galéria megtekintése

Hűtlen harci kutyával indul Trump a Fehér Házért

4 komment


Horváth Gábor

Mike Pence indianai kormányzót nevezte meg alelnökjelöltjeként Donald Trump pénteken. Ez megnyugtató a Republikánus Párt jobbszélének, de szinte senki másnak.

Három lehetőség közül Donald Trump tőle szokatlanul a legbiztonságosabbat választotta – hangzik az amerikai sajtó véleménye, miután kiderült, hogy Mike Pence lesz a republikánus alelnökjelölt. Ő ugyan a párt jobbszárnyának is a széléhez tartozik, de indianai kormányzóként legalább van államigazgatási és korábbi képviselősége révén washingtoni tapasztalata, amit Trump nem mondhat el magáról. A másik két szóba jöhető személy, Newt Gingrich, a képviselőház volt elnöke, New Jersey kormányzója és Chris Chris­tie egyaránt nehéz természetéről és vad kijelentéseiről híres – ez a szerep pedig már Trump által foglalt.

Fotó: John Sommers II / Reuters

Pence az előválasztáson Ted Cruz texasi szenátort támogatta, több kérdésben is bírálta Trumpot. Helytelenítette támadásait egy mexikói származású, de már Indianában született bíró ellen, illetve sértőnek és alkotmányellenesnek minősítette a muszlimok beutazási tilalmára vonatkozó javaslatát. Viszont azonnal váltott, amint kiderült, hogy az ingatlanmilliárdos lesz a republikánus jelölt. Azóta azt ismételgeti, hogy Trump remek elnök lesz, s a néhai Ronald Reagan óta egyetlen politikus sem került olyan közel a néphez, mint ő.

 

A nizzai terrortámadás miatt kicsit csúszó bejelentést egy határidő sürgette: július 15-ig kellett volna bejelenteni, ha Pence újra indulni akar a kormányzóságért. Az 57 esztendős politikusnak jól jött a felkérés, mert otthon bizonytalanok voltak az esélyei: Indianában rengeteg helyen az van a falakra festve, hogy „Pence-nek mennie kell!” Még a republikánusok közül is sokaknak elegük van belőle, mert jóval megosztóbbnak bizonyult, mint mérsékelt és közszeretetnek örvendő elődje, Mitch Daniels.

Kormányzóként Pence az abortusztilalomért és a melegek jogai ellen lépett föl, ami szembeállítja a szavazók többségével – és az ezekben a kérdésekben inkább a liberálisokhoz húzó Trumppal. Utóbbinak a sikerhez kulcsfontosságú, hogy elhódítsa a középnyugati államokat, köztük Indianát. Pence – akit az amerikai portrécikkek szinte kivétel nélkül afféle konzervatív harci kutyaként jellemeznek – azonban akkor is jól jár, ha nem a republikánus jelölt nyer, mert ő így is országos ismeretségre tesz szert, és előnyös helyzetbe kerül egy 2020-as elnökválasztási induláshoz.

Az alelnökjelöltek személye amúgy egynapos szenzáció – szerepük általában a másik elnökjelölt támadására és a saját oldal védelmére korlátozódik. Önálló gondolatot nem várnak tőlük, ami Pence ese­tében talán jobb is, mert korábban például úgy vélte, hogy a dohányzás nem öl, hiszen „három dohányosból kettő nem a dohányzással összefüggő betegségbe hal bele”.

A felmérések átlagát tekintve Hillary Clinton korábbi, öt százalék körüli előnye 2,7 százalékra csökkent, miután az elmúlt héten sok támadás érte, amiért külügyminisztersége idején saját szerveren tárolta hivatalos levelezését. A Pew közvélemény-kutató friss felmérése (lásd infografikánkat) viszont azt mutatja, hogy a Demokrata Párt továbbra is bizakodhat. Bár Trump „egyeduralkodó” a fehér evangéliumi keresztények és katolikusok körében, a fekete baptisták  és a spanyol ajkú katolikusok elsöprő többsége Clintonra szavazna – akárcsak az ateisták országszerte növekvő tábora.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.