galéria megtekintése

Az atomtárgyalásokra is kihathatnak a jemeni harcok

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 27. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

A polgárháború szélén álló Jemenben a szomszédos Szaúd-Arábia légi csapásokkal igyekszik megakadályozni a húszi lázadók előrenyomulását. Rijád katonai fellépése azonban veszélybe sodorhatja a régió stabilitását, és súlyosíthatja a szaúdi–iráni szembenállást.

– Minden szükséges lépést megteszünk a szomszédos Jemen polgárai és legitim kormánya biztonsága érdekében – mondta Adel al-Dzsubeir Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete, miután megerősítette: a szunnita többségű sivatagi királyság légi csapásokkal igyekszik megakadályozni, hogy a síita húszi lázadók átvegyék a hatalmat Jemenben.

Túlélők után kutatnak Szanaában, ahol a szaúdi légierő az iráni támogatást élvező húszi milíciákat bombázott
Túlélők után kutatnak Szanaában, ahol a szaúdi légierő az iráni támogatást élvező húszi milíciákat bombázott
Khaled Abdullah / Reuters

Erre pillanatnyilag jó esély van, a főváros, Szanaa tavalyi elfoglalása után a – feltételezések szerint Irán által közvetlenül is támogatott – lázadók most Jemen déli részét fenyegetik.

 

Az elűzött elnök is elmenekült az eddig biztonságosnak tartott déli kikötővárosból, Ádenből, ahol heves harcok dúlnak. Abdrabu Manszúr Hadi már megérkezett Rijádba, Szaúd-Arábia fővárosába. Tisztviselők szerint szombaton Egyiptomba utazik, ahol az Arab Liga országainak csúcstalálkozóján vesz részt.

Az AFP szerint Szanaában, valamint Ádenben és Taizzban katonai bázisokat, raktárakat bombáznak a szaúdiak, eddig közel húsz civil vesztette életét. Az intervenciót – amelyet a minap kért a jemeni külügyminiszter – több öbölmenti állam, valamint Szudán, Marokkó, Egyiptom és Pakisztán is támogatja.

Az USA logisztikai és hírszerzési segítséget nyújt, ám a Fehér Ház szerint közvetlen katonai beavatkozásról nincs szó. Mohamed Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter azt nyilatkozta: Teherán kordában tartja a helyzetet.

Izrael nyomában a szaúdi légierő

Az Arab-félsziget legnagyobb országa a Business Insider szerint világviszonylatban negyedik helyen áll a hadseregre fordított kiadások terén. A szaklap szerint a királyság 2014-ben 56,7 milliárd dollárt költött a 233 ezer fős hadseregre, a 700 harci gépre és helikopterre, valamint 1100 tankra. Patrick Megahan katonai szakértő szerint a monarchia légiereje hamarosan Izraelt is megelőzheti. A szárazföldi hadviselésre magasan kiképzett Nemzeti Gárda 100 ezer főt számlál.

A Foreign Policy szakértői szerint a légi csapások aligha fékezik meg a húszikat, szárazföldi csapatokra lesz szükség. Kérdés, Szaúd-Arábia hajlandó-e a komoly áldozatokkal járó lépésre. Yezid Sayigh, a Carnegie Közel-keleti Központ szakértője szerint a légi csapásokból egy – a régió stabilitását is kockára tevő – „helyettes háború” alakulhat ki.

– Félő, hogy ebből újabb háború lesz, egyik oldalon Irán, a másikon Szaúd-Arábia szövetségeseivel. Ez a nukleáris tárgyalásokra is kihathat – mondta lapunknak a szakértő. Szerinte Szaúd-Arábia aggódva figyeli a Nyugat és Irán közt folyó nukleáris tárgyalásokat, ezért a húszik előrenyomulásában már Irán terjeszkedését láthatta, s a rijádi vezetés úgy döntött, ezt nem hagyhatja.

A földrajzi közelség is indokolja a beavatkozást, a jemeni polgárháború közvetlenül kihat a monarchiára. – Szaúd-Arábia száz éve annektált két jemeni megyét, emiatt sokan ellenérzéssel viseltetnek a szaúdiakkal szemben. A síita húszik Szaúd-Arábia vallási legitimitását és Mekka fölött gyakorolt ellenőrzését is veszélyeztethetik – tette hozzá a Népszabadságnak Sayigh.

Húszik, hadurak és terroristák

Húszi lázadók: az ország északi részéről származó síita csoport, amely az elmúlt tíz évben hatszor háborúzott a kormánnyal. A húszik szerint eddig elnyomták őket.

Abdrabu Manszúr Hadi: jemeni államfő, akihez egyelőre még hűséges a hadsereg és a milíciák egy része.

Az Arab-félsziget Al-Kaidája (AQAP): az USA szerint az egyik legveszélyesebb terroristacsoport, amely ellenségének tekinti a központi kormányt, a húszikat és az Iszlám Államot is. A Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztősége elleni januári támadást is az AQAP vállalta magára.

Iszlám Állam (IS): az Irak és Szíria területén kalifátust kikiáltó szélsőséges szunnita szervezetet már Jemenben is mind többen támogatják. Ellenségnek tekinti a központi kormányt, a húszikat és az AQAP-t is.

Ali Abdullah Száleh: Jemen előző elnöke, aki 2012-ben lemondott, de azóta is nagy befolyással bír. Szakértők szerint aktívan támogatja a húszikat, hogy így biztosítsa visszatérését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.