galéria megtekintése

Kevés „nem" és 97 „igen" az amerikai listán

0 komment

Munkatársunktól

Szombat óta csendesebbek a fegyverek, a felek a haditudósítások szerint jellemzően betartják a részleges fegyvernyugvást Szíriában. Oroszország is felfüggesztette légi csapásait. Alapjában ezt erősítette meg a londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogok Megfigyelő Központja is, amely a helyszínről gyűjt adatokat és tesz közzé az interneten.

A fegyvernyugvásban előző hétfőn állapodott meg Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Előre tudni lehetett, hogy a békesség nem terjed majd ki az ország egész területére, mivel eleve kizárták belőle az „Iszlám Államot" (IS) és az al-Kaidához kötődő Nuszra Frontot. Utóbbiak nem vesznek részt a rendezésről Genfben folyó megbeszéléseken sem, mindkét szervezet szerepel az ENSZ Biztonsági Tanácsának „terrorszervezet-nyilvántartásában".

A fegyvernyugváshoz amerikai közlés szerint legkevesebb 97 kisebb-nagyobb fegyveres csoport csatlakozott – beleértve a kormányerőket és szövetségeseiket. A többség laza szövetségben áll a „Szabad Szír Hadsereggel", amelyet az USA „mérsékeltnek" minősített. A helyzet kezelését azonban nagyon megnehezíti, hogy az országban rengeteg, akár ezernél is több fegyveres csoport van. Ezek általában hangzatos neveket viselnek, gyakran kötnek szövetségeket, vagy ellenkezőleg, háborúznak egymással, és nemritkán betagozódnak a terrorszervezetekbe is.

 

A török hatóságok azt közölték, hogy légierejük ellenőrzi a fegyvernyugvást. Tizennégy török F–16-os vadászgép járőrözik rendszeresen a szíriai határ mentén. A török álláspont kétarcú: a béke helyreállítását szorgalmazzák, de minden erővel ki akarják zárni a rendezésből az észak-szíriai kurdok szervezeteit és fegyveres erőit. Azzal vádolják ezeket, hogy terroristák, és a szeparatista PKK (Kurd Munkáspárt) függelékei.

A legtöbb harcot az ország északi részéből jelentették. Ellenzéki források szerint vannak olyan körzetek, ahol a bombázásokat abbahagyták, de tüzérségi támadások voltak. Így Hama közelében Kafr Zeitánál és Morekben, szintén Hama tartomány északi részén. A szíriai kurdok Népvédelmi Erők (YPG) nevű hadserege szombaton megütközött az IS martalócaival a török határ térségé-ben lévő Tel Abdjad városkánál. Ez a település hosszabb ideje a kurdok kezében volt, de az IS minden áron meg akarja őrizni a kijáratot Törökország felé. A támadásban meghalt az IS 45 fegyverese és elesett az YPG húsz tagja. Legalább két ember meghalt, amikor Hama tartományban, Szalamijjában felrobbant egy autó.

Optimistán nyilatkozott Staffan de Mistura, az ENSZ különmegbízottja. Szerinte, ha a fegyvernyugvás megmarad, jövő hétfőn újra kezdődhetnek Genfben a közvetítők útján zajló, de hivatalos béketárgyalások. A rendezésből lehetetlen lesz kizárni Bassár el-Aszad szíriai diktátort, akinek távozását a nyugati hatalmak oly erőteljesen követelték. Tavaly úgy tűnt, összeomlik a rezsim, de az orosz légierő fordított a helyzeten, és a kormánycsapatok azóta megnövelték az általuk ellenőrzött területeket. A regionális szunnita hatalmak ugyan minden erővel küzdenek ez ellen, de az orosz–iráni támogatás visszaemelte a rezsimet a főszereplők közé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.