galéria megtekintése

Orbán győzött? Kihátrálnak Juncker mögül

49 komment


Zalán Eszter

Nagy-Britannia, Svédország, Hollandia és Magyarország ellenáll annak, hogy a volt luxemburgi miniszterelnököt automatikusan jelöljék az Európai Bizottság élére, de Angela Merkel német kancellár szerint is „szélesebb arcképcsarnokból” kell válogatni.

Juncker a mi jelöltünk, és az Európai néppárt a legerősebb párt, de egymagában egyetlen pártnak sincs többsége, ezért megfelelő személyek szélesebb arcképcsarnokát kell megvizsgálni – mondta Angela Merkel német kancellár az uniós állam-, és kormányfők öt órás tanácskozása után kedden éjjel. Ezen a vezetők megvitatták, hogyan válasszák ki az Európai Bizottság új elnökét. A német kancellár azt is leszögezte: ha automatizmust alkalmaznának, azaz az európai parlamenti választásokon győztes pártcsalád elnökjelöltjét, Jean-Claude Juncker választanák mindenféle konzultáció nélkül, akkor azzal megsértenék a szerződés betűjét és szellemét. Ezt mondta gyakorlatilag Orbán Viktor miniszterelnök, és Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő is, amikor megérkeztek.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
John Thys / AFP

Az Európai Parlament (EP) frakciói abban egyeztek meg kedden, hogy Juncker próbálkozhat elsőként többséget alakítani a parlamentben. A tagállamok szerint azonban az ő joguk a jelöltet megnevezni, és nem szoríthatja őket sarokba az EP. (A szerződés szerint a választások eredményének figyelembe vételével a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács jelöl, és az EP szavaz.)

 

Úgy tudjuk, a kedd esti tanácskozáson Nagy-Britannia, Svédország, Hollandia és Magyarország ellenezte leghangosabban, hogy Junckert automatikusan jelöljék az Európai Bizottság elnökének. Luxemburg, Belgium, Olaszország, Ausztria és Románia viszont az EP kezdeményezését támogatta, azaz azt, hogy a választáson győztes pártcsalád jelöltjét nevezzék meg. Merkel állítólag visszafogott volt a tanácskozáson, a sajtótájékoztatón azonban közölte, az egyedülálló lenne a történelemben, ha pártpolitikai ígéretek miatt megszegnék a szerződést. Ugyanakkor elismerte, ő is támogatta, hogy Juncker legyen az Európai Néppárt jelöltje. Kedden éjjel azonban nem támogatta egyértelműen Juncker jelölését, sőt.

A vezetők Herman Van Rompuyt, az Európai Tanács állandó elnökét bízták meg azzal, hogy tárgyaljon a tagállamokkal, a régi és az új EP vezetőivel (ami azt jelenti, hogy meg kell várnia, amíg felállnak a képviselőcsoportok, ez június végén valószínű.) Az uniós tagállamok vezetői pedig június végi csúcstalálkozójukon visszatérnek a kérdésre.

Információink szerint Reinfeldt és Orbán miatt nem készült olyan néppárti közlemény, amelyben Juncker mellett állt volna ki a pártcsalád. Az Európai Néppárthoz tartozó vezetők a csúcstalálkozó előtt konzultáltak, ahol a két kormányfő jelezte fenntartásaikat. Úgy tudjuk, Orbánt felháborította, hogy Juncker az osztrák Der Standardnak adott interjújában a múlt hét végén azt mondta, nem ugyanolyan lelkesedéssel képvisel minden néppárti tagot, ahogy – szerinte – Martin Schulz, a szocialisták jelöltje sem érez nagy lelkesedést például Victor Ponta román kormányfőért. Juncker az interjúban méltatta Viviane Reding luxemburgi EU-biztost, aki keményen bírálta Magyarországot, és akinek Juncker szerint végül igazat adott az Európai Bíróság.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.