galéria megtekintése

Meghalt a diktátor, éljen a diktátor?

1 komment


Poór Csaba

Nagy valószínűséggel Savkat Mirzijajev kormányfő lesz az új elnök. Marad a kemény kéz politikája, kurzusváltás aligha várható.

Danyiil Kiszlov szerint Oroszország és a Nyugat is a stabil Üzbegisztánban érdekelt
Danyiil Kiszlov szerint Oroszország és a Nyugat is a stabil Üzbegisztánban érdekelt
Reuters

„Iszlam Karimov nem halt meg. Még sokáig fog élni, csak más néven” – így jellemezte az ország keménykezű elnökének elhunyta után Üzbegisztánban várható fejleményeket a térség orosz szakértője, Danyiil Kiszlov. A Közép-Ázsiá­val foglalkozó moszkvai hírportál és hírügynökség, a Fergananews.com Üzbegisztánból származó főszerkesztője szerint a volt szovjet tagköztársaságban olyan kíméletlen rendőrállam épült ki Karimov több mint negyedszázados uralma alatt, amely stabil pozíciót biztosít majd az utódjának is. „Nincs szükség korszerűsítésre, enyhítésre, nekik az a lényeg, hogy megőrizzék a hatalmat” – mondta az elemző az országot irányító körről. Példaként megjegyezte: az üzbég sajtóban még mindig nyoma sincs annak, hogy – miként azt az alkotmány előírja – az ügyvivő államfői poszt a parlamenti felsőház, a szenátus elnökére, Nigmatilla Juldasevre szállt át, akinek három hónapon belül elnökválasztást kell kiírnia.

Pedig – noha a halálát hivatalosan csak a múlt péntek este jelentették be – Karimov valószínűleg már augusztus 27-én, nyomban agyvérzése után képtelenné vált az elnöki feladatok ellátására. Egy – német és orosz kollégáival együtt – segítségül hívott finn idegsebész a minap azt nyilatkozta, hogy az idős politikusnál már akkor beállt az agyhalál.

 
Az özvegynek is van szava. Tatyjána Karimova Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő­ kondoleálását fogadja
Az özvegynek is van szava. Tatyjána Karimova Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő­ kondoleálását fogadja
Alexei Druzhinin / Reuters

Az időhúzás alighanem azt a célt szolgálta, hogy rendezzék az utódlás kérdését. Az elemzések meglehetősen egyöntetűen azt jósolják, hogy az 59 éves miniszterelnök, Savkat Mirzijajev lesz Karimov hatalmi örököse. A nemzetbiztonsági szolgálatot vezető Rusztam Inojatov, a miniszterelnök maga Mirzijajev és az elnök özvegye, Tatyjána Karimova alkotta hatalmi trojka már rég eldöntötte ezt – vélekedett Danyiil Kiszlov.

Savkat Mirzijajev húsz éven át hűségesen (ki)szolgálta Iszlam Karimovot
Savkat Mirzijajev húsz éven át hűségesen (ki)szolgálta Iszlam Karimovot
Reuters

Szerinte az 59 éves politikust, aki 12 éve vezeti a kormányt, az teszi alkalmassá a posztra, hogy húsz éven át volt az államfő környezetének hűséges tagja, élvezi a titkos­szolgálatok támogatását, közel áll a Karimov családhoz, és miniszterelnökként bizonyos hatalmi eszközök is vannak a kezében. Mirzijajev még sokáig fog Karimov örökségére hagyatkozni, de idővel elődjéhez hasonló tekintélyes vezető válhat belőle – mondta Kiszlov. Ez Oroszországnak és a Nyugatnak is megfelelne. Számukra az a legfontosabb, hogy Üzbegisztán stabil maradjon, a térségben hódító iszlám fundamentalizmus ne nyerjen teret, a 31,5 millió lakosú ország ne süllyedjen káoszba.

Őszinte részvét, félelem a jövőtől

Gyászolók ezreinek sorfala mellett kísérték szombaton utolsó útjára Iszlam Karimovot. A helyszíni jelentések szerint sokan zokogva búcsúztatták az elnököt. Danyiil Kiszlov szerint voltak, akik azért sírtak, mert azt várták el tőlük, de az üzbégek egy részének őszinték voltak a könnyei, mert Karimov „lelki rabszolgáivá” váltak. Egy egész nemzedék nőtt fel Karimov elnöksége alatt. Minden nap hallották a nevét, méghozzá úgy, hogy ő a legfontosabb, aki nélkül nem lehet elképzelni az életet. Ezek az emberek most valóban tartanak attól, hogy az elnök halálával rosszabbra fordul a sorsuk – magyarázta az elemző.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.