galéria megtekintése

Kemény harcok törtek ki Donyeckért

1 komment

Az első jelentések polgári áldozatokról is szólnak. A másik szeparatista megyét, Luganszkot katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánították a helyi hatóságok.

Kemyén harcok törtek ki kedd délután Donyeckben, a függetlenséget is kiáltott hasonnevű szeparatista kelet-ukrajnai megye központjában. A városban több detonáció zaját is lehetett hallani. Az első jelentések polgári áldozatokról is szólnak. Az UNIAN jelentése szerint a harcok központja Petrovszkij kerület, ahonnan az ukrán hírügynökség több tüzérségi lövedék becsapódásáról is beszámolt. Több városrészben sincs áram.

Jaszinuvata még a szeparatisták ellenőrzése alatt áll
Jaszinuvata még a szeparatisták ellenőrzése alatt áll
Sergei Karpukhin / Reuters

Donyeckben sokáig folyamatosan sikerült előrenyomulniuk a szeparatisták miatt „antiterrorista" hadműveleten lévő ukrán erőknek, Az elmúlt napok hadi jelentései azonban inkább tanúskodnak arról, hogy kiegyenlítettebbé váltak az erőviszonyok, mintsem a felkelők meggyengüléséről. Mint az UNIAN ukrán hírügynökség hírül adta, a hétfői, kijevi bejelentéssel szemben a hadsereg nem foglalta el például a Donyeckhez közeli fontos vasúti csomópontot, Jaszinuvatát.

 

Az orosz RIA Novosztyi jelentése arra utal, hogy a lázadók hosszú harcokra készülnek. Parancsnokuk, Igor Sztrelkov – állítólag az orosz katonai hírszerzés ezredese – több ezer vattadzsekit rendelt harcosainak. Moszkvai sajtóértékelések valószínűnek tartják, hogy a jövőben megszaporodnak az olyan esetek, mint a hétfői, amikor több száz ukrán katona orosz területen keresett menedéket a lázadók támadása elől. Igaz, jelezték, hogy nem akarnak maradni, és a Reuters jelentése szerint egy Ukrajnába visszatérő fegyvertelen csoportjukat megtámadták a szeparatista erők. A konfliktusban eddig 1500 ember vesztette életét, katonák és polgári személyek egyaránt.

Játék ukrán katonai sisakkal Popaszna város mellett
Játék ukrán katonai sisakkal Popaszna város mellett
Valentyn Ogirenko / Reuters

Kijevben, ahol a légtér megsértésével és ukrán területek ágyúzásával is megvádolták Oroszországot, közölték, hogy folytatják a hadműveleteket, és harci repülőgépeket is bevetettek a szeparatisták állásai ellen. A szakadár régió egyik nagyvárosa, Donyeckhez hasonlóan Luganszk a kormányerők ostromgyűrűjében van, nincs villany és víz, olyannyira, hogy a kelet-ukrajnai megyét a helyi hatóságok humanitárius katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították. Luganszkban kétszázötvenezer embernek földönfutóvá válni sincs elég pénze, elhagyni sem tudják a várost.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint a harcok miatt az idén 730 ezren menekültek el Ukrajnából Oroszországba, 117 ezren pedig Ukrajnán belül kerestek menedéket. Luganszk Donyeckkel együtt egy májusi népszavazáson kiáltotta ki a függetlenséget. Az „antiterrorista" hadműveletet a szeparatisták által fasisztának bélyegzett kijevi kormány ezután indította el.

Romeltakarítás a szepaartistáktól nemrég visszafoglalt  Szlavjanszkban
Romeltakarítás a szepartistáktól nemrég visszafoglalt Szlavjanszkban
Valentyn Ogirenko / Reuters

Kijev és Washington egyébként közvetlen ukrajnai orosz katonai beavatkozás veszélyét látja abban a hadgyakorlatban, amelyet Oroszország déli vidékein tart a légierő és a légvédelem. Ukrajna provokációnak minősítette a határai közelében is zajló műveleteket, Mihajlo Koval, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács helyettes titkára pedig arról beszélt, hogy már 33 ezer fős orosz támadóegységek állomásoznak a határ mentén. A The New York Times szerint béketeremtő akció álcája alatt indulhatnak meg az orosz erők, ha a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szeparatisták katonai helyzete túlságosan meggyengül.

A benzinkutakat néhol homokzsákokkal védik az eltévedő lövedékek elől
A benzinkutakat néhol homokzsákokkal védik az eltévedő lövedékek elől
Sergei Karpukhin / Reuters

Svájc szigorította az orosz üzleti életet sújtó szankciókat, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig utasította a kormányát, hogy dolgozzon ki válaszlépéseket az EU Moszkvát sújtó büntetőintézkedéseire, amelyek egyebek közt a Dobroljot fapados légitársaság leállásához vezettek. A Vedomosztyi moszkvai napilap értesülése szerint felvetődött, hogy korlátozhatják a nyugati légitársaságok számára az orosz légtéren átvezető tranzitrepüléseket, ami becslések szerint három hónap alatt akár egymilliárd euróval megnövelheti az ázsiai járatok költségeit.

Igaz, az Aeroflot is elesne évi 300 millió dollár bevételtől, a légtérhasználatért neki fizetnek ugyanis a nyugati társaságok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.