galéria megtekintése

Új választás lehet a sok kacsingatásból

0 komment


Körösi Ivett

Kiderült, hogy kihez érdemes fordulnia Mariano Rajoy konzervatív spanyol kormányfőnek, ha megszorul anyagilag: Pablo Iglesiashoz, a szélsőbaloldali Podemos vezetőjéhez.

A politikusok pénteken közölt vagyonnyilatkozata meglepetést okozott, mivel nyilvánosságra került, hogy a spanyol politikai élet három meghatározó személyiségének, Rajoynak (20 ezer euró), a szocialista Pedro Sáncheznek (17 ezer euró) és a jobbközép Ciudadanos vezetőjének, Albert Riverának (6 ezer ­euró) együtt harmadannyi megtakarított pénze van a bankban, mint Pablo Iglesiasnak (112 ezer euró).

Iglesias és pártja nemcsak anyagilag, hanem támogatottságban is felfelé tör: a Szociológiai Kutatóközpont csütörtökön ismertetett felmérése szerint, ha ismét választásokat tartanának, a Podemos a második helyen végezne a kormánypárt mögött – a tavaly decemberi választásokon „csak" harmadik lett a szocialisták után.

Iglesiaséknak fontos szerep jutott a jelenlegi, elhúzódó politikai válságban is, a tavalyi választások óta ugyanis nem sikerült kormányt alakítani. Bár a Néppárt (PP) 28,7 százalékkal megnyerte a voksolást, ez nem volt elég ahhoz, hogy önállóan kormányt alakítson. Hiába kérte fel VI. Fülöp király kormányalakításra Mariano Rajoy kormányfőt, a jobboldali vezető végül meg sem próbálkozott vele, mert nem sikerült koalíciós partnert találnia. A király második alkalommal már a Szocialista Párt (PSOE) vezetőjét, Pedro Sán­chezt bízta meg a feladattal a héten.

 

Sánchez balra és jobbra is kacsingat – nincs más választása. A szocia­listáknak és a Podemosnak együtt sem lenne annyi mandátumuk, hogy többségi kormányt alakítsanak. Szövetségre léphetnének regionális, radikális baloldali pártokkal, ráadásul Katalónia függetlenségéről nem értenek egyet. Már a Podemos szerint is minimum hagyni kellene, hogy a katalánok népszavazáson döntsenek az elszakadásról, a radikálisabb – köztük katalán – pártok pedig egyenesen a függetlenséget tűzték zászlajukra. Ám a szocialisták elutasítják a népszavazást.

Sanchez és Iglesias. Nem egyeznek
Sanchez és Iglesias. Nem egyeznek
Andrea Comas / Reuters

De ha a Podemosszal sikerülne is dűlőre jutniuk a szocialistáknak Katalónia ügyében, a regionális kispártok helyett kellene egy másik szövetségest találniuk a parlamenti többséghez. Sánchez korábban leszögezte, hogy a Néppárttal nem lép szövetségre. Helyette a decemberi választásokon negyedik befutó, jobbközép Ciudadanost szemelte ki, ám itt is akad egy probléma: a Podemos hallani sem akar a Ciudadanosról. Sánchez pénteken közel másfél órán keresztül puhította Iglesiast, kevés sikerrel. „Ha a szocialisták a baloldali irányt tűzték ki célul, akkor máris készek vagyunk együtt dolgozni. Ha továbbra is jobbra fordulnak, azzal nem értünk egyet" – idézi az El País Iglesias találkozó után elhangzott szavait.

Az idő fogy, így elkerülhetetlennek látszik, hogy újabb választásokat írjanak ki. Erre akkor kerül sor, ha az első bizalmi szavazás után két hónappal sem sikerül kormányt alakítani. Ám egy csütörtöki felmérés szerint egy új választás is csak a mostanihoz hasonló patthelyzetet eredményezne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.