galéria megtekintése

Iszlamista szélsőségesek robbantottak a keménykezű elnök városában

0 komment

NOL

Legalább 14 halálos áldozata van annak a merényletnek, amit az Iszlám Államhoz köthető Abu Szajjáf fegyveres csoport hajtott végre a Fülöp-szigeteki Davao piacán. Ebből a városból származik Rodrigo Duterte elnök, korábbi polgármester is.

Legkevesebb 14 ember életét vesztette és több tucatnyian megsebesültek abban a péntek esti robbantásos merényletben, amit az Abu Szajjaf szélsőséges iszlamista terrorszervezet  hajtott végre a Fülöp-szigeteki elnök városának, Davaónak a piacán. 

Fotó: Leandro Salvo Daval Jr. / Reuters

A kormány hivatalos közlése szerint Rodrigo Duterte otthon tartózkodott a támadás időpontjában, de a háza távol van a piactól, így nem esett bántódása. A támadás a Marco Polo Hotel mellett történt egy olyan területen, ahol az elnök gyakran látogatást tesz.

 

A helyszín meglátogatása után Duerte az egész országra kiterjedő rendkívüli intézkedéseket jelentett be, melynek értelmében a hadsereg mostantól a városokban is segíti a rendőrség munkáját ellenőrző pontok létesítésével és járőrözéssel. 

Delfin Lorenzana honvédelmi miniszter bejelentése szerint az Iszlám Államhoz hű fegyveres csoport a davaói robbantással akart visszavágni azért a súlyos veszteségért, amit a kormányerők mértek rá a megtámadott várostól mintegy 900 kilométerre fekvő Jolón. Ez a sziget a dzsihadisták fellegvára. A csoport nem sokkal a merénylet után közleményben vállalta magára a robbantást, de a hatóságok nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy valójában egy drogkartell robbantott a piacon a terjesztőikkel szembeni véreskezű rendőri fellépések miatt.

„Számítottunk erre, és megfelelően felkészítettük a csapatainkat is, de az ellenség ügyesen kihasználja az alkotmányunk által biztosított demokratikus teret ahhoz, hogy szabadon mozogjanak és akadálytalanul bevessék a terrort" – jelentette ki Lorenzana.

Fotó: Leandro Salvo Daval Jr. / Reuters

Az elnöki szóvivő közlése szerint a nyomozók a helyszínen egy aknavetőből készített robbanószerkezet repeszeit találták meg. A támadás után a fővárosban, Manilában a rendőrség magas riasztási fokozatot rendelt el.

A sérültek számát hatvanra teszik, harminc ember került kórházba - írja a BBC.

Duterte húsz éven át volt Davao polgármestere, mielőtt idén elnökké választották volna és június 30-án letette az elnöki esküt. A bűnözés elleni kérlelhetetlen harcáról ismert államfő – akivel szemben időről időre felmerül a gyanú, hogy illegális eszközökhöz nyúl az alvilággal történő leszámolásban – hatalomra kerülése után ugrásszerűen megnőtt a kábítószercsempészettel összefüggő erőszakos halálesetek száma. A mintegy 2000 áldozat fele rendőrségi akciókban vesztette életét, mások nem hivatalos "igazságoszt" csoportoknak estek áldozatául. A mindenféle tárgyalás nélküli kivégzések, a drogfogyasztókkal szembeni rendőri túlkapások ellenére Duerte, aki az ENSZ-ből is kiléptetné az országát, 91 százalékos támogatottsággal bír.

Fotó: Leandro Salvo Daval Jr. / Reuters

Davao az iszlamista szélsőségesek és a szeparatista lázadók évtizedes harcának helyszínt adó Mindanao régióban fekszik. A lázadás  eddig állítólag több mint 120 ezer ember életet követelték. Duterte fellépése viszonylagos békét teremtett a régióban, köszönhetően a kemény biztonságpolitikának, amelynek része az iszlamista és a kommunista csoportokkal közvetítők útján való kapcsolattartás is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.