galéria megtekintése

Kiszabadította barátnőjét az ISIS fogságából a szerelmes fiú

1 komment

P.N.
NOL

Amikor Ali megtudta, hogy barátnőjét, Viyant az Iszlám Állam terroristái elrabolták, a jazidi fiú azonnal elhatározta, hogy megmenti a lányt, bármi áron. Terve sikerült, a fiatalok néhány napja már biztonságban vannak, és hamarosan összeházasodnak. A több mint száz nap borzalmáról csak a fiú tud beszélni, aki miután megküzdött a szerelemért, még a balkáni útvonalon is végig gyalogolt, hogy migránsként megérkezhessen Németországba.

Több mint 3000, a kurd jazidi kisebbséghez tartozó ember van jelenleg is az Iszlám Állam fogságában, ezért sok fiatal dönt úgy, hogy addig nem házasodnak meg, amíg szeretteik ki nem szabadulnak. Számukra óriási reményt jelent két fiatal, Ali és Viyan története. A fiút, aki kiszabadította kedvesét a terrorszervezet karmai közül, a jazidi közösség hősként tiszteli, szerinte viszont a barátnője az, aki minden tiszteletet megérdemel, ahogy minden nő, aki ki volt vagy éppen ki van téve a rabszolgasággal járó borzalmaknak.

Gyűlöli őket az Iszlám Állam

A jazidik vagy jeziditák egy, az iraki Szindzsár hegység régiójában élő kurd népcsoport. Vallásuk egyedülálló, és kizárólag születési jogon lehet a részévé válni. Az Iszlám Állam dzsihádistái sátánimádónak tartják őket, mivel vallásuk legszentebb alakja a Melek Távusz, azaz pávaangyalnak nevezett madár. Ezt a madarat azzal az angyallal azonosítják, aki egyedüliként nem hódolt meg Ádám előtt, ezért a Teremtő rá bízta a Földet.

A most 22 éves Ali és a 20 éves Viyan alig két éve ismerkedett meg a jazidik egyik legjelentősebb vallási ünnepén zarándoklat közben Szindzsárban.

 

A fiú azt mondja, azonnal tudta, hogy számára Viyan az igazi. „Már aznap szerelembe estem. Miután hazamentünk, csak arra tudtam gondolni, hogy felvegyem vele a kapcsolatot. Keményen meg kellett küzdenem azért, hogy felkeltsem az érdeklődését” – meséli Ali a Bildnek.

A lány és a fiú Észak-Szindzsár tartományban nőtt fel, de más-más faluban laktak. Viyan akkor még iskolába járt, Ali pedig dolgozni kezdett, a végzettségének megfelelően építőmunkásként.

Amikor az ISIS megjelent a falvaikban, Ali épp a kurd régióban dolgozott egy építkezésen. Éjjel hívták fel azzal, hogy a terroristák felforgatták a falvakat és elrabolták Viyant és a családját is.

„Először fel sem fogtam igazán, hogy mit jelent ez. Hívtam telefonon, de nem tudtam elérni őket” – emlékszik vissza Ali.

Hősként tiszteli a jazidi közösség Alit és Viyant
Hősként tiszteli a jazidi közösség Alit és Viyant
Twitter

Viyant és a rokonait, sok más jazidival együtt a dzsihádisták a szír határ mellé hurcolták, és a lány csak hét nappal az elrablásuk után tudta titokban felhívni a fiút, hogy elmondja, hol van. Másnap a terroristák továbbvitték a túszokat az általuk felügyelt Moszulba, a fiatalok közt pedig megszakadt a kapcsolat.

Ali azonnal össze akarta szedni a cókmókját és elhagyni szülőföldjét, de a biztonsági erők lezárták a közvetlen utakat. Néhány nappal később egy légitámadás miatt azonban megtudta, hogy jazidi fegyveresek vannak Szerfedinben, egy zarándokhelyen a Szindzsár hegység lábánál.

„Harcolni akartam. Attól a pillanattól kezdve, hogy rájöttem, Viyant elrabolták. Elmentem Szerfedinbe, mert tudtam, hogy Heydar Shesho létrehozott ott egy egységet, amelyikhez csatlakozhatok. Ki akartam szabadítani Viyant, bármi áron.”

Szindzsár hős

Heydar Shesho a 3000 fős Szindzsár Védelmi Erő alapítója és főparancsnoka, aki 2014-ig német állampolgár volt, és Bad Oeynhausenben élt. Shesho eredetileg azért tért haza Irakba, hogy megvédje az Iszlám Államtól a Serfedin Templomot.

Bár a fiúnak még sosem volt fegyver a kezében, a parancsnok befogadta az egységbe. Ali hónapokig harcolt az ISIS ellen a hegyekben, mindig csak Viyant látva maga előtt, és nem adta fel a reményt, hogy meg tudja még menteni barátnőjét. „Az életemet adtam volna érte” – mondja.

Viyan legközelebb akkor tudta elérni Alit és a bátyját, amikor Moszulból átvitték a közeli Tal Afarba. A két férfi szövetkezett és tervet kovácsolt a lány megmentésére. Ez több hetet vett igénybe, hisz a menekülési útvonalat részletesen ki kellett dolgozni, aztán pedig várni a megfelelő pillanatot az akcióra. Végül ez is elérkezett. A testvér be tudott lopódzni az épületbe, ahol a húgát fogva tartották, majd magával vitte Viyant egy biztonságosabb területre, ahol Ali és más harcosok várták. A szerelmes fiú 116 nap után végre a karjaiba vehette Viyant.

A szerelem erősebb a terrornál
A szerelem erősebb a terrornál
Twitter

A lány kiszabadítása után a párnak nem volt maradása, bár Viyan több mint 30 rokona még mindig fogságban van. A fiataloknak újra külön kellett válniuk, mivel Viyan utazhatott repülővel, Alinak viszont a balkáni útvonalon keresztül (tehát valószínűleg megjárta Magyarországot is) kellett eljutnia Németországba. Most néhány napja újra együtt vannak, és hamarosan összeházasodnak.

„Németországban akarunk maradni és itt építeni a jövőnket. Számunkra nincs visszaút. Békés, biztonságos, nyugodt élet Irakban ugyanis nem lehetséges” – mondja a fiú.

Hogy mi történt ez alatt a 116 nap alatt, arról egyelőre csak Ali tud beszélni, a lány ugyanis még mindig traumatizált állapotban van.

„Ami vele történt a fogság alatt, azt nem lehet szavakba önteni. Ez a legszörnyűbb bűncselekmény, amit egy nővel szemben el lehet követni. Ezek az ISIS-es rohadékok nem emberi lények, még az állatok is civilizáltabban viselkednek” – magyarázza Ali hozzátéve:

„A világnak tudnia kell, hogy ezek a kiszabadított lányok és asszonyok, ezek a hősnők a poklot járták meg. Megtiszteltetés a számomra, hogy feleségül vehetem Viyant.”

Ezt olvasta már?

„Régen újságíró szerettem volna lenni, most a pesmergákkal szeretnék harcolni” – mondta Hadia Hassan, aki azért csatlakozott a Nap lányai nevű, jazidi nőkből álló szervezethez, hogy bosszút álljon az apja unokatestvéreiért, akik jelenleg is az Iszlám Állam területén vannak, csapdába esve...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.