galéria megtekintése

Kormányra kerülhetnek a radikális balosok?

6 komment


Körösi Ivett

Fél éve tartó politikai patthelyzet után vasárnap megismétlik a parlamenti választásokat Spanyolországban. Bárki győz, koalícióra lesz szükség.

Első látásra olyan, mintha egy átlagos IKEA-katalógust lapozgatna az ember, ám alaposabb vizsgálat után feltűnik, hogy az ablakba száműzött futónövényt nem egy svéd modell öntözgeti, hanem Pablo Iglesias, a radikális baloldali spanyol párt, a Podemos vezetője. A kormányfői pozícióra pályázó politológus mellett pedig nem minimál stílusú bútorokat reklámoznak, hanem a párt megszorításellenes választási programját.

Iglesias az újszerú prospektusban. A spanyolok beleuntak a kétpártrendszerbe
Iglesias az újszerú prospektusban. A spanyolok beleuntak a kétpártrendszerbe
podemos.es

A Podemos nem titkolta, hogy a világ legnépszerűbb választási manifesztóját akarta megalkotni a vasárnapi parlamenti választások előtt. Jól hazardíroztak, hiszen a múlt hónapban alakult baloldali koalíció tagjaként – Iglesias pártján kívül több baloldali radikális csoport, és a spanyol kommunista párt is csatlakozott az Unidos Podemos nevű koalícióhoz – akár kormányzó pozícióba is kerülhetnek.

 

A negyvenéves spanyol demokrácia történetében még sosem kellett megismételni a választásokat. A tavaly decemberi voksoláson ugyan a kormányzó Néppárt (PP) győzött, de a konzervatívok nem szerezték meg a parlamenti többséghez szükséges 176 mandátumot. Fél évig tartó patthelyzet következett, s világossá vált, hogy a pártok egyike sem hajlandó igazi kompromisszumra.

Éles választóvonal húzódik a leszerepelt történelmi pártok – a Néppárt és a szocialisták (PSOE) – és a politikai életbe friss erőként berobbanó csoportok – a Podemos és a jobbra húzó centrista kispárt, a Ciu­dadanos (C’s) – között.

A megszorításoktól a katalán függetlenségig sok mindenről gyökeresen másképp gondolkodnak, és az ellentéteket az elmúlt fél évben sem sikerült áthidalniuk.

Könnyen lehet, hogy ez vasárnap sem lesz másként: az El País napilapban közölt friss közvélemény-kutatások szerint egyik pártnak sem sikerül elegendő mandátumot szereznie a parlamenti többséghez. Ha nyer is a PP, még egy Ciudadanos-koalícióval – az egyetlen párt, amely eddig hajlandóságot mutatott az együttműködésre – sem valószínű, hogy meg lesz a többségük. Az Unidos Podemosnak azonban jó esélye van rá, ha szövetségre lépnek a szocialistákkal.

Az elhúzódó belpolitikai válság is mutatja, hogy a spanyolok belefáradtak a „kétpártrendszerbe”. Az elmúlt négy évtizedben a szocialisták (PSOE) és a Néppárt (PP) váltotta egymást a hatalmon, ám a gazdasági válság, és a mindkét oldalon tornyosuló korrupciós botrányok sokakat kiábrándítottak. Ezt tetézte egy a héten kiszivárgott hangfelvétel, amelyen az ügyvivő belügyminiszter megbízást adott arra, hogy nyomozzanak a katalán függetlenségi pártok vezetőinek lehetséges korrupciós ügyei után.

Ebbe a hervadozó politikai klímába robbant be két éve a Podemos, amely a válság nyomán született utcai mozgalmakból nőtte ki magát. A The Guardian szerint manapság ez a legnépszerűbb párt a 40 év alatti szavazók körében, akik bíznak benne, hogy a populizmust sem nélkülöző programmal – a megszorítások helyett súlyos adókat vetnének ki a leggazdagabbakra, és feltétel nélküli alapjövedelmet biztosítanának minden háztartásnak – fellendítik a még mindig 21 százalékos munkanélküliséggel küzdő országot.

A Machiavelli-kutató Igle­sias akár esélyt is kaphat, ám ehhez koalíciós partnert kell találnia. Ha a szocialista párt túlélésre játszik, és hajlandó lesz az együttműködésre, akkor talán enged a legégetőbb kérdésben: a katalán függetlenségi népszavazásban. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.