimpia előtt Brazília elnök nélkül maradhat. A szenátusban a csütörtök esti órákban kezdődő maratoni voksoláson döntenek majd arról, hogy meginduljon-e a felfüggesztésével járó felelősségre vonási eljárás Dilma Rousseff ellen. A lapunknak nyilatkozó brazíliavárosi szakértő szerint erre minden esély megvan.

„Mindenkinek azt javaslom, hogy ne jöjjön a riói olimpiára. Csak kockára tenné az életét. Az állami kórházak állapotáról és a brazil belpolitikai zűrzavarról nem is beszélve” – írta egy közösségi oldalon az egykori világbajnok labdarúgó, Rivaldo. A 44 éves exsportoló azután fakadt ki, hogy egy 17 éves lány életét vesztette egy utcai lövöldözésben.

Dilma Rousseff-karikatúra rabruhában – tüntetés Sao Paulóban
Dilma Rousseff-karikatúra rabruhában – tüntetés Sao Paulóban
Paolo Whitaker / Reuters

A helyzet azonban nemcsak a favelákban kritikus, hanem a parlamentben is: három hónappal az olimpia előtt úgy néz ki, hogy Brazíliának ügyvivő elnöke lesz a játékok idején. A szenátus ma este voksol arról, hogy meginduljon-e a felfüggesztésével járó felelősségre vonási eljárás (impeachment) a pénzügyi machinációval gyanúsított bolgár származású elnök, Dilma Rousseff ellen.

 

Pedig a munkáspárti (PT) államfő kedden néhány órára fellélegezhetett. Az alsóház múlt héten kinevezett elnöke, Waldir Maranhao bejelentette, hogy érvényteleníti az impeachmentnek első körben zöld utat adó alsóházi voksolás eredményét.

Maranhao döntése villámcsapással ért fel, hiszen mindenki biztosra vette, hogy Rous­seffet – aki a gyanú szerint 2014-es újraválasztási kampánya idején az államháztartási hiányt állami bankoktól felvett kölcsönökkel akarta elkendőzni – felfüggesztik a szenátus szerdai voksolása után. Maranhao, a jobbközép Progresszív Párt (PP) tagja azzal indokolta döntését, hogy az alsóházi voksolás során szabálytalanságok merültek fel. Pár órával később egy szappanoperai fordulattal ismét közleményt adott ki: mégsem érvénytelenítteti az alsóházi szavazás eredményét.

„Maranhao Dilma szövetségese. Az alsóházi szavazáson is az impeachment ellen szavazott. Ráadásul minden erejével meg akarja akadályozni, hogy Dilma felfüggesztése után Michel Temer jelenlegi alelnök ügyvivő elnök legyen” – mondta lapunknak Brazíliavárosból Francisco Almeida, a Barral M Jorge tanácsadó cég politikai elemzője, aki szerint Maranhao végül azért táncolt vissza, mert az érvei nagyon gyenge jogi alapokon nyugodtak, ráadásul elszámította magát, s a szenátus sem állt be mögé. Almeida szerint a közjáték után Brazília ugyanott tart, mint korábban: jó esély van arra, hogy Rousseffet szerda este fél évre felfüggesztik a hivatalából.

„A gazdasági helyzet katasztrofális, ezt azonnal orvosolnia kell majd Temernek. Ha az általa tervezett politikai reformokat is sikerül véghezvinnie, akkor pozitív irányba mozdul el a politikai-gazdasági hangulat. Legalább is eleinte” – véli Almeida.

Brazíliának mindezek mellett az utcai erőszakkal, a Zika-vírussal és az elmúlt évtizedek legnagyobb korrupciós botrányával is meg kell küzdenie, miközben zajlanak az előkészületek az olimpiára. A 2014-es világbajnokságot is tüntetések előzték meg, ám a belpolitikai helyzet akkor nem volt ennyire kiélezett. „A Munkáspárthoz közeli társadalmi mozgalmak biztosan utcára vonulnak, ha megindul az eljárás Dilma ellen – mondja Almeida. – De nem hiszem, hogy akár egyetlen versenyszámot is majd fel kellene függeszteni emiatt az olimpián.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.