galéria megtekintése

Kegyetlenül odacsapnak egy órán belül

9 komment


Kőműves Anita

Egyeztetésekbe kezd Moszkva és Washington, nehogy „véletlen” incidens történjen a szír légtérben, ahol már amerikai és orosz gépek is támadnak. Az aggodalom oka, hogy az oroszok csupán egy órával a szerdai támadás előtt kopogtattak a bagdadi amerikai követség ajtaján, mondván: mindjárt odacsapunk.

Moszkva értesítette Washingtont, mielőtt az orosz légierő vadászgépei támadásba lendültek Szíria felett – szólt a megszokott diplomáciai közlemény a szerdai hírekben, azt sugallva, nem történt semmi figyelemre méltó. Ám csütörtökön kiderült, hogy zajlott e világpolitikai fontosságú információcsere. Először egy Bagdadban állomásozó orosz diplomata felhívta amerikai kollégáját, és annyit mondott neki: „Van valami izgalmas hírünk számotokra”. Nem sokkal később egy orosz tábornok kisétált a bagdadi orosz nagykövetségről és bekopogott az amerikaiak kapuján, mondván, a katonai attasét keresi. Amikor bevezették hozzá, közölte: egy órán belül bombázni kezdünk, ezért jó lenne, ha az amerikai katonai gépek elhagynák a szír légteret.

Az orosz légicsapásokról szóló hírt nézik Szentpéterváron. A legkegyetlenebb
Az orosz légicsapásokról szóló hírt nézik Szentpéterváron. A legkegyetlenebb
Anatoly Maltsev / MTI/EPA

Műholdas képek alapján hetek óta nyilvánvaló volt, hogy az oroszok vadászgépeket, helikoptereket és más fegyvereket szállítanak a szíriai Latakia melletti álló bázisra, így a támadás várható volt. Ám az amerikaiak „értesítésének” szokatlan és veszélyes módja, illetve az, hogy állításukkal ellentétben nem az Iszlám Államot (IS) támadták az orosz gépek, heves reakciókat váltott ki Washingtonban. Az amerikai kormány szerda óta azért küzd, hogy visszavegye a katonai és diplomáciai kezdeményezést Szíriában, ahol Washington vezeti az IS elleni nemzetközi koalíciót.

 

Közben New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés mentén a szerdai nap nagy részét zárt ajtók mögött töltötte Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter. Hosszú órák után álltak ki a sajtó elé, és a rövid sajtótájékoztatón közölték, hamarosan, akár már csütörtökön tárgyalásokat kezdenek egymással orosz és amerikai katonai illetékesek, hogy csökkentsék a konfliktus élét. S tisztázzák, milyen célpontokat támadnak az oroszok. Lavrov szerint kommunikációs csatornákat kell felállítani, hogy „elkerüljük a nem kívánt incidenseket”.

Kerry utalt arra is, hogy Washington szerint az orosz gépek nem az IS állásait támadták. A Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló felkelők és a sajtónak nyilatkozó amerikai katonai források egyaránt azt állítják, hogy nem az IS által elfoglalt területekre hullottak a bombák. A támadás célpontja Homsz városa közelében volt, amelyet Aszad-ellenes csoportok ellenőriznek. A BBC-nek nyilatkozó szír ellenzékiek szerint a vadászgépek Zafaraneh, Rasztan és Talbisze városokat támadták, és úgy vélik, az oroszok célja, hogy minden Aszad-ellenes csoportot elpusztítsanak.

Lavrov csütörtökön az ENSZ-ben. Csökkentenék a konfliktus élét
Lavrov csütörtökön az ENSZ-ben. Csökkentenék a konfliktus élét
Andrew Kelly / Reuters

– Az elmúlt öt évben nagyon sok fegyverrel támadtak itt. De amit ma láttunk, eddig az volt a legkegyetlenebb és legátfogóbb csapás – mondta a brit hírtelevíziónak egy orvos Rasztan városából. A The New York Times szerint a megtámadott ellenzéki csoportok között olyanok is vannak, akiket a CIA készített fel titkos programjában. Míg a Pentagonnak a hírek szerint 500 millió dollárból csupán néhány szír katonát sikerült kiképeznie, az amerikai titkosszolgálat két év alatt 3-5 ezer harcost állított csatarendbe.

Barack Obama és Vlagyimir Putyin hétfőn Szíriáról is tárgyalt New Yorkban. A két elnök álláspontja élesen eltér: Obama szerint Aszadnak mennie kell, míg Putyin azt hangoztatta: a szír államfő nélkül nem lehet rendezés, és támogatni kell az IS elleni harcban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.