galéria megtekintése

Keleti front a terror ellen

0 komment

Munkatársunktól

A zöld fenyegetés, az iszlám terrorizmus elleni küzdelem és szövetség megerősítése áll Barack Obama kelet-afrikai körútjának középpontjában. Obama Kenya után Etiópiába utazott, személyében először jár hivatalban lévő amerikai elnök a stratégiai fontosságú országban Afrika keleti szarván.

Hazatér az elveszett gyermek – Kenyában így ünnepelték Barack Obama látogatását az amerikai elnök apjának szülőhazájában. Obama a tiszteletére adott banketten az egyik népszerű kenyai popegyüttes zenéjére eljárt ugyan egy hagyományos kenyai táncot, ám vendéglátójával, Uhuru Kenyattával nem mindig voltak egy hullámhosszon. A washingtoni vendég kiállt a jogegyenlőség, a meleg és leszbikus párok jogainak érvényesülése mellett, a közel 45 millió lakosú Kenyában viszont a homoszexualitást bűncselekménynek tekintik, és a „lebukottakat" börtönbe vetik. Kenyatta röviden lezárta az ügyet: szerinte honfitársainak nem ez jelenti a legfőbb problémát. – Afrika mozgásban van, láthatóak a gazdasági fejlődés jelei, bővül a középosztály – mondta Obama, aki különösen az információtechnológia térhódítását emelte ki, aminek nyomán Kenyát a „Szavannák Szilícium-völgyének" is nevezik.

A legnagyobb problémát az USA és a kelet-afrikai térség, benne Kenya, Etiópia és Szomália számára az iszlám terrorizmus jelenti. A kenyai kormány támogatja az Egyesült Államok terroristaellenes erőfeszítéseit, Nairobi csapatokat küldött a szintén frontország Szomáliába az al-Shabaab szélsőséges iszlamista milícia elleni küzdelemhez. Az al-Kaida nemzetközi hálózatnak felesküdött, állítólag 7-9 ezer harcost felvonultató al-Shabaab a hétvégén a maga módján fogadta Obamát. Előbb meggyilkoltak egy szomáliai parlamenti képviselőt és testőreit, majd a fővárosban, Mogadishuban egy szállodában bombát robbantottak, a merényletben kilencen vesztették életüket.

A térség biztonsági helyzetéről, s persze az al-Shabaab elleni fellépésről tárgyalt Obama Etiópiában is, ahova személyében először látogatott el hivatalban lévő amerikai elnök. Etiópia kulcsfontosságú stratégiai partner, szintén tagja az iszlám terrorhadsereg elleni koalíciónak, délen az amerikai haderő fenntart egy katonai bázist, ahonnan rendszeresen indít dróncsapásokat az al-Shabaab különböző „érdekeltségei" ellen.

 

A vendég ugyan Addisz Abebában is szóba hozta az emberi jogokat, de a katonai szövetség fontossága miatt igyekezett nem túlságosan rálépni az Afrika keleti szarván uralkodó rezsim lábára. A májusi parlamenti választásokon a Hailemariam Desalegn kormányfő vezette Népi Forradalmi Demokratikus Front állítólag a voksok közel száz százalékát kapta, a 90 millió lakosú Etiópiában működő – a hatóságok által sűrűn vegzált – ellenzéki erők és jogvédők szerint azonban masszív csalások történtek.

A gazdaság az elmúlt években tíz százalékot meghaladó GDP-növekedést mutatott, egymást érik a hatalmas építkezések, és kínai segítséggel lesz villamosjárat is, mindez azonban kevés. Az 1974–1991 között a szocialista tábor, főleg a Szovjetunió segítségét élvező, kommunista katonai junta által irányított ország a világ legszegényebb államai közé tartozik.

Obama kedden az Addisz Abeba-i székhelyű Afrikai Unió (AU) vezetői előtt tart beszédet, az 54 országot tömörítő szervezet új „főhadiszállását" – a XXI. századi realitás jegyében – kínai cégek építették. Az Afrikai Unió a terrorizmus elleni küzdelem mellett kulcsszerepet játszik Dél-Szudánban is, a négy éve független fiatal államban több tízezer halálos áldozatot követelő polgárháború dúl, kétmillióan kényszerülnek menekülni. Obama a szemben álló feleknek lényegében ultimátumot készül adni: ha Salva Kier államfő és a lázadók vezére, Riek Machar nem egyeznek ki egymással, súlyos szankciókkal kell szembenézniük.

Amiért ifjabb Bush elismerést kapott

Az Egyesült Államok új afrikai politikáját az 1998 augusztusában Nairobiban, illetve Dar-es-Salaamban az amerikai nagykövetségek ellen elkövetett, több száz halálos áldozatot követelő terrortámadások indították el. Míg Washington – különösen 2001. szeptember 11. után – még nagyobb hangsúlyt fektetett az afrikai államokat fenyegető szélsőséges iszlám milíciák elleni harcra, George W. Bush elnök komoly pénzügyi támogatást élvező kezdeményezéseket tett a gyilkos járványok, így az AIDS/HIV-vírus terjedése és a malária leküzdésére.

Bush nevéhez fűződik a 2005-ös szudáni kiegyezés, amelynek eredményeként Dél-Szudán előbb autonómiát kapott, majd 2011-ben kikiáltotta függetlenségét. Bush kezdeményezésére jött létre az USA haderejének afrikai parancsnoksága: a 2008 ősze óta működő U.S. AFRICOM a terroristaellenes műveletek mellett számos humanitárius missziót is bonyolít.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.