galéria megtekintése

Kiborult az EU a halálbüntetés ötletén

A török puccskísérlet felborította az uniós külügyminiszterek brüsszeli ülésének a napirendjét. John Kerry amerikai külügyminiszter, aki együtt reggelizett 28 kollégájával, sajtótájékoztatón sürgette az ankarai kormányt, hogy tartsa tiszteletben a demokratikus intézményrendszert és a jogállamot. „Óva intünk attól, hogy (a tisztogatást) túlzásba vigyék. Sok embert túl hamar letartóztattak", mondta.

Néhány szót váltottak – Boris Johnson és Szijjártó Péter
Néhány szót váltottak – Boris Johnson és Szijjártó Péter
Francois Lenoir / Reuters

Ennél durvábban fogalmazott Johannes Hahn bővítésért felelős biztos, aki szerint a mintegy háromezer bíró elbocsátását már a puccskísérlet előtt előkészítették. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint ez teljességgel elfogadhatatlan lenne egy tagjelölt országtól.

 

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a kollégáitól és az ülésről kiadott közös közleménytől is eltérően ítélte meg a helyzetet. Szerinte az EU-nak most elsősorban a szolidaritását kell kinyilvánítania, és nem tanácsokat osztogatnia Ankarának.

„Magyarországnak és az EU-nak egyaránt az az érdeke, hogy Erdogan török elnök teljes egészében uralja a helyzetet", mondta sajtótájékoztatóján. Kifejtette azt is: mivel a halálbüntetés eltörlése az uniós csatlakozás ismert feltétele, ezért három nappal a puccskísérlet után nem kellene ezt a török vezetés orra alá dörgölni.

Ám a külügyminiszterek közös nyilatkozatukban pont ezt tették. Hangsúlyozták, hogy a halálbüntetés elutasítása az EU jogszabály-gyűjteményének alapvető részét képezi. A huszonnyolcak elítélték a puccs­kísérletet, és teljes támogatásukról biztosították az ország törvényes intézményeit. Ugyanakkor mértéktartásra szólították fel a török hatóságokat, és hangsúlyozták a demokrácia, az emberi jogok és a jogállam tiszteletben tartásának fontosságát.

Szijjártó keménységet ígér a Brexit-tárgyalásokon

Néhány mondatot váltottam Boris Johnsonnal – mondta lapunk kérdésére Szijjártó Péter, aki az Iszlám Állam elleni összefogásról rendezendő jövő heti washingtoni konferencián remél hosszabban is elbeszélgetni a brit diplomácia új vezetőjével. A magyar külügyminiszter jelezte brit partnerének, hogy Magyarország „nagyon kemény" tárgyalópartnere lesz az Egyesült Királyságnak a Brexitről folyó megbeszéléseken, amelyeken a szigetországban dolgozó magyar és kelet-európai munkavállalók érdekeiben fog fellépni. Első brüsszeli vizitjén egyébként Johnson diplomatikusan beszélt és viselkedett. Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter tegnap azt mondta: „Boris Johnson némi alázattal érkezett a külügyminiszteri ülésre."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.