galéria megtekintése

Kezdenek félni a republikánusok, káosz fenyeget Trump miatt

11 komment


Kőműves Anita

Rendkívüli, hogy egy párt tagjai szakítsanak saját elnökjelöltjükkel – nyilatkozta lapunknak Diana Evans, a hartfordi Trinity College politológia professzora. Már a republikánus szavazók egyötöde is visszaléptetné az ingatlanmilliárdost.

Donald Trump botrányos kijelentései és zuhanó népszerűsége akár az egész pártot magával ránthatja novemberben, így a republikánusok akár el is veszíthetik jelenlegi stabil kongresszusi többségüket – sajtóhírek szerint egyre többen félnek ettől a párton belül. A képviselőház tagjairól és a szenátorok egyharmadáról is szavaznak ugyanis az amerikaiak november 8-án, és egyre több, az újraválasztásáért küzdő honatya fontolgatja, hogy elhatárolódik Trumptól, mert nem akar miatta kiesni a Kongresszusból.

FotóEric Thayer / Reuters

Kedden is párton belülről érte újabb súlyos csapás Trumpot: Susan Collins, Maine állam republikánus szenátora közölte, hogy Hillary Clintonra szavaz. Collinst két éve választották újra, azaz még négy éve van a ciklusból, így számára azonnali kockázatot ez nem jelent. Ám a republikánusok egyik mérsékelt és nagy tiszteletben álló politikusa, sokat számít a szava.

 

A kongresszusi politika lapunknak nyilatkozó szakértője szerint is könnyen lehetséges, hogy Trump népszerűtlensége ártani fog a pártnak. Diana Evans, a hartfordi Trinity College politológia professzora szerint tizenöt-húsz évvel ezelőtt még gyakori volt, hogy a választók nem voltak párthűek, hanem a jelöltek személyiségét nézték inkább. Megesett, hogy az egyik párt elnökjelöltjére szavaztak, miközben a törvényhozásba a másik jelöltjét küldték. Ám ez ma már nincs így, kevesebb a vita és eltérő álláspont a pártokban, egységesebb a hang. Így a választók is azt a pártot követik, amelyiknek a nézetei egyeznek a sajátjukkal.

Ez Evans szerint kétféleképpen is árthat a republikánusoknak. Ha egyes csoportoknak annyira elege van Trumpból, hogy el sem megy szavazni, az a kongresszusi választásokon is a demokratáknak kedvez. Ám ha lesznek olyan republikánusok, akik átszavaznak Clintonra, akkor nagy az esélye, hogy az újonnan felfedezett párthűség miatt a többi jelölt esetén is a párthovatartozás alapján, azaz a demokratákra szavaznak majd.

Evans lapunknak elmondta: képtelen felidézni olyan elnökválasztást, amikor egy jelölt és pártja között ilyen sok konfliktus volt. Az korábban egyenesen elképzelhetetlen volt, hogy a párt választott tisztségviselői, képviselők és szenátorok nyilvánosan kiálljanak és közöljék, hogy az ellenfél jelöltjét támogatják. – Nagyon szokatlan, hogy nem egységes a párt, de az is rendkívüli, hogy olyan jelöltjük van, akinek semmi politikai tapasztalata és aki szemernyi lojalitást sem mutat a párt programja és értékei iránt – mondta a szakértő.

A kialakult helyzetben hónapok óta sok szakértő véli úgy, hogy a republikánus párt esetleg kettészakadhat Trump miatt, ám Evans szerint erre nincs sok esély. Az amerikai alkotmány és választási rendszer ugyanis két erős pártnak kedvez. Egyelőre nincs olyan feltörekvő párt, amely átvehetné a republikánusok helyét, és ha alakulna is egy harmadik párt, az hamar elsorvadna. Azt viszont a professzor is biztosra veszi, hogy lesznek, akik elhagyják a pártot, és hogy a következő négy évben nagy lesz a zűrzavar a szervezeten belül. A legnagyobb kérdés pedig az lesz, vajon a sokáig a pénzvilág pártjának tartott republikánusok a valóságban mennyit tesznek a középosztályért – azért a csoportért, amelyre eddig Trump előválasztási sikereit építette.

Ötven fontos republikánus

Két napja ötven, a republikánusokhoz köthető nemzetbiztonsági szakértő írta alá azt a nyílt levelet, amely azt írja: Donald Trump jelleme, tapasztalatlansága és értékei miatt alkalmatlan az elnöki posztra. Az aláírók között van Michael Hayden, a CIA egykori igazgatója. „Szemmel láthatóan nem tud eleget az amerikai alkotmányról, törvényekről és intézményrendszerről, köztük a vallási türelemről, sajtószabadságról és az igazságszolgáltatás függetlenségéről, s nem is hisz mindezekben" – írják. A szakértők azt is leszögezik, hogy egyikük sem fog a republikánus jelöltre szavazni, aki szerintük a valaha volt legmeggondolatlanabb elnök lenne. Trump válaszában „egy bukott washingtoni elit tagjainak" titulálta az aláírókat, „akik ragaszkodnak a hatalomhoz”.

A Reuters brit hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató egyik közös közvélemény-kutatása szerint csaknem minden ötödik regisztált republikánus azt szeretné, ha Trump  kiszállna az elnökjelöltségért folyó küzdelemből. Két felmérés is készült: az egyiket 396 regisztrált republikánus szavazó véleménye alapján közölték, a másik felmérésben szélesebb közönséget, 1162 regisztrált szavazót (azaz demokratákat, republikánusokat egyaránt) kérdeztek meg. A kisebb körben készített közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett - és a választásra már regisztrált - republikánusok 19 százaléka úgy gondolja, Trumpnak ki kellene szállnia a Fehér Házért folyó küzdelemből, 10 százalékuk „nem tudja”, 70 százalékuk azonban változatlanul híve Trumpnak. Az 1162 regisztrált szavazó körében végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 44 százaléka lenne híve annak, hogy Trump visszalépjen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.