galéria megtekintése

Keményen támadták Trumpot ellenfelei

0 komment


Kőműves Anita
NOL

Háromórás maratoni vitán csaptak össze a republikánus elnökjelöltek magyar idő szerint csütörtök hajnalban Kaliforniában. Ezt a vitát is Donald Trump dominálta, ám most nem olyan jól jött ki belőle, mint korábban. Kiderült, hogy külpolitikai tudása nincs, és ellenfelei is sokkal erőteljesebben és sikeresebben támadták, mint az első, augusztus elején megrendezett vitában. Még a sokszor unalmasnak és gyengének tartott Jeb Bush egykori floridai kormányzó is „felébredt” a vita utolsó órájára, és bevitt néhány ütést Trumpnak.

Ben Carson, Donald Trump,  Jeb Bush,  Scott Walker és Carly Fiorina
Ben Carson, Donald Trump, Jeb Bush, Scott Walker és Carly Fiorina
Lucy Nicholson / Reuters

Ez volt a második republikánus vita, amelyet ezúttal a CNN tévécsatorna rendezett. A helyszín a Ronald Reagan Elnöki Könyvtár volt. Azért, hogy minél hatásosabb legyen a vita háttere, a CNN egy óriási pódiumot épített, hogy a jelölteket az ott kiállított elnöki különgép elé tudja állítani. A csatornának egyébként két fontos célja volt a vita előtt: hogy végre valós politikai kérdésekről szóljon a vita, illetve az, hogy a jelöltek minél többször konfrontálódjanak egymással. A kérdések jelentős része is ennek kiprovokálását szolgálta.

 

Olyan sok a jelölt, hogy ismét két vitát kellett rendezni. A legkevésbé népszerű négy jelölt délután vitázott; Carly Fiorina egykori Hewlett Packard-vezér ezúttal már a „nagyok” közé került. És jól teljesített – válaszaiból kiderült, hogy mély tudással rendelkezik a legfontosabb szakpolitikai kérdésekről. Amikor arról kérdezték, mi a véleménye Donald Trumpnak a korábban a külsejére tett negatív megjegyzéseiről („Nézzék meg azt az arcot. Ki akarna arra szavazni?”), acélos keménységgel csak annyit válaszolt, „szerintem az országban minden nő nagyon jól hallotta azokat a szavakat”. Még akkor sem mosolyodott el, amikor Trump erre azzal válaszolt, hogy Fiorinát szépnek tartja. Jutalma óriási taps volt.

Jeb Bush, aki a mérsékelt republikánus pártvezetés reménye Trump ellenében, a korábbiakhoz képest többször támadta bombasztikus kijelentéseiről ismert milliárdos ellenfelét. Amikor Trump azt sugallta, hogy Bush mexikói származású felesége befolyásolja a jelölt politikai nézeteit, az egykori kormányzó követelte, hogy kérjen bocsánatot a közönség soraiban ülő Columba Bushtól. Jeb Bush immár akkor is magabiztosan válaszolt, amikor a bátyja, George W. Bush által indított háborúkról kérdezték. Közölte: a 43. elnök garantálta Amerika biztonságát, a jelenlegi politikai bizonytalanság a Közel-Keleten pedig Barack Obama hibája, aki hatalmi vákuumot hagyott ott az amerikai csapatok kivonásával.

Carly Fiorina
Carly Fiorina
Lucy Nicholson / Reuters

A három óra alatt számos témát érintettek a jelöltek a bevándorlástól az abortuszon át egészen addig, hogy ki lenne az a nő, akinek a képét szívesen látnák a tízdolláros bankjegyen. (Bush, még ha ez jogilag nem is lehetséges, Margaret Tatcher egykori brit miniszterelnököt javasolta.) Jelentős szerepet kapott a külpolitika is, ahol kirajzolódtak az egész republikánus pártot megosztó törésvonalak. Az egyik oldal szerint folytatni kell a beavatkozás politikáját: ahol gond van a világban, ott az Egyesült Államoknak fel kell vállalni a globális vezető szerepét és rendet tenni. A másik oldal szerint az USA nem lehet ott mindenhol, és nem lehet a világ rendőre – szövetségeken keresztül és ahol lehet, tárgyalásos alapon kell érdekeit érvényesítenie.

Ez kiviláglott az iráni nukleáris megállapodással kapcsolatban is. George Kasich ohiói kormányzó és Jeb Bush szerint a végeredmény lehetett volna jobb, de továbbra is együtt kell dolgozni az európai szövetségesekkel, valamint Teheránnal és Moszkvával is, hogy betartassák az egyezményt. Carly Fiorina s Ted Cruz texasi szenátor viszont a hadsereget fejlesztenék, hogy mindenki lássa, hogy az Egyesült Államok a legerősebb. Fiorina több hadihajót építene, és rakétapajzsot telepítene Lengyelországba. Cruz pedig naivitással vádolta Kasichet Iránnal kapcsolatban, és közölte, hogy beiktatásának napján „széttépné” az iszlám állammal kötött atommegállapodást.

Donald Trump (balra) és Jeb Bush
Donald Trump (balra) és Jeb Bush
Lucy Nicholson / Reuters

Kérdés, mennyiben befolyásolja majd a választókat az, ki hogyan szerepelt a vitában. Donald Trump az elmúlt hónapokban számtalan kommunikációs hibát vétett, népszerűsége mégis folyamatosan emelkedik. A New York Times és a CBS legfrissebb felmérése szerint az előválasztásokon szavazó republikánusok 39 százaléka szerint Donald Trump a párt legjobb esélye arra, hogy a párt visszaszerezze a Fehér Házat. 23 százalékuk támogatja Ben Carson egykori idegsebészt, akinek a népszerűsége váratlanul emelkedett ilyen magasra. Elemzők szerint azért hagyták le épp ők ketten a mezőnyt, mert nem politikusok. Az amerikaiak, és főleg a republikánusok többsége csalódott a jelenlegi politikai rendszerben és vezetésben, és valaki olyat akar, aki nem a washingtoni politikai elit része. A felmérés szerint a republikánus választók 48 százaléka az üzleti vagy a magánszektorból szeretne jelöltet, és csak 9 százalék akar „hagyományos” politikust.

A NYT megjegyzi: ez még mindig a verseny legeleje, a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok még nem jelentenek túl sokat. Nyolc évvel ezelőtt a republikánus mezőnyt Rudy Giulian és Fred Thompson vezette, a demokratát pedig Hillary Clinton.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.