galéria megtekintése

Jöhetnek a menekültek, de csak ha keresztények

5 komment

D. A.

Már iskolát is találtak a gyerekeknek, a szíriai menekültcsalád azonban nem abban az Indiana állambeli településen lel otthonra, amelyet az indianapolisi Exodus Refugee szervezettel választottak ki. Connecticutba, New Haven városába kell költözniük, miután Indiana republikánus kormányzója, Mike Pence megtiltotta menekültek letelepedését a Magyarországnál valamennyivel nagyobb területű államban.

Pence-hez hasonlóan további huszonhat szövetségi állam – többségé­ben republikánus – kormányzója döntött a közel-keleti menekültek letelepedési tilalma mellett. A lépést biztonsági megfontolásokkal indokolták.

Pence – csakúgy, mint hivatali kollégái – azt hangoztatta, hogy a november 13-i párizsi terrormerényletek teljesen új helyzetet teremtettek.

 

– Fogalmunk sincs, kik ezek az emberek, s egyelőre nincs arra biztosíték, hogy a menekültek nem jelentenek veszélyt. A szövetségi programot úgy ahogy van, le kellene állítani – nyilatkozta. Vezető republikánusok, így a washingtoni képviselőház elnöke, Paul Ryan és a szenátus republikánus többségét irányító Mitch McConnell is a tízezer szíriai­ menekült befogadását célzó program felfüggesztését sürgette.

– Jobb most biztonságban lenni, mint később bármit is megbánni – mondta Ryan. A tervek szerint a képviselőház csütörtökön szavaz arról, hogy az amerikai belbiztonsági hatóságok fokozzák a menekültek múltjának ellenőrzését.

Az Egyesült Államok 2013 óta közel 1700 szíriai menekültet fogadott be, ezek jó egyharmada három szövetségi államban, Michiganben, Texasban és Kaliforniában talált magának új otthont – írta a Reuters.

Egy szíriai menekült vízipipázik a kaliforniai Sacramentóban
Egy szíriai menekült vízipipázik a kaliforniai Sacramentóban
Max Whittaker / Reuters

A washingtoni kormány – látva a párizsi merényleteket követő és egyre terebélyesedő közriadalmat – úgy határozott, hogy a menekülteket nemkívánatosnak nyilvánító államokba és településekre nem küld senkit. A Detroit Free Press szerint ez azt jelenti, hogy az érintetteket az amúgy is jelentős lélekszámú arab közösségeket felvonultató Michiganbe irányítják át.

A menekültkérdés az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben is téma lett. A republikánus Jeb Bush hajlandó lenne befogadni nem túl nagy számú migránst, főleg keresztényeket, de csak a lehető legalaposabb biztonsági átvilágítást követően.­

Barack Obama elnök ezért élesen bírálta a volt floridai kormányzót, de Bush­ szerint nem diszkrimináció azokat előnyben részesíteni, akiket a hitük miatt üldöznek.

Ted Cruz texasi szenátor – aki szintén a keresztény menekülteket preferálná – azt üzente Obama elnöknek, hogy az Iszlám Állam megbízásából beszivárgó szíriaiaknak semmi keresnivalójuk Amerikában.

Obszcén dolog vallási alapon válogatni

Obszcén dolog a menekültek között vallási alapon válogatni abban az országban, ahova a telepesek azért jöttek, hogy szabadon gyakorolhassák hitüket – írta a The Washington Post. A lap kommentárja felidézte, hogy a II. világháború előtt és alatt – az akkori közvélemény-kutatások szerint – nagyon sokan ellenezték a holokauszt elől menekülő zsidók befogadását.

Az egyik érv az volt, hogy a zsidók potenciális kémek, a nácik az Európában maradt családtagokkal hírszerzésre kényszeríthetik az emigránsokat. Az amerikai sajtóban felidézték a St. Louis „vándorlását” is: a 900 zsidó menekültet szállító hajót nem engedték be sem az USA-ba, sem Kubába, így az visszatért Németországba, és az utasok negyedét a nácik meggyilkolták. (Munkatársunktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.