galéria megtekintése

„Itt az alternatíva Németország számára”

10 komment


Gergely Márton

A 2017-es kancellárváltás receptje lehet a német fővárost a jövőben irányító baloldali koalíció.


Itt az alternatíva Németország számára – adta hírül címlapján a Taz, Die Tageszeitung baloldali napilap a berlini szenátusi választások másnapján. A szerkesztőség nem az alternatívát nevében viselő szélsőjobboldali protestpártra, az AfD-re gondol, hanem a baloldali erők koalí­ciójára. Hogy egyértelmű legyen: a pártszínek alapján piros-zöld-pirosra festették illusztrációként a Brandenburgi kaput.

Müller megőrizheti a posztját
Müller megőrizheti a posztját
Hannibal Hanschke / Reuters

Berlint a jövőben szinte biztosan hárompárti koalíció fogja vezetni. A főpolgármestert a súlyos veszteségek ellenére a vasárnapi választást megnyerő szociáldemokraták adják, ez azt jelenti, hogy Michael Müller megőrizheti posztját. A mindössze 21,6 százalékos szavazatarány miatt a nagykoalícióról le kell mondania, a CDU helyett a jövőben a Zöldek és a Baloldal Die (Linke) képviselőivel irányíthatja a várost.

 

Bár a koalíciós tárgyalások még el sem kezdődtek, és a matematika szerint számos más konstellációnak is többsége lenne, politikai realitása csak egyetlen szövetségnek van. Ehhez az kellett, hogy a korábbi választásokon rendre a legtöbb protestszavazatot begyűjtő Baloldal a vártnál hatékonyabban őrizze meg a rendszeren kívüliek támogatását, és így 15,6 százalékos eredménnyel megakadályozza az AfD áttörését.

A 15,2 százalékkal harmadik helyen befutó Zöldek teszik majd teljessé a koalíciót. Politikusaik büszkén mondják: kormányzás nélkülük nem képzelhető el. És valóban, immár 16-ból tíz tartományban a Zöldek kormányon vannak – méghozzá a legváltozatosabb felállásokban. Megfigyelők epésen meg is jegyzik, hogy a szocdemekhez hasonlóan a Zöldek is féltek az utóbbi időben a baloldali hármas szövetségtől, és rendre Angela Merkel ideológiai értelemben kilúgozott konzervatív pártjával keresték az együttműködés lehetőségét. A Baloldal a másik két pártban túl radikálisnak és kockázatosnak számít.

A berlini választások után idén több voksolás nem lesz, a 2017-es megmérettetések márciusban a Saar-vidéken kezdődnek. A vasárnapi eredmény azonban ad emészteni valót a stratégáknak: a jövő őszi Bundestag-választásokon a nagykoalíció leváltásának két módja van. Ha a számtan majd engedi, Merkel kísérletet fog tenni a Zöldek megnyerésére. A kancellár és CDU-pártelnök baloldali ellendrukkerei abban bízhatnak, az új berlini koa­líció a pártok országos vezetését is meg­győzi egy 2017-es szövetségről.

Míg a válság be nem ütött

Amikor két éve Michael ­Müller átvette Berlin irányítását, szakértelmet és józanságot ígért a korábbi évek „szexi, de szegényes” vezetése helyett. Az adatok a főpolgármestert igazolják, valóban sikerült a város pénzügyeit rendbe tenni, az állam és a privát szektor is befektetéseket hozott Berlinbe. Ez a felemelkedés a népszerűségi mutatókban is meglátszott, ám mindez elpárolgott, miután a menekültek áradata alatt összeomlottak a korábban több megszorításon is átesett hivatalok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.