galéria megtekintése

Kétségbeesett édesanya könyörög a terroristáknak

0 komment

NOL

Az Iszlám Állam által fogva tartott Steven Sotloff édesanyja videoüzenetben kérte az Irakot és Szíriát rettegésben tartó szunnita szélsőségesek vezetőjét a fia szabadon engedésére.

„Steven újságíró, aki azért utazott a Közel-Keletre, hogy a zsarnokok uralma alatt élő muszlimok szenvedéseiről tudósítson. Nagylelkű és hű fiú, testvér és unoka. Tisztességes ember, aki mindig igyekezett segíteni a szegényeken" – mondja a megtört Shirley Sotloff abban a videoüzenetben, amelyben egyenesen Abu Bakr al-Bagdadihoz, a közelmúltban – Irak és Szíria területén – önkényesen kikiáltott Iszlám Állam (IS) kalifájához fordult.

„Több mint egy éve nem láttuk Stevent, és nagyon hiányzik. Szeretnénk őt biztonságban visszakapni és megölelni" – idézi Sotloff édesanyját a CNN, akinek lépése egyedülálló, hiszen szakértők szerint még egy szülő sem tett ilyet korábban.

A szíriai konfliktusról tudósító Sotloffot még 2013 augusztusában rabolta el a szélsőséges szervezet, de a világ csak akkor figyelt fel a sorsára, amikor egy másik amerikai újságírót, James Foleyt a múlt héten lefejezték. Az IS ugyanis a kivégzést megörökítő videó végén megmutatta Sotloffot is, és azt üzente, ő lehet a következő áldozat. Az élete Barack Obama, és az IS iraki állásait hetek óta légicsapásokkal támadó amerikai kormány következő lépésétől függ.

 

„Steven nem tudja befolyásolni az amerikai kormány tetteit. Ártatlan újságíró... Kérem, engedje szabadon a gyermeket" – mondta Shirley Sotloff, aki az angol nyelvű, arab feliratos videón hallhatóan igyekezett a legnagyobb tisztelettel szólni al-Bagdadihoz.

Mint mondta, a fia elrablása óta elmélyülten tanulmányozza az iszlámot, és ez alapján megtanulta, hogy senkit nem lehet olyasmiért büntetni, ami fölött nincs hatalma. Mivel a kalifának megvan a hatalma, hogy amnesztiát gyakoroljon, kérte al-Bagdadit, hogy kövesse Mohamed próféta példáját.

„Csupán azt akarom, amit minden anya. Azt, hogy megérjem a gyermekem gyermekeinek születését. Könyörgöm, adja ezt meg nekem" – mondta végezetül az újságíró édesanyja, aki a családdal együtt már közel egy éve tárgyal fia szabadon engedéséről a szélsőségesekkel. A CNN szerint azért sem beszéltek eddig az újságíró sorsáról, mert a család úgy gondolta, nagyobb esélyük lehet elérni szabadon engedését, ha nem verik nagy dobra a történteket.

A videoüzenet közzététele ehhez képest radikális lépés, amely jelzi a család kétségbeesését. A BBC által megkérdezett szakértő, az FBI egykori túsztárgyalója szerint Shirley Sotloff bölcsen tette, hogy tiszteletteljes hangnemet ütött meg.

„A tiszteletadás a legjobb, és ugyanakkor legnehezebb, amit az ember egy ilyen helyzetben tehet" – véli Christopher Voss, aki elismerően nyilatkozott az édesanyáról, méltatta bátorságát és ember nagyságát. Azonban hozzátette, hogy kevés az esély a sikerre. „Bölcs döntés volt. Azt hiszem sosem bocsátotta volna meg magának, ha nem próbálta volna meg" – tette Voss kevéssé biztatóan.

A videóüzenet híre természetesen eljutott a Fehér Házba, Barack Obama már reagált is: az elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is könyörtelenül lecsap az IS-re.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.