galéria megtekintése

Irak: újabb város a szélsőségesek kezén

0 komment

NOL
NOL

A szunnita szélsőségesek hétfőn elfoglalták az ország északi részén fekvő Tal Afart. Az iraki erők ezzel újabb várost veszítettek el.

A harcok már vasárnap megkezdődtek a vegyes – siíta és szunnita – lakosságú Tal Afarban, nem messze Moszultól, amelyet már múlt héten elfoglalt az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) elnevezésű, szélsőséges szunnita milícia.


„Az emberek rettegnek. Többségük a kurd biztonsági erők által irányított régiókba menekültek" – nyilatkozta a hírügynökségnek egy helyi lakos, mielőtt családjával együtt ő maga is elmenekült volna.A legújabb híreknek némileg ellentmond, hogy a kormány szerint a város nagy részét az iraki csapatok irányítják, sőt, egy magas rangú helyi katonai vezető szerint csupán néhány óra kérdése, és kisöprik az ILIÁ harcosait a városból.

Iraki kormány:a hadsereg több régióban is sikeresen leverte a lázadókat.
Reuters
 

A kormány már korábban is pozitívan nyilatkozott, mondván, a hadsereg több régióban is sikeresen leverték a lázadókat, sőt, mintegy háromszázzal végeztek is. Helyi televíziócsatornák beszámolói szerint az éjjel egy, az elfoglalt Moszul közelében található katonai bázison ütöttek rajta, független forrásokból azonban nem erősítették meg ezeket az értesüléseket.

Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője pénteken úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok és Irán közös érdeke az iszlamista lázadók visszaszorítása, akik nagy területet vontak az ellenőrzésük alá Irak nyugati részén. Harf akkor még úgy nyilatkozott hogy Washington és Teherán nem lépett még egymással közvetlen kapcsolatba és nem koordinálja tevékenységét az iraki kormány stabilizálása céljából.

Égő autót oltanak Tal Afarban.
Reuters

A CNN amerikai hírtelevízió Teheránból értesülése szerint a hétvégén 500 iráni forradalmi gárdista érkezett az iraki Dijala tartományba. Az ezzel kapcsolatos jelentéseket azonban iráni tisztségviselők hivatalosan cáfolták.Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter szombaton egy cirkáló és egy romboló kíséretében az Arab-tenger északi vizeiről a Perzsa-öbölbe vezényelte a George H.W. Bush repülőgép-hordozót. John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője szerint a lépés nagyobb rugalmasságot biztosít Barack Obama elnök számára, ha katonai fellépésre lesz szükség az amerikai állampolgárok és érdekek védelmében.

Obama elnök pénteki nyilatkozatában kizárta, hogy szárazföldi csapatokat küldjön Irakba, és a Máliki megsegítésére végrehajtandó esetleges légi- vagy dróncsapásokat is attól tenné függővé, hogy a kormányfő megkísérli-e áthidalni a síiták és a szunniták közötti, általa csak elmélyített ellentéteket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.