galéria megtekintése

„Kesztyűben nyúltunk a Koránhoz"

3 komment


Dési András

Szíriában 1500 különböző csoport harcol Aszadék ellen, mondta lapunknak John Allen tábornok.


Allahhoz legközelebb, a házak és lakások legmagasabb helyein tartják a muzulmánok a Koránt. Irakban, Anbar tartományban a házkutatások során a szent könyvet John R. Allen amerikai tábornok tengerészgyalogosai csak kesztyűben érintették meg, helyét zöld világító rúddal jelölték meg.

– Muzulmán hitoktatók rendszeresen tartottak előadást a tengerészgyalogosaimnak. Megtanultam azt is, hogy amit az Eufrátesz mellett értenek az iszlámon, az más a Tigris folyó mellett.

 

Mindenütt a helyi viszonyokhoz kell alkalmazkodni

– mondta a nyugalmazott négycsillagos tengerészgyalogos generális, aki budapesti villámlátogatása alatt szűk körben találkozott újságírókkal.

A 61 éves Allen sokat tud az arab-muzulmán világról. Az iraki háború alatt arab törzsi nyelvjárásokat is elsajátító tábornok 2014 szeptembere és 2015 novembere között Barack Obama amerikai elnök különmegbízottjaként az Iszlám Állam elleni globális koalíció összekovácsolásán dolgozott. – Mostanra állt össze a helyes stratégia.

A dzsihadisták ellen a földön az amerikai tanácsadók által segített kurdok, turkománok, valamint a mérsékelt lázadók a leghatékonyabbak. Őket kell támogatnunk, kiképeznünk és felszerelnünk.

Az Iszlám Állam felszámolása azonban időt vesz igénybe, a szíriai infrastruktúra helyreállításához pedig évtizedekre lesz szükség

– mondta Allen, aki a demokratikus és szekuláris Szíria mellett kiálló (akár iszlamista) csoportokat tartja mérsékeltnek. A közel-keleti országban azonban jelenleg 1500 különböző csoport harcol, közülük kell a szövetségeseket kiválogatni. Ami biztos, az amerikaiak nem tárgyalnak sem az IS-szel, sem az al-Kaidához hű al-Núszra Fronttal.

A washingtoni agytröszt, a Brookings Intézet Biztonsági és Hírszerzési Központjának igazgatója szerint a szíriai orosz beavatkozás gyökeresen megváltoztatta a körülményeket. Bár Washington és Moszkva álláspontja között nagy a szakadék, most mégis mutatkozik esély a politikai rendezésre, ezt meg kell ragadni.

– Jelenleg nincs együttműködés az orosz légierővel. Amit teszünk, az konfliktusmentesítés, igyekszünk biztonságossá tenni a Szíria feletti légteret, hogy elkerüljünk végzetes helyzeteket – mondta Allen. Majd azzal folytatta, hogy az oroszok csapásainak csak húsz százaléka irányul az IS ellen.

A nyolcvan százalékkal azon lázadókat veszik célba, akik a Kreml támogatását élvező Bassár el-Aszad elnök ellen harcolnak.

Komoly veszélyt lát Allen az IS globalizálódásában. Az iraki és szíriai­ területeken létrehozott „kalifátus" „távoli tartományok meghódításával" próbálja kompenzálni veszteségeit. Líbia, Tunézia, a Sínai-félsziget mellett az Észak-Kaukázusban, Nyugat-Afrikában, de Indonéziában és Malajziában is terjeszkedik.

– Fel kell deríteni és meg kell semmisíteni az embereket, pénzt, fegyvereket mozgató hálózatot – hangoztatta. Ami azért sem könnyű, mert például a török–szír határon a csempészet igen hosszú múltra tekint vissza, és ma ott az IS kőolajával lehet gyorsan sok pénzt keresni.

JOHN. R. ALLEN

1953-ban született Virginiában, 1976-ban lépett be a tengerészgyalogsághoz. A Georgetownon és amerikai katonai akadémiákon tanult. 2006–2008 között harcolt az iraki háborúban. 2013. februári nyugdíjazásáig irányította a Közel-Keletet is felügyelő Középső Parancsnokságot (CENTCOM) és az afganisztáni nemzetközi koalíciós erőket (ISAF).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.