galéria megtekintése

Kitűrt ingben győzködi Európát

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 03. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Még a nyakkendő nélküli görög kormánytagok közül is kitűnik Janisz Varufakisz pénzügyminiszter. Nemcsak az élénk színű ingeivel, amelyeket ráadásul a nadrágjából kitűrve hord, hanem a színes megjegyzéseivel is.

A görög–ausztrál állampolgárságú politikus éppen nyugat-európai körúton jár, és Párizsban például így összegezte a helyzetet: „Görögország az elmúlt öt évben a soron következő hitelrészletnek élt. Olyanok voltunk, mint az újabb adagért sóvárgó kábítószerfüggő. A kormány ennek a függőségnek akar véget vetni.”

George Osborne brit (balra) és Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter
George Osborne brit (balra) és Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter
Peter Nicholls / Reuters

Óriási a tétje az 53 éves Varufakisz mostani turnéjának: arról próbálja meggyőzni a kétkedő uniós vezetőket, hogy igenis újra kell tárgyalni a görög megaadósság visszafizetését.

 

Ennek megfelelően a döbbenet is óriási volt, amelyet azzal a kijelentésével keltett, hogy Görögország többé nem hajlandó együttműködni a nemzetközi hitelezőkkel, azaz a trojkával (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap).

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke ezután feltűnő gyorsasággal távozott a közös sajtótájékoztatóról. Ám a közgazdász végzettségű Varufakisz még aznap azt fejtegette a BBC-nek, hogy ő ilyet sosem mondott, fordítási problémáról lehetett szó.

A politikai döccenőket az okozhatja, hogy Varufakisz – a radikális baloldali párt, a Sziriza legtöbb miniszteréhez hasonlóan – elismert tudósember, mindenféle politikai tapasztalat nélkül.

Igaz, a nyilvánossághoz kiválóan ért: blogot vezet, lelkesen twitterezik, rendszeresen publikál, és gyakran ad tévéinterjúkat.

Most azonban politikai agyafúrtságra is szüksége lesz, ha szeretné valóra váltani a Sziriza-kormány ígéreteit, a megszorítások lezárását és az államadósság egy részének eltüntetését.

A párizsi–londoni–római körút első állomásán Michel Sapin francia pénzügyminiszter megértően nyilatkozott ugyan a görög lakosság terheiről, de sietett hozzátenni: „A görög adósság elengedéséről természetesen szó sincs.”

Jellemző Varufakisz gondolkodásmódjára egy másik színes megjegyzése is, amellyel a trojka által Görögországra kényszerített megszorító intézkedéseket

„fiskális waterboarding”

néven illette (a vízbefojtást imitáló kínzási módszerre utalva). Szerinte a görögöknek az euróövezethez sem kellett volna csatlakozniuk, de már késő; nos, ebben legalább sok uniós politikus egyetért vele. A magát „alkalmi marxistaként” jellemző pénzügyminiszter korábban Jeórjiosz Papandreu szocialista kormányfő tanácsadója volt, ám 2006-ban lemondott, majd élesen bírálta Papandreut, amiért elfogadta az EU–IMF-mentőcsomagot.

Ha a színes ingein és a szókimondásán megütköznek is az európai vezetők, Janisz Varufakisz hozzáértését nagyra értékelik.

A nyolcvanas évek elején – nem sokkal a görög katonai diktatúra bukása után – Angliába ment tanulni, ahol az Essexi Egyetemen mélyült el az alkalmazott statisztika rejtelmeiben.

Később Cambridge-ben oktatott, de amikor Margaret Thatcher akkori kormányfőt harmadszor is újraválasztották, meg sem állt Ausztráliáig, ahol több mint tíz éven át a Sydney-i Egyetem tanáraként dolgozott. 2013-tól már a Texasi Egyetemen tanította a jövő közgazdászait, innen csábította haza Alekszisz Ciprasz Sziriza-vezér, jelenlegi miniszterelnök.

Európai tárgyalásain Varufakisz segítségére lehet még egy múltbéli tapasztalata: kutatási területe a játékelmélet, konzultánsként egy videojátékokat fejlesztő cég is alkalmazta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.