galéria megtekintése

Volt, aki Audival vitte haza a segélyt

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 03. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

Időnként Audi terepjáróba pakolják vagy hatalmas villába viszik haza az EU által finanszírozott élelmiszersegélyt Romániában. A kedvezményezettek listáját a kormány állítja össze. A rászorulók az idén is megrohamozták az önkormányzatokat.

Hatalmas sorok, egymás sarkára taposó, a kimerültségtől és a hidegtől eszméletüket vesztő idős emberek – így zajlott éveken át az EU által finanszírozott élelmiszersegély kiosztása Romániában. Az idén az európai alapokért felelős minisztérium megváltoztatta az eljárást, és így a sorokat jórészt felszámolta. Ám a felfordulást elkerülni ezúttal sem sikerült.

Milliók szorulnak támogatásra keleti szomszédunknál
Milliók szorulnak támogatásra keleti szomszédunknál
Sopronyi Gyula / Népszabadság

Romániában évente több mint hárommillió állampolgár kap támogatást tartós élelmiszer formájában. A program keretében az uniós forrásból előállított élelmiszereket – pályázat alapján – a kormány szerzi be, és az önkormányzatok juttatják el a rászorulóknak.

 

Hogy megelőzzék az évről évre kialakuló hatalmas sorokat, az idén az illetékes minisztérium megváltoztatta az előző évek gyakorlatát. Az élelmiszereket becsomagoltatta, és névre szóló kupont juttatott el postán a program kedvezményezettjeinek.

A korábbi években gyakran okozott ugyanis torlódást, hogy az emberek nem tudták, pontosan milyen élelmiszerekre jogosultak – és hosszasan vitatkoztak a szociális szolgálat hivatalnokaival, követelve valamilyen terméket, amely a csomagból szerintük kimaradt. Előfordult az is, hogy kiderült: a szóbeszéd nem volt alaptalan. Sok helyütt a 2013-as segélyhez járó mézet például egyéves késéssel, 2014 elején kapták meg a jogosultak.

A sorokat az idén sem lehetett teljesen kiküszöbölni. Bákóban például késve, a többi megyétől jóval elmaradva kezdték el a segélyek kiosztását, és emiatt a rászorulók valósággal megrohamozták az önkormányzatokat. Az ország legszegényebb megyéjeként számon tartott Vasluiban, Barlad városában a polgármester kénytelen volt felfüggeszteni a segélyek kiosztását, és kérni a rohamrendőrség beavatkozását, miután a várakozó tömeg benyomta a hivatal kapuját, és az útjába álló két rendőrt is bántalmazta.

A rászorulók névsorát központilag állítják össze a munkaügyi és szociális tárca adatai alapján. Segélyre a munkanélküliek, a 400 lej (27 ezer forint) alatti jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok és a súlyos fogyatékkal élők jogosultak. A minisztériumi listát az önkormányzatok kiegészíthetik az általuk nyilvántartott hátrányos helyzetűekkel, de törölni nem tudnak róla.

Holott sok település vezetője éppen arra panaszkodott, hogy a kormány listáján olyanok is szerepelnek, akik nyilvánvalóan nem szorulnak rá az unió élelmiszersegélyére. A Suceava megyei Scheia község polgármestere szerint ilyennek számít, aki a csomagokat egy Volkswagen Phaeton vagy Audi Q7 csomagtartójába pakolja be.

Vasile Andriciuc több olyan esetről is tud, hogy a kedvezményezett hatalmas villában lakik, sőt egy olyanról is, hogy a „rászorulónak” élelmiszerboltja van.

Ugyanakkor előfordult, hogy míg egy-egy településre a szükségesnél egy-kétezerrel kevesebb csomag érkezett, addig máshova több ezer doboznyi fölösleget szállítottak. Az északkeleti Suceava városba Ion Lungu polgármester szerint 7444-gyel több segélycsomag érkezett a kelleténél.

Az uniós segélyek kiosztása annak ellenére tart, hogy Victor Ponta miniszterelnök tavaly ősszel, az államfő-választási kampányban azt ígérte, hogy már novemberben minden rászoruló megkapja az őt megillető csomagot.

Négy liter olaj, négy kilogramm cukor, hat kilogramm liszt, hat kilogramm máléliszt, két tasak 400 grammos száraztészta, nyolc disznókonzerv, hat marhakonzerv és tíz pástétom – ezt tartalmazza a román kormány és az Európai Unió jelvényeit viselő segélycsomag.

Megesik, hogy a súlyos fogyatékkal élőknek a polgármesteri hivatalok hazavitetik a segélycsomagot, ám ez inkább a kivétel. Pedig az összesen csaknem harminc kiló élelmiszer fiatal, egészséges embernek sem könnyű rakomány; egy idős személynek csaknem leküzdhetetlen feladat a hazaszállítása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.