galéria megtekintése

Jo Cox halálában is segít

2 komment

R. Hahn Veronika

A parlament a legszebb demokratikus hagyományokat elevenítette fel, miközben a felmérésekben erősödik a „maradás” támogatottsága.

Legjobb arcát mutatta hétfőn a brit parlamenti demokrácia: a mindössze 41 évesen gyilkosság áldozatává vált Jo Coxra, Batley és Spen munkáspárti képviselőjére emlékezett a törvényhozás két háza. Nagyon ritkán fordul elő, ami most történt, hogy a csütörtöki EU-népszavazás kapcsán elrendelt szünetet felfüggesztve a honatyákat rendkívüli ülésre hívták vissza. A hagyományokat félretéve David Cameron átengedte az első felszólalás jogát Jeremy Corbynnak, az ellenzék vezérének.

Jo Cox szülei: Gordon és Jean Leadbeater a megemlékezők között
Jo Cox szülei: Gordon és Jean Leadbeater a megemlékezők között
Stephan Wermuth / Reuters

Az ülésen Cox családjának tagjai, így az öt- és a hároméves gyermekei is részt vettek. Megnyitójában John Bercow házelnök „különösen sokkolónak és undorítónak” nevezte a képviselő halálának körülményeit. Corbyn a honatyák felelősségének mondta, hogy ne szítsanak gyűlöletet és megosztottságot Cox halálát követően. Cameron szerint a politikusnő „a humanitás megtestesítője volt”, és szerte a világban sokan köszönhetik neki az életüket. Különösen megindítóak voltak Stephen Kinnock szavai, aki Jo Coxszal közös parlamenti irodában dolgozott. A volt munkáspárti vezető, Lord Kinnock fia „tisztelettudóbb és egységesebb ország” megvalósítására szólított fel. Az ülés után a képviselők, egymással immár párthovatartozástól függetlenül elvegyülve, a parlamenthez közeli Szent Margit-templomban istentiszteleten vettek részt. További országos és világméretű visszaemlékezésekre szerdán, Jo Cox 42. születésnapján kerül sor.

 

A képviselőnő gyilkosa, az 52 éves, mentális problémákkal küzdő szélsőjobboldali Tommy Mair hétfőn szándékos emberölés és a Cox segítségére siető 77 éves Bernard Kennynek okozott súlyos testi sértés vádjával videokapcsolat révén jelent meg az Old Bailey bűnügyi bíróságon. Az eljárás csütörtökön folytatódik.

A szigetországot megrázó tragédia és az ezt követő kampánycsend a „maradók” táborának kedvezett. A Financial Times hétfői összesített közvélemény-kutatása alapján az EU-tagság folytatásának hívei és ellenzői ismét fej fej mellett állnak, a fogadóirodák pedig változatlanul biztosak a status quo fennmaradásában. Mind a font erősödése, mind a tőzsde szárnyalása arra utalt, hogy a közhangulat a kilépés ellen fordult. A ­Vote ­Leave, a kilépők mozgalma ráadásul öngólt rúgott Töréspont feliratú, szíriai bevándorlók seregét ábrázoló, idegengyűlöletet és rasszizmust tükröző plakátjával.

A közvéleményben érzékelhető eltolódásnak akkor is köze van Jo Cox halálához, ha senki nem akarja politizálni a tragédiát. Sokan érzik úgy, hogy a közéletben a kampány során elharapózott feszültség, gyűlölködés, vagy ahogy Sadiq Khan, London új, muzulmán főpolgármestere fogalmazott, a fröcsögő „méreg” szerepet játszott a szélsőjobb térnyerésében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.