galéria megtekintése

Trump: Imádom az iskolázatlanokat

1 komment


Kőműves Anita

Sorban a harmadik republikánus előválasztást nyerte meg kedd éjjel Donald Trump, ráadásul magabiztos fölénnyel. Ám sem a párt Trumptól rettegő vezetése, sem az őket támogató, a politikába mil­liókat öntő pénzemberek nem tesznek semmit az ingatlanmilliárdos nyomulása ellen.

A papírforma szerint Donald Trumpnak nem lett volna szabad megnyernie a nevadai jelölőgyűlést. A keddi előválasztás előtt a politikai kommentátorok hosszan sorolták, mi szól a rasszista és idegengyűlölő nézeteiről és milliárdjairól elhíresült üzletember ellen. Nem kampányolt és nem épített ki nagy stábot az államban, ellentétben Ted Cruz texasi és Marco Rubio floridai szenátorral, aki rengeteg energiát fektetett a nevadai választók meggyőzésébe. S mivel hosszadalmas, egy keddi munkanap közepén rendezett gyűlésről volt szó, kevesen is mentek el, ami elméletben szintén nem kedvez Trumpnak.

Ám ő rácáfolt minden okoskodásra: meggyőző fölénnyel, a republikánus választók 46 százalékának támogatását megszerezve győzött. Rubio 24, Cruz 21 százalékkal követte. A New York-i ingatlanmogult támogatta minden jelentős választói csoport többsége – még a keresztény-konzervatív csoportok is, akikre Rubio számított, és a spanyol ajkúak is. A The Washington Post elemzése szerint Trump támogatóit egyvalami köti össze: dühösek a szövetségi kormányra és a politikusokra Washingtonban, és valaki olyanra akarnak szavazni, aki nem a politikai elit része.

„Megnyertük az evangélikus keresztényeket. Megnyertük a fiatalokat. Az időseket. Az iskolázottakat. És az iskolázatlanokat is. Imádom az iskolázatlanokat"

 

– mondta Trump győzelmi beszédében. Hozzátette: lehet, hogy már két hónap sem kell, és biztosan ő lesz a republikánusok jelöltje a novemberi elnökválasztáson. (Az előválasztások sora júniusig tart.)

Az ingatlanmilliárdos szavazói – dühösek, és valami mást akarnak
Az ingatlanmilliárdos szavazói – dühösek, és valami mást akarnak
Jim Young / Reuters

Jövő héten, március elsején rendezik a „szuperkeddet", amikor a republikánusok 12 államban döntenek arról, kit szeretnének jelöltként látni. Ha ekkor is ilyen elsöprő fölénnyel nyer Trump, még nehezebb lesz megállítani. A párt vezetése úgy látja, Trumppal nem lehet elnökválasztást nyerni, és óriási károkat okozna, ha ő lenne a jelölt, ám úgy tűnik, egyelőre nem tesznek ellene semmit. A republikánusok számos vezető személyisége állt ki az elmúlt hetekben Rubio mellett, ám ez a választókat cseppet sem érdekelte. Egyelőre a többi jelölt nem fogott össze egy emberként ellene, még nem is látszik, ki lehetne Trump valódi alternatívája. A republikánusokat támogató vállalkozói-üzleti körök, mint a Politico írta, nem mernek erőteljes negatív kampányt indítani Trump ellen, mert félnek ­tőle. A washingtoni lap szerint a minap a kevés Trump-ellenes adakozó egyikét, Marlene Rickettset a milliárdos nyilvánosan megfenyegette azzal, hogy jobb, ha vigyáz a családja, mert „sok rejtegetnivalójuk van".

A Politico több tucat interjúra hivatkozva azt írja, hogy a republikánus pénzemberek szerint az eddig Trump-ellenes kampányok teljesen haszontalannak bizonyultak, és egyébként is „nyolc számjegyű" összeg, azaz dollártízmilliók kellenének a megállításához. Sőt attól félnek, hogy minél jobban támadják, Trump annál erősebb lesz – hiszen épp azért annyira vonzó a választók számára, mert a pártelit és annak támogatói akarata ellenére indult el a választásokon. És ellenük is harcol.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.