galéria megtekintése

Kapnak egy hatalmas esélyt a menekültek

30 komment


Gergely Márton

Németország felfüggeszti a dublini egyezmény alkalmazását a szír menedékkérők esetén – így közülük senkit sem küldenek vissza se Magyarországra, se máshová. Teszi ezt annak ellenére, hogy a polgárháború elől menekülők újabb nagy csoportja veszi célba Európát. Berlin csak a Nyugat-Balkán nincsteleneivel és saját szélsőjobbos huligánjaival szemben kemény.

Magyarországon idén eddig mintegy 130 ezer ember kért menekültstátuszt, hogy aztán legtöbbjük folytassa útját eredeti nyugati célországa felé. Őket a dublini EU-egyezmény értelmében visszaküldhetnék hazánkba azok az uniós államok, amelyekben a magyar papírok kitöltése után felbukkannak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyar illetékese korábban lapunknak azt mondta, a menedékkérők között mintegy 35 ezer a szíriai állampolgár.

Őket Németország most már biztosan nem küldi vissza.

Eddig is heves vitákat váltott ki Berlinben, lehet-e otthonukban üldözött embereket Magyarországra visszaküldeni, mivel az itteni ellátásuk színvonalát a németek minden szempontból méltatlannak tartják. A jövőben mérlegelésnek sem lesz helye. A nürnbergi székhelyű Migrációs és Menekültügyi Szövetségi Hatóság (BAMF) úgy döntött, a szíriai menedékkérők esetében lemond a dublini egyezmény alkalmazásáról, s a polgárháborútól sújtott közel-keleti országból érkezőket nem küldik oda vissza. Az esetükben tehát nem történhet meg az, amitől Orbán Viktor legjobban tart: hiába Magyarország uniós határátlépésük helye, Németország nem erőlteti Budapestre a menekültek között átlagon felül iskolázott szírek befogadását.

 

Az év első hat hónapjában 44 ezer szír menedékkérőt regisztráltak a német hatóságok. Közülük július végéig mindössze 131 esetben kezdeményezték a visszaszállítást másik tagországba.

Közben németországi híradások arról szólnak, hogy az Európa felé elndult tömeget új jelenség duzzasztja. A polgárháború miatt milliós nagyságrendben települtek át szírek a török határ túloldalára. Az ankarai statisztikai hivatal friss jelentése szerint

már tíz olyan százezernél nagyobb lakosú török város van, ahol a menekültek száma eléri a helyi lakosság felét.

Az érintett településeken egyre nagyobbak a feszültségek, mivel a szolgáltatások és hatóságok nem birkóznak meg a felduzzadt lakosságszámmal – írja a die tageszeitung isztambuli tudósítója.

A munkaerőpiacon a szírek leszorították a béreket, hiszen bármilyen munkát elvállalnak. Az egyre romló életszínvonal miatt a törökök mind feszültebbek, gyakoribb a menekültekkel szembeni intoleráns fellépés. A helyzetet tovább rontja, hogy Ankara újra a kurd PKK állásait lövi, Törökország szóban forgó déli részén mindennaposak a gyilkosságok és katonai támadások, egyre több a civil áldozat. Ebben a helyzetben azok a szír családok, amelyek itt akarták kihúzni, amíg visszatérhetnek hazájukba, inkább elindultak Európa felé. Elsősorban a gyerekes családok adták fel a várakozást.

A szírek útja a magyar határzáron át vezet Németországba. A kép kedden készült
A szírek útja a magyar határzáron át vezet Németországba. A kép kedden készült
Balogh László / MTI

A német politikában szinte teljes az egyetértés abban, hogy a polgárháború elől menekülőket be kell fogadni. A Bundestagban nincs párt, amely ezt az elvet tagadná. Sigmar Gabriel szociáldemokrata alkancellár a napokban arra figyelmeztetett: a túlhevített bevándorlási vita helyett higgadtan arról kellene beszélgetni, milyen perspektívát tud nyújtani Németország annak a félmillió embernek, aki az idei – 800 ezresre becsült – menekülthullámból minden bizonnyal hosszabb ideig az országban marad.

Berlinben az emberáradattal érkezőket két csoportra osztják. Angela Merkel kancellár szerint segíteni kell azokon, akik „segítségre szorulnak", de azt is tudni kell, hogy „Szerbiában, Koszovóban, Albániában nincsen polgárháború". Szerintük

az onnan érkezők esetében a nehéz helyzetű emberekből hasznot húzó bűnbandák okoznak súlyos károkat minden érintettnek.

Barbara John, a CDU volt migrációs referense forgóajtóhoz hasonlította a helyzetet. Az európai országokból érkező menedékkérők 99 százalékát a procedúra végén visszaküldik. Ez súlyosan megterheli a letelepedésre esélytelen családokat és a német hatóságokat is. Ennek véget kívánnak vetni.

A német politika egyensúlyoz a menekültek befogadásának morális kötelezettsége és a védelem intézményével visszaélők távoltartása között. A társadalom nem mindig követi politikusait. Rengetegen követelnek nagyvonalúbb segítségnyújtást, de szinte naponta gyújtanak fel szélsőjobboldali radikálisok átmeneti menekültszállásnak kijelölt épületeket. Thomas de Maizière szövetségi belügyminiszter a héten azt ígérte, a jogállam teljes erejével csap le a szélsőjobbos randalírozókra. Sigmar Gabriel alkancellár pedig azzal fenyegetett: „Ahol markunkba kaparítunk titeket, ott kapjátok meg a büntetést, és kerültök rács mögé."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.