galéria megtekintése

Kijev rendkívüli állapotra készül

4 komment

NOL

A kelet-ukrajnai Doneck területi tanácsának épületét elfoglaló tüntetők hétfőn kihirdették a Donecki Népköztársaság megalakítását – jelentette az Itar-Taszsz orosz hírügynökség. És határozatot fogadtak el, hogy május 11. előtt a krímihez hasonló népszavazást tartanak arról, hogy a régió Ukrajnával avagy Oroszországgal lépjen-e föderációra. Este Harkivban is köztársaságot kiáltottak ki.

Doneck után a kelet-ukrajnai Harkivban is kikiáltották az orosz szakadárok hétfőn a köztársaságot. A megye Ukrajnától való elszakadását követelő aktivisták, akik magukat megválasztották a megyei tanács „képviselőinek”, közölték, hogy átvesznek minden hatáskört az állami intézmények irányítása fölött.

Orosz- és ukránpárti tüntetők összetűzése Harkivban. A kivezényelt biztonságiaknak nem mindig sikerült szétválasztaniuk őket
Orosz- és ukránpárti tüntetők összetűzése Harkivban. A kivezényelt biztonságiaknak nem mindig sikerült szétválasztaniuk őket
Reuters

Ami Donecket illeti, ott a magát a népi tanácsának nevező szerv tagjai üzenetet intéztek Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hogy küldjön ideiglenes béketeremtő katonai kontingenst a kijevi hatalom agresszív cselekedeteivel szemben.

 

Vasárnap több kelet-ukrajnai, jelentős orosz lakossággal rendelkező városban, így Doneck mellett Harkivban és Luhanszkban is kiújultak a zavargások, a tüntetők több középületet elfoglaltak, illetve közelharcot folytattak a rendőri erőkkel. Harkivban az oroszpárti, illetve a kijevi hatalomváltással egyetértő tüntetők csaptak össze, a rendőrségi erőknek hétfőn aztán sikerült kiüríteni a helyi tanács épületét. Délután Harkiv polgármestere már azt közölte, hogy a város nem csatlakozik a tervezett referendumhoz. Az orosz határtól alig 25 kilométerre lévő Luhanszkban viszont a Moszkva-párti tüntetők hétfő este még tartották magukat az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) egy nappal korábban elfoglalt épületében, ahol fegyvereket zsákmányoltak.

Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán elnök – aki a kialakult helyzet miatt lemondta tervezett litván útját – hétfőn Kijevben sürgősségi tanácskozást hívott össze, amelyen az ország biztonsági vezetői vettek részt. Turcsinov a lakossághoz intézett televíziós üzenetében Moszkvát vádolta meg a krími forgatókönyv megismétlésének szándékával, s közölte, hogy „terrorista-ellenes" intézkedéseket foganatosítanak a fegyvert fogó tüntetőkkel szemben. Arszenyij Jacenyuk kormányfő ugyancsak Oroszországot vádolta a történtekért: „Egy Ukrajna-ellenes tervet hoztak működésbe. Céljuk a destabilizáció, és az, hogy idegen csapatok átlépjék a határt és benyomuljanak az ország területére. De mi nem hagyjuk" – mondta Jacenyuk. Szerinte Moszkva nem tartotta be az ígéretét, az orosz csapatok változatlanul ott állomásoznak az ukrán határ menti 30 kilométeres körzetben.

Eközben Doneckben. Van, aki a középkorral együtt térne vissza Oroszországba
Reuters

A kormányfő közölte, hogy a helyzet rendezését célzó terv keretében Arszen Avakov belügyminiszter Harkivba, Vitalij Jarema első miniszterelnök-helyettes pedig Doneckbe utazott. Avakov Harkivba érkezését követően azt állította, hogy a tüntetők ott nincsenek sokan, de nagyon agresszívek. Ugyanakkor a donyecki területi adminisztráció épületénél a tömeg hétfőn délután ezer főre szaporodott, sokan közülük maszkokban, botokkal, ütőkkel és pajzsokkal fegyverkeztek fel. Az épületre orosz zászlót tűztek ki, előtte pedig barikádokat emeltek gumiabroncsokból és szögesdrótból.

Julija Timosenko ukrán elnökjelölt, akit Janukovics idején börtönben tartottak, hétfőn Doneckbe érkezett, ahol sajtóértekezleten annak a reményének adott hangot, hogy békés, törvényes úton lehet rendezni a helyzetet. Szerinte új helyi választásokat kell tartani, s megerősíteni a kisebbségi nyelvek használatának jogát, ami a donyeckiek fő követelései között szerepel. Kijevben közben a parlament, a Rada elkezdte megvitatni a rendkívüli állapot bevezetését Doneck, Harkiv és Luganszk megyékben.

A kiújult konfliktus ismét nyugtalansággal tölti el az európai vezetőket. A cseh államfő, Milos Zeman azt mondta, hogy amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát, a NATO-nak csapatokat kellene küldenie az országba. Brüsszelben az EU kül-és biztonságpolitikájáért felelős Catherine Ashton sajtótitkára hangsúlyozta, az unió következetesen támogatja Ukrajna szuverenitását és területi egységét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.