galéria megtekintése

Kerry megmenti a világot, csak a Pentagon ne lenne

4 komment


Kőműves Anita

Meghallgattam orosz kollégámat, és úgy éreztem magam, mintha párhuzamos univerzumban lennék – szólt át John Kerry amerikai külügyminiszter dühösen az asztal túloldalán ülő orosz kollégájának, Szergej Lavrovnak a minap az ENSZ tanácstermében.

Arra reagált, hogy az oroszok szerint az amerikaiak miatt omlott össze napok alatt a szí­riai tűzszünet, miközben Washington ezt éppen ellenkezőleg gondolja, az oroszokat vádolja.

Eltérő világok: Lavrov és Kerry az ENSZ-ben
Eltérő világok: Lavrov és Kerry az ENSZ-ben
Darren Ornitz / Reuters

A Reuters által idézett mondatban Kerry minden, a szíriai tűzszünet összeomlása miatt érzett keserűsége benne volt. A 73 éves amerikai fődiplomata az elmúlt hetekben mindent elkövetett, még saját minisztertársaival is szembement, hogy próbálja enyhíteni a harcok hevességét Szíriában, és csökkentse a civil lakosság szenvedését. Igaz, vesztenivalója nincs sok: életkora miatt az egykori elnökjelölt politikai pozícióért már nem fog indulni, és megbízatása is már csak pár hónapig, az új elnök beiktatásáig tart. Örökségét építi, politikai számítás nélkül.

 

Miközben Barack Obama azon igyekezett, hogy véget vessen az elődje által kezdett háborúknak és az Egyesült Államok katonailag visszavonuljon, óriási küldetéstudattal megáldott külügyminisztere annál aktívabban járta a világot, hogy diplomáciai megoldást találjon a legégetőbb válságokra.

2013-ban, külügyminiszteri kinevezése után azonnal a legnagyobb fába vágta a fejszéjét: megpróbálta megoldani az izraeli–palesztin konfliktust. Ez nem sikerült neki, de jóval nagyobb eredményt jelentett később az Irán atomprogramjáról kötött megállapodás, illetve a párizsi klímacsúcs sikere.

Szíria ügyét is a szívén viseli Kerry, miközben karrierje talán legbonyolultabb globális konfliktusa ez. Miután Oroszország „belépett" a szíriai konfliktusba, Kerry tudta, hogy Moszkvával kell tárgyalnia, ha tűzszünetet akar. Még úgy is, hogy az orosz–amerikai kapcsolatok a hidegháború vége óta nem voltak ilyen rosszak, és emiatt sokan támadták.

Legélesebben Ashton Carter hadügyminiszter, aki a The New York Times szerint hevesen ellenezte a tűzszüneti megállapodás azon pontját, amely szerint ha a fegyvercsend kitart hét napig, akkor az amerikai hadsereg hírszerzési információkkal is segíti majd Moszkvát az Iszlám Állam elleni harcban – hiszen akkor az ellenfélnek szolgáltattak volna ki stratégiai titkokat. A Pentagon nem akart együttműködni Moszkvával, nem bízik bennük. Kerry szerint viszont akármilyen lehetetlennek is látszik egy feladat, legalább meg kell próbálni megoldani.

Nincs előrelépés a BT-ben

Barbarizmus – közölte ­Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet Aleppó bombázásáról a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) Szíriá­ról összehívott ülésén. Orosz kollégája szerint viszont olyan bonyolultak az erőviszonyok Szíriában, hogy a béke „képtelenség”. A BT-ülés tehát megint nem vitte előre az ügyet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.