galéria megtekintése

Kétségbeesetten menekülnének a szellemvárosból, de nem tudnak

6 komment


Fenes Gábriel

Folytatódtak a bombázások Aleppóban. A lakosság nem érti, hogy a kormányerők és az őket támogató orosz csapatok miért támadnak civilekre. Már mennének az ostromlott városból.

Ez most egy szellemváros – mondta Aleppóról egy 28 éves tervezőgrafikus. Monther Etaky szerint mindenki arra vár, hogy kijusson a kormányerők és az oroszok napok óta tartó ostromából. A hét végén körülbelül kétszáz légi csapás érte Szíria második legnagyobb városának keleti részét, amely a kormányellenes lázadók ellenőrzése alatt áll. Több mint száz ember vesztette életét, de a sérültek száma is nagyon magas – tájékoztatott a szíriai polgári védelem.

Fotó: Khalil Ashawi / Reuters

Helyi aktivisták újabb és újabb támadásokról számolnak be, miközben a város több részén továbbra is szünetel a vízszolgáltatás a megrongált és leállított vízszivattyúk miatt, s járványok is fenyegetik a lakosságot. Etaky fia is láztól szenved, a férfi azonban nem tud neki gyógyszert szerezni. Mint a CNN-nek elmondta, padlizsánon, rizsen és lencsén élnek, a helyi tanács néha kenyeret is oszt. A Vöröskereszt is szállított ételt, gyógyszert és higiéniai eszközöket az ostromlott városba, de az mind­össze 60 ezer emberre elegendő.

 

– A kórházak tömve vannak, az orvosok elfoglaltak – jegyezte meg Etaky. Aktivisták szerint Aleppóban mindössze húsz orvos lát el több száz beteget. Az al-Dzsazíra riportja szerint a rögtönzött kórházakban halottak és sebesültek borítják a padlót, miközben folyamatos bombázást hallani. – Leírhatatlan, ami az elmúlt három napban történt – mondta az egyik kórházban szolgáló orvos a The Guardiannek.

– Nem értem, miért bombáz minket a rezsim ilyen barbár módon. Civilek vagyunk. Nem viselünk fegyvert. Nincs menekvés számunkra – magyarázta egy harmincéves helyi férfi. „Barbarizmus” – így kommentálta Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet is a világszervezet Biztonsági Tanácsának vasárnapi ülésén, hogy Moszkva és a szíriai kormányerők folyamatosan bombázzák az északnyugat-szíriai város felkelők által megszállt területeit. A vasárnapi ENSZ BT-n Ban Ki Mun főtitkár után Franciaország és Nagy-Britannia képviselője is háborús bűncselekményekkel vádolta meg Moszkvát. – Aleppó Szíriának olyan, mint Szarajevó volt Boszniának – mondta Fran­cois Delatre francia ENSZ-nagykövet az ülésen. 

Fotó: Khalil Ashawi / Reuters

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivője arra figyelmeztetett, hogy az ilyen vélemények csak akadályozzák az öt éve tartó polgárháborús konfliktus rendezését. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet szerint az elmúlt napokban tapasztalt erőszak is jól mutatja, hogy egyelőre „képtelenség” lenne békét teremteni Szíriában. Csurkin Washingtont okolta, amiért nem tudta meggyőzni a felkelőket, hogy határolódjanak el a Dzsabhat Fatah Al-Sam – korábbi nevén az al-Nuszra Front – csoporttól, és tartsák be a tűzszünetet, amely szeptember 12-én lépett életbe, de egy hét után megbukott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.